GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ξάνθης για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας – Χρήσιμες συμβουλές

Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.  Ο φε...

Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας. 

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας τιτλοφορείται “Μια ζωή χαμόγελο”. Αυτό είναι το παγκόσμιο σύνθημα που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, γιατί ευχόμαστε ένα ισόβιο και υγιές χαμόγελο για κάθε άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες. 

Το σύνθημα “Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2015, μια ζωή χαμόγελο” έχει διπλή σημασία: “ισόβιο χαμόγελο” και “γιορτάζοντας τη ζωή”. 

Επιπλέον παραπέμπει στη θετική ματιά και τη διασκεδαστική πλευρά της ζωής καθώς οι άνθρωποι χαμογελούν μόνο όταν είναι χαρούμενοι και ζουν μια υγιή ζωή.  

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ξάνθης με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης, προκειμένου να αναδείξουν και τον φετινό τίτλο της παγκόσμιας ημέρας. 

Στοιχεία-διαπιστώσεις για τη στοματική υγεία 
Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συγχνές παθήσεις των ανθρώπων. 

Παγκοσμίως ποσοστό μεταξύ 60 και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και 3ος συγχόντερα εμφανιζόμενος καρκίνος στην νοτιοανατολική Ασία. 

Για το 50% των παθήσεων των ούλων ευθύνεται το κάπνισμα

Το 25% όλων των γεννητικών συγγενών ανωμαλιών είναι κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες  

Το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών παγκοσμίως έχουν χάσει όλα τους τα δόντια 
εκατομμύρια ημέρες χαμένες από την εργασία και το σχολείο

Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των φτωχών και των μειονεκτικών πληθυσμιακών ομάδων 
τα στοματικά νοσήματα έχουν ίδιους παράγοντες κινδύνου με άλλες μη μεταδιδόμενες ασθένειες 
το βούρτσισμα των δοντίων δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόπαστα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. 

Το τακτικό βούρτσιμα των δοντίων, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόναςκαι των νοσημάτων των ούλων. 
Αλλά απλά μ΄σα συνεισφαίρουν επισης στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγειινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά την πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.