GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μετρούν τις πληγές τους στην Ξάνθη – Πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν έπιπλα (+VIDEO)

-Έγδαρε κάμπο και βουνό ο Μάρτης αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και προβλήματα -Αποκλεισμένο για 5 ημέρες ορεινό χωριό στην Ξάνθ...

-Έγδαρε κάμπο και βουνό ο Μάρτης αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και προβλήματα
-Αποκλεισμένο για 5 ημέρες ορεινό χωριό στην Ξάνθη, χωρίς ρεύμα και με 2 μέτρα χιόνι 

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Ξάνθη που ένιωσαν στο πετσί τους το... γδάρσιμο του Μάρτη, με το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή να αφήνει πίσω του καταστροφές και σοβαρά προβλήματα. 

Μέσα σε τρεις ημέρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, καθώς πλημμύρισαν σπίτια, αυλές και υπόγεια ενώ δεκάδες ήταν οι κάτοικοι στον κάμπο, τόσο στον Δήμο Τοπείρου όσο και στον Δήμο Αβδήρων, που προσπαθούσαν με δικά τους μέσα να απομακρύνουν τα νερά. 

Πλημμύρισαν σπίτια στο Άκαρπο 
Στο Άκαρπο η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε πρωτόγνωρες για τους κατοίκους πλημμύρες, σπίτια βούλιαξαν κυριολεκτικά, καταστρέφοντας έπιπλα, οικοσκευές και ρούχα. “Ξύπνησα το πρωί και είδα το σαλόνι μου γεμάτο νερά. Τα έπιπλα καταστράφηκαν, όπως και τα χαλιά, τα οποία επέπλεαν” αναφέρει κάτοικος της περιοχής η οποία μέχρι και το πρωί της Τρίτης με ιδιωτική αντλία απομάκρυνε τα νερά από το σπίτι της. 



Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι τα νερά συσσωρεύονταν και δεν έβρισκαν διέξοδο για να απομακρυνθούν, κάτι που αποδίδεται και στο γεγονός πως δεν υπάρχουν φρεάτια όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. “Είχα 70 σακιά με σιτάρι τα οποία έγιναν μούσκεμα γιατί πλημμύρισε η αποθήκη μου” εξηγεί κάτοικος της ίδιας περιοχής, ο οποίος μάλιστα αναγκάστηκε να αγοράσει εκ νέου καυσόξυλα για τις ανάγκες θέρμανσης της οικογένειάς του, μιας και όσα διέθετε και τα είχε στην αποθήκη του, έγιναν μούσκεμα! 

Βούλιαξαν τα χωράφια
Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις προκλήθηκαν στον Δήμο Τοπείρου, όπου κινδύνεψε ζωικό κεφάλαιο το οποίο απειλήθηκε με πνιγμό μιας και πλημμύρισαν δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Φραγμένα στραγγιστικά κανάλια, τα οποία επί σειρά ετών δεν είχαν καθαριστεί ενώ παράλληλα δέχονταν – μετά από ανθρώπινες παρεμβάσεις – πλήθος απορριμμάτων, εμπόδιζαν την απομάκρυνση των υδάτων τα οποία συσσωρεύονταν τόσο μέσα στα χωράφια όπου είχαν εγκλωβιστεί όσο και πάνω στο οδόστρωμα. 

Οι δρόμοι σε αρκετούς οικισμούς θύμιζαν ποτάμια, ενώ και στον Δήμο Τοπείρου πλημμύρισαν σπίτια και αυλές με τους κατοίκους να απομακρύνουν το νερό με αντλίες και κουβάδες στην προσπάθεια τους να σώσουν τις περιουσίες τους. 



Αποκλεισμένοι 5 μέρες! 
Την ίδια στιγμή, πυκνή χιονόπτωση έπληξε την ορεινή Ξάνθη, με το χιόνι κυριολεκτικά να καταπίνει οικισμούς, οι οποίοι μάλιστα έμειναν και χωρίς ρεύμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων είτε διεκόπη σε αρκετά σημεία, είτε πραγματοποιούταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα σχολεία του Δήμου Τοπείρου παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα, λόγω της κακοκαιρίας, καθώς και την Τρίτη σε όσες περιοχές υπήρχε ακόμη πρόβλημα. 

Δύο ορεινοί οικισμοί (Κίδαρις και Διάσπαρτο)  μέχρι και την Τρίτη παρέμειναν εγκλωβισμένοι, με το χιόνι να ξεπερνά τα δύο μέτρα, και εκχιονιστικά μηχανήματα να επιχειρούν για τον καθαρισμό των δρόμων.  




Δεν υπάρχουν σχόλια