GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Γεμάτο νάρκες το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων – Στρατός και Αρχαιολογία τις απομακρύνουν!

-Oι αρχαιοκάπηλοι γνωρίζουν για τις νάρκες και δεν πηγαίνουν -Υπήρχαν και ενεργοί μηχανισμοί μέσα στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου  ...

-Oι αρχαιοκάπηλοι γνωρίζουν για τις νάρκες και δεν πηγαίνουν
-Υπήρχαν και ενεργοί μηχανισμοί μέσα στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου 

Ναρκοπέδιο θυμίζει το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δ' Σώμα Στρατού να μεριμνούν για την απομάκρυνση των εκρηκτικών μηχανισμών που βρίσκονται στην περιοχή, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων είναι ακόμη ενεργοί! 

Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κα Κωνσταντινιά Καλλιντζή, στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου των Αβδήρων εντοπίστηκαν νάρκες, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσής τους ώστε να καθαριστεί η περιοχή και να είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο των αρχαιολογικών ανασκαφών. 

“Έγινε πολύ μεγάλη δουλεία στο Αρχαίο Θέατρο. Ήταν γεμάτο νάρκες όλο το ύψωμα στο οποίο βρίσκεται στο Θέατρο, και σε συνεργασία με το Δ' Σώμα Στρατού έγινε ο καθαρισμός της περιοχής” εξηγεί η ίδια, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου οι μισές νάρκες και απομένει ο καθαρισμός της υπόλοιπης περιοχής. “Θα πρέπει να καθαριστεί η περιοχή για να συνεχιστούν οι εργασίες. Ανάμεσα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που απομακρύνθηκαν υπήρχαν και κάποιοι ενεργοί” προσθέτει η κα Καλλιντζή, εξηγώντας πως η ύπαρξη των εκρηκτικών μηχανισμών ήταν γνωστή στους αρχαιοκάπηλους της περιοχής. 

“Οι αρχαιοκάπηλοι ξέρουν πολύ καλά για τις νάρκες και για αυτό δεν πατάνε στην περιοχή” υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ίδια, διευκρινίζοντας πως οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή αυτή τη στιγμή “κοιμούνται”, καθώς υπάρχουν κάποιες προγραμματικές συμβάσεις που εκκρεμούν.

“Σπορ” η αρχαιοκαπηλία 
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Ξάνθης έφερε στο φως ένα πιθάρι, στην περιοχή ανάμεσα στα Κιμμέρια και τη Λευκόπετρα, το οποίο ωστόσο άγνωστοι φρόντισαν να σπάσουν, μόλις αντιλήφθηκαν στην ύπαρξή του, αναζητώντας προφανώς εντός αυτού λίρες. Όπως εξηγεί η κα Καλλιντζή, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενημερώθηκε για την ύπαρξη του πιθαριού,  το οποίο δεν αποτελεί μοναδικό εύρημα μιας και υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα στην περιοχή, και όπως όλα δείχνουν αυτό χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος. 

Βέβαια, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ως γνωστόν κρατεί καλά στην περιοχή, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επιδίδονται σε διάφορες μορφές αρχαιοκαπηλίας αναζητώντας λίρες ή άλλα αντικείμενα ιστορικής και εμπορικής αξίας, προκαλώντας πολλές φορές καταστροφές. “Από όσο ξέρω τελευταία δεν υπάρχει έξαρση των αρχαιοκαπήλων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γενικά δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, το αντίθετο. Συνήθως ψάχνουν νομίσματα και άλλα αντικείμενα τόσο στην περιοχή των Αβδήρων όσο και ευρύτερα στην παραλιακή ζώνη όπως τη Μάνδρα, τη Πεζούλα και τη Βελώνη” αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια, εξηγώντας πως “η αρχαιοκαπηλία είναι ο χειρότερος τρόπος που ξεπουλιέται η ιστορία μας. Με την παιδεία και την ευαισθητοποίηση μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα”. 

Αρχαιολογικός πλούτος ανεκμετάλλευτος 
Την ίδια στιγμή η περιοχή της Ξάνθης, τόσο στο ορεινό όσο και στο πεδινό της κομμάτι, κρύβει έναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό, ο οποίος σε έναν μεγάλο τμήμα του παραμένει ανεκμετάλλευτος, ελλείψει χρημάτων. 

“Υπάρχουν πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που πρέπει να αξιοποιηθούν” επισημαίνει η κα Καλλιντζή, εξηγώντας πως ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται η περιοχή της Αρχαϊκής πόλης των Αβδήρων στην οποία έζησε ο Δημόκριτος. “Έχει γίνει η ανασκαφή αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις ούτε τα χρήματα για την ανάδειξή του. Υπάρχουν φρούρια στην ορεινή περιοχή που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Εμείς σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες θα προχωρήσουν τις εργασίες καθαρισμού των φρουρίων”.    

Δεν υπάρχουν σχόλια