GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε κίνδυνο η ζωή 12χρονου στην Ξάνθη – Σώθηκε χάρη σε εθελοντές γιατρούς που τον εξέτασαν!

-Σε έξαρση τα περιστατικά θυροειδή στην ορεινή περιοχή του Νομού σύμφωνα με στατικά στοιχεία -Κλιμάκιο εθελοντών γιατρών από την “Ανοιχτ...

-Σε έξαρση τα περιστατικά θυροειδή στην ορεινή περιοχή του Νομού σύμφωνα με στατικά στοιχεία
-Κλιμάκιο εθελοντών γιατρών από την “Ανοιχτή Αγκαλιά” για 13η χρονιά σε Ξάνθη και Κομοτηνή 

Σε κίνδυνο βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες η ζωή ενός 12χρονου παιδιού από την ορεινή Ξάνθη το οποίο αν και αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα δεν το γνώριζε ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του, και το ανακάλυψαν τυχαία χάρη σε κλιμάκιο εθελοντών ιατρών που τον εξέτασαν. 

Πρόκειται για γιατρούς από την “Ανοιχτή Αγκαλιά” που βρέθηκαν στην ορεινή Ξάνθη, σε ένα από τα Πομακοχώρια, εξέτασαν το παιδί και διαπίστωσαν το πρόβλημα. Άμεσα ο 12χρονος μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, η οποία αποδείχθηκε σωτήρια για τον ίδιο, όπως και διάγνωση των εθελοντών ιατρών.  

Σε έξαρση ο θυροειδής 
Ήδη από την περασμένη Κυριακή κλιμάκιο ιατρών με τη μέριμνα της “Ανοιχτής Αγκαλίας” βρίσκεται στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, ενώ θα επισκεφθούν και την Οργάνη της Κομοτηνής, εξετάζοντας δωρεάν περί τα 1.000 παιδιά, καθώς και ενήλικες άνδρες και γυναίκες, ενώ παράλληλα συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για τις ασθένειες και την κατάσταση της υγείας των κατοίκων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες. 

Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της “Ανοιχτής Αγκαλίας” κα Γιολάντα Βλάχου, πρόκειται για δράση που λαμβάνει χώρα για 13η χρονιά και η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τους κατοίκους, παιδιά και ενήλικες, που υποβάλλονται στις εξετάσεις. “Υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα, τα οποία συνήθως δεν τα γνωρίζουν. Συναντήσαμε και πέρσι και στα παιδιά και στους ενήλικες. Εμείς παρακολουθούμε τα παιδιά και παραπέμπουμε όσα περιστατικά χρειάζεται στο Νοσοκομείο. Σε ένα μικρό ποσοστό ωστόσο οι γονείς αδιαφορούν και δεν προχωρούν σε περαιτέρω έλεγχο” σημειώνει η ίδια, εξηγώντας πως “όλα αυτά τα χρόνια η υγεία των παιδιών έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη δική μας παρέμβαση και ιδιαίτερα η στοματική υγιεινή των παιδιών καθώς υπάρχει και ειδικό κλιμάκιο οδοντιάτρων που επισκέπτεται την περιοχή και εμβόλιμα μέσα στον χρόνο”.  

Μάλιστα, οι παθήσεις που βρίσκονται σε έξαρση είναι αυτές που σχετίζονται με προβλήματα στον θυροειδή των κατοίκων, κυρίως των γυναικών. “Βλέπουμε μια μεγάλη έξαρση του προβλήματος και πρέπει αυτό ίσως να το μελετήσουν οι ειδικοί. Εμείς καταγράφουμε όλα τα περιστατικά, κρατάμε ιστορικό και είναι στη διάθεση όλων, θα κάνουμε απολογισμό και στο Υπουργείο ώστε αν χρειαστεί να γίνει ειδική έρευνα” διευκρινίζει μεταξύ άλλων η κα Βλάχου.

Αυξήθηκαν τα υπέρβαρα παιδιά 
Συνοψίζοντας τα στατιστικά στοιχεία αλλά και τα δεδομένα για την περιοχή που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια η “Ανοιχτή Αγκαλία” η κα Βλάχου τονίζει πως “ενώ πριν από μερικά χρόνια βλέπαμε ότι τα παιδιά ήταν λιποβαρή πλέον έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό με παχύσαρκα παιδιά και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και τα παιδιά το τί σημαίνει σωστή διατροφή. Άρχησαν να είναι παχύσαρκα τα παιδιά λόγω της κακής τους διατροφής. Επίσης οι οδοντίατροι έχουν εντοπίσει πως παιδιά τα οποία διατηρούν το μπιμπερό τους μέχρι την ηλικία των 6 και 7 χρόνων παρουσιάζουν κακή στοματική υγιεινή, καθώς είναι και αυτός ένας σοβαρός παράγοντας που την επηρεάζει. Εκεί κάνουμε παρεμβάσεις σε μητέρες με βρέφη, ώστε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα το πρόβλημα”. 

Καρδιολογικά και ορθοπεδικά
Από τα έως τώρα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η “Ανοιχτή Αγκαλιά” προκύπτει πως αρκετά από τα παιδιά που έχουν εξεταστεί διαπιστώθηκε πως αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, ενώ οι γυναίκες ταλαιπωρούνται κυρίως από ορθοπεδικά. “Πέρσι είχαμε ένα παιδάκι 12 ετών που είχε σοβαρό πρόβλημα καρδιολογικό και το στείλαμε και χειρουργήθηκε στο Ωνάσειο, και δεν το ήξεραν ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα” υπογραμμίζει η κα Βλάχου, για να προσθέσει πως “οι γυναίκες είναι ταλαιπωρημένες από ορθοπεδικά προβλήματα λόγω και των εργασιών που κάνουν”. 

Η δράση του Φορέα 
Οι Εκστρατείες Προσφοράς της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» για το 2015 ξεκίνησαν με πρώτο προορισμό τα ακριτικά χωριά της Θράκης και πιο συγκεκριμένα της Ξάνθης και της Κομοτηνής. 

Με το πρόγραμμα «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ», οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές, από τα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από τις  08 έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2015, επισκέπτονται τα χωριά Σμίνθη, Δημάριο, Γλαύκη, Μελίβοια, Κοτύλη, Κένταυρο, Εχίνο, Οργάνη.

Το κλιμάκιο των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών, αποτελείται από Παιδιάτρους, Παιδοχειρουργούς, Οδοντίατρους, Ακτινολόγο, Οφθαλμίατρο, Παρασκευαστή, Τεχνολόγο, Ψυχολόγο, Παιδοψυχίατρο, Νοσηλευτές και Εθελοντές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις Προληπτικής Ιατρικής όλου του παιδικού πληθυσμού της περιοχής, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν από τους ειδικούς της ομάδας επιστημόνων της "Ανοικτής Αγκαλιάς" σε θέματα πρόληψης ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Η εκστρατεία προληπτικής Ιατρικής της "Ανοικτής Αγκαλιάς" περιλαμβάνει ακόμη ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, διανομή δώρων στα παιδιά και Συνεδρίαση με Γονείς και Εκπαιδευτικούς από ομάδα Παιδοψυχολόγων και Παιδαγωγών.

Ή πολύπλευρη αυτή προσφορά της Οργάνωσης Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων. Η  Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής στη Θράκη εντάσσεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια