GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο σκαμνί για πλαστογραφία μηχανικοί του ΣΔΝΑΞ και του Τοπείρου - Αθωώθηκαν και οι 4!

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης οι τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για πλαστογραφία εγγράφ...

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης οι τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για πλαστογραφία εγγράφων στο έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ στον ορεινό όγκο του Ν. Ξάνθης.

Πρόκειται για δυο υπαλλήλους του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και δύο του Δήμου Τοπείρου οι οποίοι μετά από καταγγελία της αναδόχου του έργου, που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2009, βρέθηκαν κατηγορούμενοι ενώ προσφάτως τέθηκαν και σε αργία!

Το κατηγορητήριο
Οι τρεις πρώτοι εμπλεκόμενοι συνέθεταν την επιτροπή χαρακτηρισμού εκσκαφών ενώ ο τέταρτος ήταν ο αρμόδιος επιβλέπων υπάλληλους του έργο από πλευράς του ΣΔΝΑΞ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι υπάλληλοι φέρονταν να έχουν παραποιήσει έγγραφα με αποτέλεσμα να υπολογιστεί και να καταβληθεί μικρότερο ποσό στην ανάδοχο εταιρία από αυτό που αξίωνε η ίδια, και μάλιστα εν αγνοία της, κάτι ωστόσο που δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία η οποία ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από μια διακοπή στις 4.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δίκης, στις 27 Νοεμβρίου του 2009 εστάλη από τον ΣΔΑΝΞ στο αρμόδιο Υπουργείο λογαριασμός για τις εργασίες που είχαν λάβει χώρα ώστε να δεσμευθεί το αντίστοιχο ποσό, το οποίο προερχόταν από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως αναφέρθηκε από πλευράς των κατηγορούμενων. Μάλιστα ο εν λόγω κατάλογος είχε συνταχθεί με τη σύμφωνη γνώμη της αναδόχου εταιρίας καθώς και του υπερεργολάβου που ανέλαβε το τελευταίο τμήμα των εργασιών, σύμφωνα πάντα με την πλευρά των κατηγορούμενων.

Από τον εν λόγω λογαριασμό προέκυπταν εργασίες ύψους 530.000 ευρώ περίπου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα η ανάδοχος εταιρία συντάσσει και υποβάλει προς στον ΣΔΑΝΞ διαφορετικό λογαριασμό ύψους περίπου 900.000 ευρώ, αξιώνοντας την καταβολή των χρημάτων.

Τελικώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο, η εταιρία δέχθηκε και υπέγραψε τον λογαριασμό ύψους 530.000 ευρώ περίπου που είχε συντάξει ο ΣΔΑΝΞ, με επιφύλαξη και ημερομηνία ωστόσο την 27η Νοεμβρίου 2009.

Άγνοια δηλώνει η ανάδοχος
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας η οποία κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, η εταιρία συνέταξε αναλυτική επιμέτρηση των εργασιών στις οποίες είχε προχωρήσει και την απέστειλε στον ΣΔΑΝΞ με τους κατηγορούμενους να προχωρούν μονομερώς σε διορθώσεις εν αγνοία της με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία.

Ακολούθως η εταιρία προσέφυγε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση, το οποίο συνέταξε πόρισμα περί της νοθείας του πρωτοκόλλου χαρακτηρισμού εδαφών καθώς και του εγγράφου αναλυτικής επιμέτρησης.

Πρακτικά ωστόσο όπως αποδείχθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, στον μεν πρώτο έγγραφο είχαν σβηστεί με διαλυτικό στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους κατηγορούμενους δεν έπρεπε να αναγράφονται στο πρωτόκολλο ενώ στο δε δεύτερο έγγραφο είχαν γίνει διορθώσεις με κόκκινο στυλό οι οποίες απεστάλησαν πίσω στην ανάδοχο εταιρία για να συντάξει εκ νέου το έγγραφο.

Λειτουργήσαμε σε συνεννόηση με την εταιρία 
Μάλιστα όπως δήλωσαν όλοι οι κατηγορούμενοι στις καταθέσεις τους, ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη υπήρχε συνεχής επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρία για όλες τις ενέργειες τους και πως οι διορθώσεις που έγιναν τελικώς στον λογαριασμό ήταν και αυτές σε γνώση της. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε ουδέποτε η εταιρία κατέθεσε ένσταση επ' αυτών.

Από την πλευρά της η εταιρία ισχυρίστηκε πως αποδέχθηκε την καταβολή των 530.000 ευρώ περίπου γιατί το έργο είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε να καλύψει μέρος των δαπανών της, ωστόσο προσέφυγε για τη διεκδίκηση των υπολοίπων.

Δεν έγινε χρήση των εγγράφων
Από την πλευρά της η Εισαγγελέας της έδρας μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας πρότεινε την αθώωση των κατηγορούμενων καθώς όπως ανέφερε ναι μεν υπήρξε παραποίηση εγγράφων αλλά αυτά ήταν για εσωτερική χρήση και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σε άλλο φορέα ή οργανισμό. Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως υπήρξε συναίνεση για αυτές τις πράξεις από πλευράς της εταιρίας για αυτό και υπέγραψε σε μεταγενέστερο χρόνο τον λογαριασμό με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου του 2009 και ουδέποτε κατέθεσε ένσταση.

Η έδρα έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους, ενώ ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσαν τόσο η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, από την πλευρά των κατηγορούμενων, δίνοντας πληροφορίες γύρω από τη διαδικασία που ακολουθούν οι υπάλληλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις όσο και ο ελεγκτής επιθεωρητής που συνέταξε την αναφορά. Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Τοπείρου και πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ την επίμαχη περίοδο κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια