GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς θα καταλάβω τη γαστρορραγία;

Γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή από το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.  ...

Γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή από το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. 

Είναι μία δυνητικά επικίνδυνη και επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Η γαστρορραγία είναι η αιμορραγία του στομάχου και χρήζει επείγουσας ιατρικής βοήθειας, γιατί είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Η πτώση του αιματοκρίτη και της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ραγδαία και να διαταραχθεί έτσι η αιμάτωση των ζωτικών οργάνων. 

Είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του πεπτικού έλκους και συμβαίνει όταν διαβρωθεί ένα αγγείο στην περιοχή του έλκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε αιμορραγία ενός κακοήθους όγκου ή σε βαριές διαβρωτικές μορφές γαστρίτιδας. Άλλα αίτια είναι οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, φάρμακα και αγγειοδυσπλασίες του στομάχου. 

Τα συμπτώματα της γαστρορραγίας είναι τα εξής:
Πόνος στην κοιλιά
Εμετός χρώματος καφέ ή κόκκινου 
Μαύρα κόπρανα 
Αποβολή ζωηρού ερυθρού χρώματος αίματος από το ορθό, με η χωρίς κόπρανα που σημαίνει ότι η γαστρορραγία είναι μαζική και αθρόα. 

Όταν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη παρατηρούνται συμπτώματα shock, δηλαδή ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, λήθαργος και ψυχρό δέρμα. 

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται με πόνο, ενώ συχνά η γαστρορραγία έχει ως μόνο σύμπτωμα τα μαύρα κόπρανα (μέλαινες κενώσεις). Στις μέλαινες κενώσεις τα κόπρανα είναι μαύρα σαν πίσσα, μαλακά, πολτώδη και δύσοσμα.

 Όταν η απώλεια αίματος είναι χρόνια τότε δεν παρατηρούνται τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά ο ασθενής εμφανίζει αδυναμία, καταβολή, ωχρότητα, κ.λ.π. που οφείλονται στην αναιμία. 

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια