GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φάρμακα από εταιρείες μόνο με... συνταγή

Μόνο κατόπιν επίδειξης της ιατρικής συνταγής του ασφαλισμένου προμηθεύουν με προϊόντα τους ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες τα φαρμακεί...

Μόνο κατόπιν επίδειξης της ιατρικής συνταγής του ασφαλισμένου προμηθεύουν με προϊόντα τους ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες τα φαρμακεία. Αυτό καταγγέλλει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που ζητεί από τη διοίκηση του οργανισμού να παρέμβει και να καταστήσει σαφές «σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι όσοι μετέρχονται ανάλογες πρακτικές παρανομούν, παραβιάζοντας τον νόμο».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο ΠΦΣ έχει καταστεί δέκτης καταγγελιών φαρμακευτικών συλλόγων αλλά και μεμονωμένων φαρμακοποιών, σύμφωνα με τις οποίες, για την αποστολή ενός φαρμάκου είτε από τη φαρμακαποθήκη είτε απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία, οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν παρανόμως και αυθαιρέτως από τον φαρμακοποιό να τους αποστείλει προηγουμένως την ιατρική συνταγή του ασφαλισμένου, προφανώς για να ελεγχθεί αν το εν λόγω φάρμακο αναφέρεται στην ιατρική συνταγή», αναφέρει η Καθημερινή. 

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η πρακτική αυτή δεν προβλέπεται από οιανδήποτε διάταξη νόμου, παραβιάζει το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων περί ομαλής προμήθειας φαρμάκων προς τα φαρμακεία και διατήρησης ικανού αποθέματος φαρμάκων από τα φαρμακεία, καθώς και το ιατρικό απόρρητο των ασφαλισμένων.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, οι εταιρείες εφαρμόζουν την πρακτική αυτή κυρίως για φάρμακα στα οποία υπάρχουν σχετικές ελλείψεις, ως μέτρο αντιμετώπισης των παράλληλων εξαγωγών. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, για να μην παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο, ζητούν από τους φαρμακοποιούς να καλύπτουν στο φωτοαντίγραφο που τους αποστέλλουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λουράντος, δεν μπορούν οι εταιρείες να έχουν υπό ομηρία τους ασθενείς για το πότε θα λάβουν το φάρμακό τους, ενώ και το φαρμακείο θα πρέπει να διαθέτει αποθέματα για να καλύπτει ανάγκες των πολιτών. Οπως μάλιστα καταγγέλλει, «το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων, αντί να επιλύεται, οξύνεται, και πλέον οι φαρμακοποιοί πασχίζουν για να βρουν σκευάσματα ακόμη και ευρείας κυκλοφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια