GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε τεντωμένο σκοινί το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη – Μόλις 2 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο τον Νομό!

-Όταν το ένα βγαίνει σε διακομιδή το άλλο παραμένει σε επιφυλακή για τα επείγοντα περιστατικά -Προβλήματα στελέχωσης σε προσωπικό και με...

-Όταν το ένα βγαίνει σε διακομιδή το άλλο παραμένει σε επιφυλακή για τα επείγοντα περιστατικά
-Προβλήματα στελέχωσης σε προσωπικό και με οχήματα που είναι απαρχαιωμένα 

Σε τεντωμένο σκοινί λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην πόλη της Ξάνθης, το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό αλλά και σε οχήματα. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ανά βάρδια υπάρχουν διαθέσιμα 2 ασθενοφόρα για τις ανάγκες του Νομού τα οποία φυσικά και δεν επαρκούν με τους εργαζόμενους να χαρακτηρίζουν την κάθε βάρδια μια.. ζαριά. Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Δημήτρης Καραμφυλλίδης “ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε στάση εργασίας για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Προσπαθούμε με τον αγώνα μας να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως πρέπει να υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη και να εξυπηρετεί το κόσμο άμεσα”. 

Ελάχιστο το προσωπικό 
Όπως μάλιστα προσθέτει ο ίδιος, στην Ξάνθη το προσωπικό του ΕΚΑΒ είνα ελάχιστο και αυτό είναι σε γνώση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των υπευθύνων, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. “Έχουν ενημερωθεί οι πάντες, αλλά το σύστημα είναι τέτοιο λόγω περικοπών. Ο χώρος της υγείας έχει δεχθεί μεγάλες περικοπές και αυτό ξέρουμε ότι έχει να κάνει με τις ανθρώπινες ζωές”. 

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους Νομούς της Θράκης. “Στο Τομέα της Ξάνθης δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε σε πέραν έναν τέτοιο Νομό. Υπάρχουν 2 ασθενοφόρα το πρωί, 2 το απόγευμα και 2 το βράδυ. Είναι πάρα πολύ λίγα για να εξυπηρετήσουν το επείγον περιστατικό, που για αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί το ΕΚΑΒ. Τους τελευταίους 6 μήνες πήραμε και το προσωπικό από το ΚΑΒ. Όταν ήρθαμε στην Ξάνθη ως ΕΚΑΒ, το 2010, είχαμε 1 ασθενοφόρο εμείς σε κάθε βάρδια ενώ το Νοσοκομείο έβγαζε 3 το πρωί και το απόγευμα και 2 το βράδυ για να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά και οι διακομιδές. Σήμερα μιλάμε για μια μείωση δηλαδή στο 50%” σημειώνει ο κ. Καραμφυλλίδης, για να προσθέσει πως “σήμερα το 1 ασθενοφόρο από τα 2 του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη έφυγε σε μια διακομιδή στην Αλεξανδρούπολη. Αναγκαστικά το 2ο μένει για τα επείγοντα ενώ εάν προκύψει άλλη διακομιδή θα περιμένει 3 ώρες μέχρι να γυρίσει το ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη”. 

Η κάθε βάρδια και μια... ζαριά 
Οι εξελίξεις αυτές, ως συνέπεια εφαρμογής μέτρων λιτότητας και περικοπών στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, έχουν επηρεάσει και ψυχολογικά τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ οι οποίοι καρδιοχτυπούν σε κάθε βάρδια μην συμβεί κάτι στο οποίο, λόγω των ελλείψεων, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. “Όταν πιάνουμε βάρδια είναι μια ζαριά για εμάς. Είμαστε σε ετοιμότητα να πάμε σε όποιο περιστατικό κληθούμε, αλλά όταν υπάρχουν για παράδειγμα 2 διακομιδές η μια θα περιμένει. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περικοπές στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όσο πιο γρήγορα φτάσει το ασθενοφόρο στο επείγον περιστατικό τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει ο ασθενής” καταλήγει ο ίδιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια