GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στους δρόμους για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Οι Κύπριοι στην Ξάνθη δεν ξέχασαν (+VIDEO)

-Επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής το πρωί του Σαββάτου Πορεία διαμαρτυρίας για τη “μαύρη επέτειο...

-Επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής το πρωί του Σαββάτου

Πορεία διαμαρτυρίας για τη “μαύρη επέτειο” της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου ο Σύλλογος Κυπρίων και η Φοιτητικών Ένωση Κυπρίων στην Ξάνθη. 

Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι. 

Νωρίτερα, μετέβησαν στην Κομοτηνή όπου πραγματοποίησαν πορεία, ξεκινώντας από το κτίριο της Νομικής Σχολής και καταλήγοντας στο Τουρκικό Προξενείο όπου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη που έγινε πριν από 31 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου 1983. 

Συγκεντρώσεις και πορείες παντού 
Αντικατοχικές συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες εκδηλώσεις επέλεξε και φέτος ο κυπριακός ελληνισμός για να καταδικάσει την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζεται με την κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση Μνήμες Κατεχομένων, τόνισε ότι η θλιβερή επέτειος της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η διατήρηση αυτού του μορφώματος μέχρι σήμερα, καταδεικνύει την συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης, να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο χαιρετισμό τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος για επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα, πρόσθεσε, ενισχύουν την αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε. Αν δεν αντιδρούσαμε με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, πρόσθεσε, και δεν διακηρύτταμε την αντίθεση μας στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιδεικνύαμε ασυγχώρητη ανοχή που μερικοί ίσως να ερμήνευαν και ως αποδοχή.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ.
Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους στο υπό κατοχή τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμμονή εδώ και 31 χρόνια στο μύθευμα της ανεξάρτητης «ΤΔΒΚ» αποτελεί κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης και των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη αυτή συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό, συντελεί τόσο στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών όσο και στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Η διεθνής κοινότητα, με μία μόνο γνωστή εξαίρεση, σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρεί δε νομικά άκυρη την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας, την οποία ούτε αναγνωρίζει, ούτε διευκολύνει, ούτε στηρίζει καθοιονδήποτε τρόπο. 

Η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων, στα οποία προστίθεται τώρα με προκλητικό τρόπο η κατάφωρη παραβίαση από τουρκικής πλευράς του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι, η αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014 και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Κύπρο, να ωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και να ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια