GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Frontex» για τις ζωονόσους στον Έβρο - Εξετάζουν αναχώματα ενάντια στην εξάπλωση τους

Ένα ιδιαίτερο "Frontex" για τις ζωονόσους εκτιμάται ότι μπορεί να στηθεί στον 'Εβρο, το οποίο σε συνέργεια με το -ουσιαστι...

Ένα ιδιαίτερο "Frontex" για τις ζωονόσους εκτιμάται ότι μπορεί να στηθεί στον 'Εβρο, το οποίο σε συνέργεια με το -ουσιαστικά ανενεργό προς το παρόν- Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στο Τριεθνές, είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως "ανάχωμα" ενάντια στην εξάπλωση καταστροφικών ασθενειών των παραγωγικών ζώων, όπως η ευλογιά των προβάτων ή ο καταρροϊκός πυρετός, τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ευλογιά στον 'Εβρο και είχαν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση 35000 ζώων μέχρι στιγμής, καθώς και η αναζήτηση τρόπων αποφυγής αντίστοιχων επιδημιών στο μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών και συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Νοεμβρίου σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, μεταξύ στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας 'Εβρου και κτηνιάτρων- εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις συναντήσεις μετείχαν ο τμηματάρχης Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστόφ Μπερτράν (Christophe Bertrand) και ο εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης των νοσημάτων των παραγωγικών ζώων, Νικολά Κρίγκερ (Nikola Krieger), αναφέρει η εφημερίδα Το Έθνος. 

Στη διάρκεια των επαφών συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα ως διεθνούς οργανισμού υπό την εποπτεία της Ε.Ε. με τη συμμετοχή στελεχών από τις Βρυξέλλες, το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών και τις τρεις όμορες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία). Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κάτω Οινόη Ορεστιάδας, καθώς και περιοχές της υπαίθρου, όπου τα κοπάδια αποδεκατίστηκαν από την ευλογιά.

Πρόταση προς την Κομισιόν
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του κέντρου υπάρχουν ήδη, ενώ εκκρεμούν η ολοκλήρωση του υλικοτεχνικού και εργαστηριακού εξοπλισμού του και η στελέχωσή του με έξι κτηνιάτρους (εκ των οποίων οι τρεις εργαστηριακοί) και άλλο επιστημονικό προσωπικό.

Στις αρχές του 2015 αναμένεται να εξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών της Κομισιόν η τεκμηριωμένη πρόταση, που θα καταθέσει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Εβρου για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κέντρου ώς διεθνούς οργανισμού και τη στελέχωσή του. "Πιστεύω ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή. Ήδη είχαμε θετική ανταπόκριση από πλευράς των εμπειρογνωμόνων", επισήμανε ο κ.Πέτροβιτς.

Ένα υπερσύγχρονο κέντρο, δυστυχώς ανενεργό
Το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, είχε οικοδομηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III PHARE CBC Ελλάδα - Βουλγαρία 2000 - 2006, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα εγκαίνια του κτηρίου, το οποίο περιλαμβάνει τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού περίπου 550 μέτρων, έγιναν τον Ιούνιο του 2008 και σε αυτό στεγάσθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βορείου Έβρου.

Δυστυχώς, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που εκτός των χώρων κύριας ερευνητικής λειτουργίας περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- δύο μικροβιολογικά εργαστήρια, ουδέποτε στελεχώθηκε με το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην επιτελεί ουσιαστικά τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Ιδιοκτησιακά ανήκε στην Νομαρχία Έβρου και με τον νόμο 3852/2010 πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

"Frontex" ζωονόσων
Στο μεταξύ, πέραν της ανάγκης ενεργοποίησης του Κέντρου με τις "ευλογίες" και της ΕΕ, στις συναντήσεις συζητήθηκαν η ενεργοποίηση του Frontex και η λήψη ανάλογων μέτρων για την επιτήρηση των παράνομων μετακινήσεων ζώων, υλικών και ανθρώπων από και προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα σύνορα της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου.

Επί τάπητος τέθηκε ακόμη η δημιουργία κοινού προγράμματος Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, που μεταξύ άλλων θα στοχεύει: πρώτον, στην κλινική και ορολογική επιτήρηση της περιφερειακής ενότητας Έβρου από ικανό αριθμό προσωπικού, καθόλη τη διάρκεια του έτους για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων. Δεύτερον, στον ικανοποιητικό εμβολιασμό στο έδαφος της Τουρκίας και στη δημιουργία επαρκούς ζώνης προστασίας από τα νοσήματα. Τρίτον, στη δημιουργία και χρήση κοινής βάσης δεδομένων με ανταλλαγή πληροφοριών. Τέταρτον, στην πρόσληψη κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, με απόλυτη προτεραιότητα τον Έβρο και με επιχορήγηση και της Ε.Ε και πέμπτον, στην οικονομική επιχορήγηση της Ε.Ε. για όλα τα παραπάνω στα προγράμματα εκρίζωσης των νοσημάτων και όλων των λοιπών παραμέτρων (έγκλειστα ζώα, χορτονομές, προσωπικό κλπ.)

"Ο 'Εβρος είναι τα σύνορα της ΕΕ με τρίτες χώρες"
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ.Πέτροβιτς δήλωσε: «[...]Εκτιμώ ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες αντιλήφθηκαν την κατάσταση. Τους ζητήσαμε την ουσιαστική ενεργοποίηση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της ΕΕ. Τους επισημάναμε ότι ο Έβρος είναι τα σύνορα της ΕΕ με τρίτες χώρες, τα οποία θα πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στις ζωονόσους".

Τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες συνόδευαν ο διευθυντής Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Σπυρίδων Ντουντουνάκης, ο τμηματάρχης Ζωονόσων του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Δηλαβέρης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αχιλλέας Σαχπατζίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Έβρου. Στη σύσκεψη στην Ορεστιάδα συμμετείχαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ζηνοβία Ζάχαρη και Σωτήρης Παπαδόπουλος. Στη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Βενετίδης.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια