GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επέστρεψε η ευλογιά στη Θράκη – Σε καραντίνα οι κτηνοτρόφοι για νέο κρούσμα στην Κομοτηνή

-Εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ  Σε καραντίνα τέθηκαν για ακόμη μια φορά οι κτηνοτρόφοι τη...

-Εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ 

Σε καραντίνα τέθηκαν για ακόμη μια φορά οι κτηνοτρόφοι της Κομοτηνής με αφορμή νέο κρούσμα του ιού της ευλογιάς που επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό ευρύτερα στους κτηνοτρόφους της Θράκης. 

Πρόκειται για κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Γρατινή της Ροδόπης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως επί 9 μήνες δεν έχει εκδηλωθεί αντίστοιχο περιστατικό γεγονός που είχε καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους.  Από την πλευρά της η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρεια ΑΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για τους κτηνοτρόφους, στην οποία αναφέρει τα κάτωθι: 

“Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακοινώνει την εμφάνιση στις 19/11/2014, νέου κρούσματος, Ευλογιάς  των αιγοπροβάτων(Α/Π)  στο χωριό Γρατινή της Π.Ε.  Ροδόπης. Το νέο κρούσμα εμφανίζεται μετά την παρέλευση 9 μηνών από την τελευταία θανάτωση (26/2/2014) στην Π.Ε. 

Παρακαλούνται όλοι κτηνοτρόφοι να προσέχουν τα παρακάτω ζητήματα:  

1. Η Ζώνη προστασίας(3χλμ) περιλαμβάνει τους οικισμούς Γρατινή , Λαμπρό , Ομηρικό, Καλλυντήριο και Στυλάριο και εφαρμόζονται σ’ αυτή  τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα.
Τα Α/Π παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή 
Όλες οι εκμεταλλεύσεις  των Α/Π υποβάλλονται, σε τακτική  κτηνιατρική επιθεώρηση.

Τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα. 

2. Η ζώνη επιτήρησης(10 χλμ)  περιλαμβάνει τους οικισμούς: Πάνδροσσος , Καρυδιά , Κάλχας , Τυχερό , Ιάμπολις , Σιδηράδες , Μεγάλη Άδα , Κομοτηνή , Κικίδιο ,Ροδίτης , Θρυλλόριο , Ανθοχώρι , Αρχοντικά , Βάκος , Πάμφορο , Άρατος , Βραγιά , Αρίσβη , Πάσσος , Άμφια , Φιλλύρα , Άγρα , Νεύρα , Δοκός , Δειλινά , Σκιάδα , Δροσιά , Άνω Δροσινή , Δρύμη , Άρδεια και Πάτερμα. και εφαρμόζονται σ’ αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των Α/Π στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν οδηγούνται για βοσκή 
Επιτρέπεται η μεταφορά Α/Π  στη ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια των Αγροτικών  Κτηνιατρείων  .

Από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η σφαγή των Α/Π.

3. Τα αιγοπρόβατα που  προέρχονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης ,  επιτρέπεται να οδηγηθούν για σφαγή μόνο στο Σφαγείο Κομοτηνής (ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ) 

4. Παρακαλούνται ακόμα όλοι οι κτηνοτρόφοι:
να δηλώσουν άμεσα  στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους,  τυχόν μετακινήσεις  αιγοπροβάτων, υλικών και χορτονομών, που έγιναν από 19/09/2014 έως και 19/11/2014 από τις ζώνες προς τις κτηνοτροφικές τους  εκμεταλλεύσεις 

Να πάρουν όλα τα μέτρα βιοαφάλειας (απαγόρευση επισκέψεων, σημεία και μέσα απολύμανσης στις εισόδους της εκτροφής , απολύμανση του βυτίου γάλακτος κλπ) 

Για περισσότερες πληροφορίες  παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της Περιοχής τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια