GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ - “Υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής”

-Έδωσε το παρών στον μετασυνεδριακό διάλογο για το ρόλο του Λυκείου και του σχολείου  Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδ...

-Έδωσε το παρών στον μετασυνεδριακό διάλογο για το ρόλο του Λυκείου και του σχολείου 

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, συνομιλώντας με εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζονται στην περιοχή, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έδωσε το παρών σε μετασυνεδριακό διάλογο για το ρόλο του Λυκείου, στο Εργατικό Κέντρο. 

Ο κος Κοτσιφάκης επισκέφτηκε Επαγγελματικά Λύκεια της πόλης και όπως ανέφερε διαπίστωσε πως σε αυτά υπάρχουν σημαντικά κενά εκπαιδευτικών τα οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν από τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, ενώ όπως επισημάνθηκε και ο ίδιος είναι ένας εκ των “διαθέσιμων”. 

Παραχωρώντας Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στα γραφεία της ΕΛΜΕ Ξάνθης, σημείωσε πως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών δεν ισχύουν οι δηλώσεις των Υπουργών και της Κυβέρνησης περί της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 5 ή 10 απολύσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται διορισμοί. 

“Είμαστε λίγες ημέρες πριν την 5 Οκτώβρη, την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Φέτος η μέρα αυτή τους βρίσκει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θέση, όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικά όλο το δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα. Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και στην εκπαίδευση έχουν φέρει σε τραγική θέση το δημόσιο σχολείο. Προχωράμε ολοταχώς στο να γίνουμε τελευταίοι σε όλο τον κόσμο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσιφάκης για να προσθέσει πως “φέτος οι εκπαιδευτικοί είναι κατά 27% λιγότεροι σε σχέση με το 2010, αυτό πρακτικά σημαίνει 28.500 λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Όπως γίνεται κατανοητό αυτό φέρνει πίεση για μεγαλύτερα τμήματα μαθητών στην τάξη. Σε εμάς δεν ισχύει αυτό που λέει ο Υπουργός,  ούτε το 1 προς 5, ούτε το 1 προς 10, αλλά είναι 1 προς καθόλου με την έννοια ότι δεν διορίζουν κανέναν εκπαιδευτικό”. 

Πολλά τα κενά και στην Ξάνθη
Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που συνάντηση στην περιοχή, κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ξάνθη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε πως “είναι πολλά τα κενά και εδώ στην Ξάνθη και τα αντιμετωπίζουν με πρόσληψη αναπληρωτών. Ήμασταν στο Τεχνικό Λύκειο πριν και μας είπαν οι συνάδελφοι ότι υπάρχουν πολλά κενά. Οι μαθητές θα κάνουν μάθημα με χειρότερες συνθήκες ή δεν θα κάνουν μάθημα και αυτή είναι η άμεση επίπτωση αυτής της πολιτικής που τη βιώνουν καθημερινά οι μαθητές και οι γονείς των μαθητών”. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης ξα Μαρία Λουκοπούλου παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως “υπάρχουν πολλά κενά. Και αυτά που φαίνονται και αυτά που δεν φαίνονται. Προσπαθούν να τα καλύψουν με υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς είτε μοιράζοντάς τους με έναν απίστευτο τρόπο. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου μειώνουν τις υποχρεωτικές ώρες των μαθημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται, και έτσι αντί να κάνουν 5 ώρες Αρχαία κάνουν 3. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, τα εργαστηριακά μαθήματα χρειάζονται 2 καθηγητές κανονικά, για λόγους προφανείς. Στα κενά λοιπόν που λένε δεν υπολογίζουν καν τον 2ο καθηγητή”. 

Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε πως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα ειδικότητας σε ΕΠΑΛ καθώς και μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. 

Σε κινητοποιήσεις για την αξιολόγηση 
Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί πανελλαδικά αποφάσισαν από την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε κινητοποίησεις για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, στο οποίο αντιδρούν και αυτοί, απέχοντας όχι από τα μαθήματα αλλά από όσες διεργασίες σχετίζονται με την αξιολόγηση. 

“Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα τρόμου, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από την περίφημη νομοθεσία της αξιολόγησης. Πήραμε κάποιες αποφάσεις για να ξεκινήσουμε κάποιες κινητοποιήσεις. Μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν κάποια συλλαλητήρια ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε απεργία-αποχή από την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλαισίου της αξιολόγησης που είναι βάρβαρο και αντιεκπαιδευτικό. Θα είμαστε στα σχολεία αλλά θα απέχουμε από τις διαδικασίες της αξιολόγησης” τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια