GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μαθηματικές ανησυχίες στην Οικονομική Επιτροπή – Παραμένουν ως έχουν τα Δημοτικά Τέλη!

-Ζήτησαν μείωση των τελών χρήση κοινόχρηστων χώρων καταστήματα της “Παραλίας” Την απόφαση να παραμένουν ως έχουν όλα τα δημοτικά τέλ...

-Ζήτησαν μείωση των τελών χρήση κοινόχρηστων χώρων καταστήματα της “Παραλίας”

Την απόφαση να παραμένουν ως έχουν όλα τα δημοτικά τέλη του Δήμου Ξάνθης και να μην υπάρξει καμία αναπροσαρμογή τους έλαβε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της με τη νέα σύνθεση το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με το εάν θα υπάρξει αναπροσαρμογή όλων των ανταποδοτικών τελών, ήτοι των τελών καθαριότητας, χρήσης κοινοχρήστων, ηλεκτροδοτούμενων χώρων, δημοτικών κοιμητηρίων και τέλεσης πολιτικών γάμων, και μετά από πολύ σκέψη, συζήτηση και υπολογισμούς αποφάσισαν να παραμείνουν όλα ως έχουν. 

Αρχικά ο κ. Θανάσης Ξυνίδης από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των ανταποδοτικών τελών, προτείνοντας τελικώς οριζόντια μείωση 5% για όλες τις περιπτώσεις. “Εγώ προτείνω μείωση των δημοτικών τελών, οριζόντια, σε ποσοστό 5% και πιστεύω ότι με μια σωστή διαχείριση μπορούμε να αντέξουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με τον κ. Δημαρχόπουλο και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να ζητά τη συμβουλή των υπηρεσιακών παραγόντων επί του θέματος. 

Όπως διευκρινίστηκε από πλευράς του κ. Αργύρη Ζολώτα, Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, μια μείωση της τάξεως του 5% που πρότεινε ο κ. Ξυνίδης όσον αναφορά τα τέλη καθαριότητας θα είχε ως επακόλουθο τη μείωση των αντίστοιχων εσόδων του Δήμου κατά περίπου 170.000 ευρώ, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εφόσον συνδυαστικά μειωθεί και το ποσό που καταβάλει ο Δήμος προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμάτων Ν. Ξάνθης. “Η οποιαδήποτε μείωση στην υπηρεσία καθαριότητας είναι απαγορευτική. Οι δαπάνες είναι μειωμένες και η υπηρεσία καθαριότητας δουλεύει με δυσκολία” σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ανέφερε πως υπάρχει πρόταση από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου για εξίσωση των τελών καθαριότητας στα καταστήματα που βρίσκονται εντός και εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, και πρότεινε με τη σειρά του να υπάρξει μια μικρή μείωση των τελών για τα καταστήματα της πόλης, ώστε να στηριχθούν τη δύσκολα οικονομική περίοδο που διανύουν. 

Από την πλευρά του το μέλος της συμπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης πρότεινε την πρώτη χρονιά να παραμείνουν τα Δημοτικά Τέλη ως έχουν και να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης τους του χρόνο, εφόσον θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα και μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Δήμου αλλά και των χρημάτων που θα διαχειριστεί. “Με την εμπειρία της πρώτης χρονιάς θα μπορέσουμε να κάνουμε την οποία μείωση στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να μπορεί να επιτελέσει και το έργο του” τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Μετά από αρκετή συζήτηση και αφού εξετάστηκαν διάφορα πιθανά σενάρια και υπολογίστηκαν οι επιπτώσεις που αυτά θα επιφέρουν στα οικονομικά του Δήμου το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η πρόταση του κ. Ξυνίδη για μείωση κατά 5% έλαβε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η πρόταση του κ. Δημαρχόπουλου έλαβε την ψήφο του ιδίου και της κας Αλεξίας Γκιρτζίκη ενώ η πρόταση να παραμείνουν τα δημοτική τέλη ως έχουν έλαβε τέσσερις ψήφους, με αποτέλεσμα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία. 

Ζήτησαν μείωση τα καταστήματα της “Παραλίας”
Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη του οργάνου κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στη περιοχή της “Παραλίας” περί μείωσης των δημοτικών τελών που καταβάλουν για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου.

Πρακτικά ζητήθηκε να υπάρξει υποβιβασμός στην κατηγορία των τελών από τη ζώνη ΑΑ που βρίσκονται σήμερα στη ζώνη Α. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Επιτροπή, ωστόσο αναφέρθηκε πως στο μέλλον θα υπάρξει επαναπροσδιορισμών των ζωνών για τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά συνολικά. 

Ο κ. Θανάσης Ξυνίδης εξελέγη ομόφωνα αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια