GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι μπαταχτσήδες του κάμπου της Ξάνθης - Χρησιμοποιούν γεωτρήσεις αλλά “ξεχνούν” να πληρώσουν!

-Ο Δήμος Αβδήρων αποφάσισε να αποδεσμευτεί από τη λειτουργία περίπου 30 γεωτρήσεων  -Υπολογίζεται πως ο Δήμος θα έχει έσοδα γύρω στις 10...

-Ο Δήμος Αβδήρων αποφάσισε να αποδεσμευτεί από τη λειτουργία περίπου 30 γεωτρήσεων 
-Υπολογίζεται πως ο Δήμος θα έχει έσοδα γύρω στις 100.000 ευρώ 

“Πιστολιές” αφήνουν πίσω τους επί σειρά ετών αγρότες του κάμπου στον Δήμο Αβδήρων, που παρά το γεγονός πως κάνουν χρήση γεωργικών γεωτρήσεων, δεν πληρώνουν το ρεύμα με αποτέλεσμα η σχετική δαπάνη να βαραίνει τον προϋπολογισμό του Δήμου. 

Πρόκειται για πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν είχαν προχωρήσει δράσεις για την επίλυσή του, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο Δήμος και κατ' επέκταση οι δημότες να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, βάζοντας αυτοί το χέρι στην τσέπη. Πρακτικά η δαπάνη ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων καλύπτεται από τον Δήμο ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιοι χρησιμοποιούν τις γεωτρήσεις αλλά και πόσο ρεύμα καταναλώνουν. Η νέα Δημοτική Αρχή πρότεινε να μπει μια τάξη στο χάος αυτό που εντοπίζεται πρώτιστα στον πρώην Δήμο Σελέρου, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την απεμπλοκή του Δήμου από τις γεωτρήσεις και τη μεταβίβασή αυτών στους ίδιους τους αγρότες! 

"Ξεχνούν" να πληρώσουν! 
Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο των Αβδήρων το απόγευμα της Δευτέρας, το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος στο πρόβλημα. 

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς των υπηρεσιακών παραγόντων, επικρατεί ένα... χάος γύρω από τις αγροτικές γεωτρήσεις που εντοπίζονται στην περιοχή του πρώην Δήμου Σελέρου, ενώ προβλήματα μικρότερης έκτασης εντοπίζονται και στον πρώην Δήμο Αβδήρων. 

Πρόκειται για δημόσιες γεωτρήσεις, το κόστος ηλεκτροδότησης των οποίων έως και σήμερα καλύπτει ο Δήμος ο οποίος στη συνέχεια καλείται να εισπράξει τα χρήματα από τους αγρότες που κάνουν χρήση του νερού. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση του πρώην Δήμου Σελέρου, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού και της ταυτότητας των αγροτών που κάνουν χρήση των γεωτρήσεων, ενώ παρουσιάζεται εδώ και χρόνια μια απροθυμία να καταβληθούν χρήματα. 

Παράλληλα, ο Δήμος ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταβάλει πολλές χιλιάδες ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των γεωτρήσεων, ενώ κάθε τόσο σημειώνονται κλοπές και καταστροφές, τις οποίες επίσης καλείται να πληρώσει ο Δήμος. Από την πλευρά των αρμόδιων υπαλλήλων μάλιστα κατέστη σαφές πως υπάρχουν γεωτρήσεις που λειτουργούν εν αγνοία του Δήμου, και πως γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής τους. 

“Ο απεγκλωβισμός του Δήμου από τις εν λόγω γεωτρήσεις θα αποφέρει ένα έσοδο της τάξης των 100.000 ευρώ” σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ενώ από την πλευρά του αρμόδιου Αντιδημάρχου προτάθηκε να δοθεί η χρήση των γεωτρήσεων σε ομάδες αγροτών, οι οποίες θα αναλάβουν να ορίσουν αρχηγούς ενώ θα έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία αυτών,   καθώς και το κόστος ηλεκτροδότησής τους. 

Το παράδειγμα της... Βιστωνίδας 
Διαφορετική είναι η εικόνα που συναντά κανείς σήμερα στον πρώην Δήμο Βιστωνίδας, όπου ήδη εδώ και χρόνια ο Δήμος έχει απεγκλωβιστεί από τη λειτουργία των γεωτρήσεων, οι οποίες έχουν περάσει στα χέρια των αγροτών. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, μιας και αποδίδονται κανονικά τα χρήματα στη ΔΕΗ από τους ίδιους τους χρήστες των γεωτρήσεων οι οποίοι καλύπτουν με δικά τους έξοδα τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν οι γεωτρήσεις. 

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Από την πλευρά τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αντιρρήσεις γύρω από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου στις περιοχές του Σελέρου και των Αβδήρων, προτάσσοντας ως επιχείρημα πως εάν αφεθούν οι γεωτρήσεις στα χέρια των αγροτών τότε θα δημιουργούν πολλά προβλήματα. 

Απαντώντας οι υπηρεσιακοί παράγοντες πρόταξαν το παράδειγμα του πρώην Δήμου Βιστωνίδας, όπου όπως τονίστηκε η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως αντίστοιχο αίτημα κατατέθηκε και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο αυτό δεν εισακούστηκε, ενώ ο γεωπόνος του Δήμου κ. Τσολακίδης τόνισε πως “δεν μπορούμε με ακρίβεια σήμερα να πούμε τον ακριβή αριθμό των γεωτρήσεων του Δήμου. Είναι περίπου 130 οι δημόσιες γεωτρήσεις, ωστόσο σε έναν περίπου μήνα θα έχουμε πιο σαφή εικόνα. Σήμερα περίπου 80 με 90 λειτουργούν με ευθύνη των αγροτών και μόλις 10 καταστράφηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να τα βρουν μεταξύ τους οι ιδιώτες ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούν κανονικά και χωρίς προβλήματα”. 

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος τόνισε πως “το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά από το 2004. Ο κ. Μπιρόλ γνώριζε άριστα το τι συμβαίνει με τις γεωτρήσεις στο Σέλερο” ενώ ο κ. Νίκος Καλιαμπάκας, επικεφαλής της παράταξης “Στροφή” πρόσθεσε πως “πέραν του διαδικαστικού το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Για πολλά χρόνια δεν έμπαινε τάξη στον Δήμο Σελέρου. Δεν μπορούμε τώρα να τιμωρούμε τους αγρότες επειδή τόσα χρόνια δεν λειτουργούσε καλά το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ προτείνω το θέμα να αποσυρθεί γιατί είναι σοβαρό και να βρούμε μια άλλη λύση”. 

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Καλιαμπάκα, ο Δήμαρχος Αβδήρων σημείωσε πως ήδη έχει δαπανηθεί πάνω από μια ώρα για τη συζήτηση του θέματος και πως πρέπει να ληφθεί απόφαση. “Το θέμα είναι ότι αλλού εφαρμόζεται και αλλού όχι. Η λύση είναι πολύ απλή. Γίνονται ομάδες, συντηρούν και προσέχουν τις γεωτρήσεις. Δεν μπορεί ο Δήμος να πληρώνει το ρεύμα των άλλων. Υπάρχουν δηλαδή κορόιδα και ξύπνιοι; Σας πληροφορώ πως εάν κλείσουν οι γεωτρήσεις μόνοι τους θα έρθουν και θα το κάνουν. Υπάρει μια αταξία και ο Δήμος πληρώνει τα σπασμένα άλλων” σημείωσε ο κ. Δημήτρης Γουλινάκης, από την παράταξη της συμπολίτευσης, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρίτεια Κίνηση” κ. Κώστας Αντωνιάδης πρότεινε η συζήτηση του θέματος να αναβληθεί σημειώνοντας πως “το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κράτος του Μπιρόλ. Εδώ μας λέτε σήμερα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις που δεν ξέρετε που βρίσκονται και μας λέτε επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να πληρώσουν”. 

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Δήμαρχος, σημείωσε πως “και σαν αντιπολίτευση η άποψή μας ήταν πως ο Δήμος πρέπει να απεμπλακεί γιατί είναι ένα μεγάλο βάρος για τους δημότες. Η πιο σωστή λύση είναι να ισχύει ότι και στον πρώην Δήμο Βιστωνίδας. Να γίνουν δηλαδή ομάδες αγροτών οι οποίοι και πιο προσεκτικοί θα είναι και θα πληρώνουν το ρεύμα για να μην κλείσουν οι γεωτρήσεις”. 

Τελικώς η πρόταση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Αντωνιάδη να ψηφίζει λευκό και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης να δηλώνουν παρόντες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια