GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανοίγει τα χαρτιά του - «Θα πάρουμε χρήματα από παντού, εκτός από τους πολίτες»

-Μιλά για τον προγραμματισμό του Δήμου, τον τρόπο που σκοπεύει να ασκήσει τη διοίκηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  Τους άξονες...

-Μιλά για τον προγραμματισμό του Δήμου, τον τρόπο που σκοπεύει να ασκήσει τη διοίκηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει 

Τους άξονες πάνω στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί εκθέτει μιλώντας στο ThrakiToday.com ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, τονίζοντας πως τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα είναι η καθαριότητα του Δήμου και το κυκλοφοριακό, υπογραμμίζοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.  

«Πρώτα από όλα, οφείλουμε να υλοποιήσουμε ότι έχουμε πει ως τώρα και αυτό θα κάνουμε. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η καθημερινότητα του πολίτη είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποια από αυτά για διαφόρους λόγους δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς και παράλληλα να προχωρήσουμε και σε νέα. Βέβαια, υπάρχουν και μια σειρά ζητήματα, όπως οι παιδικές χαρές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τακτοποιήσεις ακινήτων, αδειοδοτήσεις και αλλά για τα οποία απαιτείται άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση» επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας πως υπάρχουν προβλήματα κοινά με τους υπόλοιπος Δήμος της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη υπάρχει συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού. 

«Ήδη με τους Δήμους του Νομού μας απασχολούν κοινά προβλήματα, που αφορούν την καθαριότητα, τα αδέσποτα, τα απορρίμματα, έργα  που μπορούν να γίνουν σε διαδημοτικό επίπεδο. Αυτά και όχι μόνο, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από κοινού και δεν σας κρύβω ότι ήδη οι συζητήσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν προχωρήσει και έχουν μπει οι βάσεις για στενή συνεργασία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημαρχόπουλος, τονίζοντας πως «πέρα από αυτό, μας απασχολούν ως Δήμους, προβλήματα όπως η ανακύκλωση που αυτό σχεδιάζεται σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας. Βεβαίως και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ως αυτοδιοικητικός φορέας, ο οποίος σχεδιάζει, εντάσσει ή και υλοποιεί έργα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα τον Δήμο Ξάνθης, που όπως γνωρίζουμε τόσο ο νέος Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφέρειάρχης Ξάνθης είναι γνώστες της περιοχής και των προβλημάτων της».

“Δεν θα επιβαρύνουμε τους Δημότες”
Ερωτηθείς σχετικά με τις πηγές από της οποίες θα αντληθούν χρήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος τονίζει πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των Δημοτών, δεσμευόμενος πως δεν θα υπάρχει αύξηση των Δημοτικών τελών. 

«Πρώτον μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα τόσο από την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αυτό όμως πρέπει να σχεδιαστεί ταυτόχρονα και με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και με συγκεκριμένη οικονομική τακτική, όπως το επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση, μιας και όλοι βιώνουμε μια περίοδο κρίσης, δεν σκοπεύουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη με επιπλέον τέλη και λοιπές υποχρεώσεις προς τον Δήμο» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. 

Ανάμεσα στους άμεσους στόχους που θέτει ο κ. Δημαρχόπουλος και αυτός της Τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία όπως εκτιμά μπορεί να επιτευχθεί, εάν δοθεί έμφαση στον Νέστο, τις ορεινές περιοχές και την Παλιά Πόλη. «Ο Εμπορικός ιστός της πόλης έχει ανάγκη να τονωθεί και αυτό μόνον με την Τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί. Η Ξάνθη είναι ένας ευλογημένος τόπος, έχει το Νέστο, την πανέμορφη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Ξάνθης, ο οποίος πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, όλα αυτά να είναι και προσβάσιμα και γνωστά σε όλη την επικράτεια» σημειώνει μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως «όπως σας προανέφερα, η τουριστική ανάπτυξη για εμάς αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Όπως είπαμε και προεκλογικά το γραφείο τουριστικής ανάπτυξης, η επαρκής σηματοδότηση, η ανάδειξη του τόπου μας ως τουριστικός προορισμός για όλους, Έλληνες και Ξένους, η εξωστρέφεια, είναι βέβαια απλά σημειακές παρεμβάσεις αλλά το αποτέλεσμα αποτελεί για εμάς στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Εμείς ακούμε τους συνδημότες μας, συνδιαμορφώνουμε άποψη και προχωρούμε με την στήριξή τους για να φτιάξουμε την πόλη που αξίζει να ζούμε. Και βέβαια μόνο μέσα διαφανείς, καθαρές διαδικασίες και όχι μέσα από σκιές και υπόγειες διαδρομές, μπορούμε να προχωρήσουμε και αυτό θα κάνουμε, να είστε σίγουροι, γιατί θέλουμε να φτιάξουμε τον Δήμο μας. Κάντε μόνο λίγο υπομονή».

Δεν πείσαμε αυτούς που απείχαν! 
Κληθείς να σχολιάσει το εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό αποχής των δημοτών της Ξάνθης από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, που λίγο πολύ φάνηκε πως διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Δημαρχόπουλος εκτιμά πως αυτό αποδίδεται τόσο στο ότι οι ίδιοι οι  υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πείσουν με την έως τώρα στάση τους ώστε να τους εμπιστευτεί ο κόσμος αλλά και στο ότι ο ίδιος ο κόσμος έχει άγνοια για το ότι ο Δήμος είναι το δικό τους σπίτι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά. 

«Η αποχή αρχικά έχει να κάνει με την άγνοια των πολιτών ότι ο Δήμος είναι το δικό του σπίτι και μπορεί να απευθύνεται εκεί για οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολεί. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις, να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε. Άλλωστε οι δημότες με την ψήφο τους και όχι με την αποχή εκλέγουν στον Δήμο τους δικούς τους ανθρώπους! Έχει να κάνει όμως και με τον καθένα από εμάς προσωπικά, που με την μέχρι τώρα στάση μας δεν καταφέραμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους που απέχουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν και ότι μπορούμε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους και την εμπιστοσύνη στα μάτια τους» επισημαίνει ο ίδιος. 

Έλλειψη προσωπικού και υποχρηματοδότηση 
«Η έλλειψη προσωπικού, η υποχρηματοδότηση από την κρατική μηχανή, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, το ότι πολλές υπηρεσίες στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια, το κόστος λειτουργίας του, η έγκαιρη και επαρκής προμήθεια των απαιτουμένων, η άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών σε συνδυασμό με τις πολλές αρμοδιότητες και ευθύνες που έχουν φορτώσει στους Δήμους, είναι θέματα που μας απασχολούν και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ούτε εύκολη ούτε στιγμιαία. Και μην ξεχνάμε ότι σήμερα ζούμε σε μία εποχή, που τα όλα αποφασίζονται στην Αθήνα και η αυτοδιοίκηση είναι κατ΄ επίφαση αυτοδιοίκηση αλλά και ταυτόχρονα δεν έχει και την αυτοτέλεια που θα έπρεπε να έχει»  εξηγεί ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με τα βασικά προβλήμα στη λειτουργία του Δήμου που διαπιστώνει ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των νέων του καθηκόντων, για να προσθέσει πως «η «αυτο-διοίκηση» και η «αυτο-τέλεια», δυστυχώς σήμερα είναι όροι προς εξαφάνιση. Σήμερα οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μητροπολιτικοί, έχουν φορτωθεί πάρα πολλές αρμοδιότητες, χωρίς πόρους και καμία στήριξη. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε πάρα πολύ δουλειά και μόνο δουλειά, που εμείς όμως πότε δεν φοβηθήκαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια