GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρευνα: Όλες οι δίαιτες «δουλεύουν», αρκεί να τηρούνται

Μπορεί να υπάρχουν πάντα διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες και τους απλούς ανθρώπους για το ποια δίαιτα είναι η καλύτερη, όμως μια νέα σ...

Μπορεί να υπάρχουν πάντα διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες και τους απλούς ανθρώπους για το ποια δίαιτα είναι η καλύτερη, όμως μια νέα συγκριτική καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά όλες λίγο-πολύ «δουλεύουν», αρκεί κάποιος να τις τηρεί.

Η μελέτη βρήκε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, εφόσον κάποιος είναι πειθαρχημένος στο τι τρώει - ανάλογα με τις «εντολές» της κάθε δίαιτας. Τελικά, για να χάσει κάποιος βάρος, μπορεί να διαλέξει όποια του φαίνεται πιο εύκολη να την τηρήσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το BBC, προχώρησαν σε ενδελεχή σύγκριση (μετα-ανάλυση) 48 κλινικών δοκιμών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία 46 ετών. Οι δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν οι Άτκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.ά. Η αποτελεσματικότητα καθεμίας αξιολογήθηκε έπειτα από διαστήματα έξι και 12 μηνών.

Η τελική ετυμηγορία ήταν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές, με συνέπεια να έχει μάλλον μικρή σημασία ποια θα διαλέξει κάποιος. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ακολουθούνται πιστά οι όποιες οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά, η νέα έρευνα βρήκε ότι έπειτα από εφαρμογή έξι μηνών ελαφρώς υπερτερούσαν οι πρώτες. Όσοι έτρωγαν συστηματικά λιγότερους υδατανάθρακες είχαν χάσει περίπου ένα κιλό περισσότερο σε σχέση με όσους κατανάλωναν πιο λίγα λιπαρά. Ύστερα από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά στην απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Επίσης, κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ενώ παράλληλα κάνουν κάποια δίαιτα, θα έχουν χάσει έπειτα από ένα έτος κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω, από ό,τι αν έκαναν μόνο δίαιτα.

Η μελέτη, πάντως, δεν συνέκρινε τις δίαιτες σε βάθος χρόνου, κατά πόσον έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ. στο επίπεδο της χοληστερόλης). Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια