GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τινάζει στον αέρα τις Γιορτές Παλιάς Πόλης ο ΦΠΑ; Έρχονται ταμειακές μηχανές δίπλα στα... σουβλάκια!

-Κάποιοι εκ των συλλόγων διαμηνύουν πως σε περίπτωση που πρέπει να κόβουν αποδείξεις θα αποχωρήσουν  -Αναμένουν την απάντηση του Υπ. Οικ...

-Κάποιοι εκ των συλλόγων διαμηνύουν πως σε περίπτωση που πρέπει να κόβουν αποδείξεις θα αποχωρήσουν 
-Αναμένουν την απάντηση του Υπ. Οικονομικών για το εάν θα χορηγηθεί απαλλαγή ΦΠΑ στους συλλόγους
-Είμαστε πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι επιχειρήσεις, λένε οι σύλλογοι

Από το εάν θα χορηγηθεί ή όχι απαλλαγή ΦΠΑ στους λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης φαίνεται πως θα εξαρτηθεί η εικόνα που θα παρουσιάσουν φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. 

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή των γιορτών στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ξάνθης όπου συζητήθηκαν θέματα γύρω από τις εκδηλώσεις που ξεκινούν σε λίγες μόλις ημέρες. 

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της οργανωτικής και αυτό της έκδοσης ή μη αποδείξεων από πλευράς των συλλόγων. Όπως έγινε γνωστό για πρώτη φορά φέτος είναι πολύ πιθανό οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, στήνοντας τα γνωστά στέκια τους και διοργανώνοντας τις δικές τους δράσεις παράλληλα με το πρόγραμμα των γιορτών, να απαιτηθεί να εκδώσουν αποδείξεις και κατ' επέκταση να κάνουν χρήση ταμειακής μηχανής. 

Πρόκειται για κάτι που απασχολεί τους διοργανωτές αλλά κυρίως τους ίδιους του συλλόγους ήδη από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Με επιστολή του ο Δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερωθεί σχετικώς ο Δήμος για το εάν θα υπάρξει φορολογική απαλλαγή των συλλόγων ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη έγγραφη απάντηση. 

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου κ. Μανόλης Φανουράκης ενημέρωσε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής πως αναμένεται η απάντηση από πλευράς της Δ/νσης ΦΠΑ του Υπουργείου  με την οποία θα ξεκαθαρίσει το εάν δίνεται ή όχι η απαλλαγή στους συλλόγους. Σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος δεν έχει άλλες δραστηριότητες εμπορικές, όπως διοργανώσεις χορών ή άλλων δράσεων, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς πέραν των Γιορτών Παλιάς Πόλης και του Καρναβαλιού δεν θα απαιτηθεί να κάνει χρήση ταμειακής μηχανής, εφόσον το Υπουργείο αποφανθεί θετικά περί της χορήγησης της απαλλαγής. Σε αντίθετη περίπτωση ωστόσο οι σύλλογοι θα πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές και να εκδίδουν αποδείξεις. 

Υποχρεωτική η φορολογική δήλωση 
Ανεξάρτητα από το εάν χορηγηθεί ή όχι τελικώς η απαλλαγή, κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όλοι οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ΑΦΜ και να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις, σε περίπτωση πάντα που αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες. “Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από την απαλλαγή του ΦΠΑ και γενικότερα υπάρχει μια δυσπιστία γύρω από τη διάρκεια των Γιορτών για το να χορηγηθεί η απαλλαγή” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φανουράκης εξηγώντας πως “θεωρείται πως αναπτύσσουν αθέμιτο ανταγωνισμοί οι σύλλογοι. Εμείς όμως έχουμε έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου οι οποίοι λένε πως επωφελούνται από τις γιορτές και δεν υπάρχει ανταγωνισμός ενώ είναι πρόθυμοι αυτό να το δηλώσουν και εγγράφως στο Υπουργείο εάν χρειαστεί”. 

Από την πλευρά των διοργανωτών ζητείται να θεωρηθούν οι Γιορτές ένα ειδικό καθεστώς ώστε να χορηγηθεί η απαλλαγή στους συλλόγους για τις επτά περίπου ημέρες που θα διατηρούν σε λειτουργία τα στέκια τους μέσα στην πόλη, εκτιμώντας πως η δράση αυτή συμβάλει στην γενικότερη τόνωση της αγοραστικής κίνησης στην περιοχή. 

Απειλούν πως θα φύγουν! 
Από την πλευρά τους οι σύλλογοι δεν φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις αυτές, ενώ ορισμένοι μάλιστα ξεκαθάρισαν πως εάν δεν δοθεί η απαλλαγή δεν θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, τονίζοντας πως είναι πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι επιχειρήσεις και τέτοιοι θέλουν να παραμείνουν. 

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων που έδωσαν το παρών στην οργανωτική επιτροπή εξέφρασαν έντονες ανησυχίες γύρω από την χρήση των ταμειακών μηχανών ενώ δεν έλειψαν και οι φόβοι για πιθανές επιδρομές του ΙΚΑ κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τους φόβους αυτούς έσπευσε να καθησυχάσει ο κ. Φανουράκης λέγοντας πως δεν πρόκειται να δημιουργεί πρόβλημα με το ΙΚΑ και την εθελοντική εργασία που προσφέρουν μέλη των συλλόγων κατά τη διάρκεια των γιορτών, αρκεί να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρουν πως εργάζονται εθελοντικά. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ωστόσο δεν έλειψαν και τα πυρά κατά του Δήμου και των διοργανωτών γύρω από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, με την κριτική να εστιάζεται στο ότι θα έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί μια λύση και να έχουν ασκηθεί πιέσεις από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η οργανωτική θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα ενώ όπως αναφέρθηκε δύο σύλλογοι θα κάνουν χρήση φέτος του δημοτικού χώρου στο Λιμνίο, ο οποίος ωστόσο αποτελεί μέρος εργοταξίου, με τα μέλη των ιδίων να επωμίζονται την ευθύνη της απομάκρυνσης διάφορων αιχμηρών ή επικίνδυνων αντικειμένων, όπως καρφιά, τα οποία ενδεχόμενα να βρίσκονται στον χώρο καθώς και την ευθύνη της διατήρησης του χώρου καθαρού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια