GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Περνά στην ψηφιακή εποχή η Ξάνθη από 5 Σεπτεμβρίου - Κέντρα εκπομπής σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

του Θεοδοσίου Γ. Τσαούση, Ηλεκτρονικού Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών και Συστημάτων Εκπομπής Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφια...

του Θεοδοσίου Γ. Τσαούση, Ηλεκτρονικού Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών και Συστημάτων Εκπομπής

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης, όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικρατείας και αναφέρονται σε σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, το τρίτο κατά σειρά switch-off, δηλαδή η επόμενη... παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 2:00 π.μ. στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στο Ν. Σερρών και στα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 850.000 κατοίκους των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, καθώς επίσης και των νησιών Σαμοθράκης, Θάσου, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, και Ψαρών.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off. Από τα 21 κέντρα εκπομπής, αυτό της Πλάκας Αλεξανδρούπολης (με έντονα γράμματα στον πίνακα) είναι ήδη ενεργό και εκπέμπει στις μεταβατικές συχνότητες. Όσοι κάτοικοι λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα από αυτό το κέντρο θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, καθότι οι συχνότητες θα αλλάξουν σε τελικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, όσο και οι δημόσιοι θα εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα σε νέες συχνότητες.

εριοχές
(SFN)
Κέντρα
Εκπομπής
Συχνότητες
ιδιωτικών καναλιών
εθνικής εμβέλειας
Συχνότητες
ιδιωτικών καναλιών
περιφερειακής
εμβέλειας
Συχνότητες
Δημόσιας τηλεόρασης
(Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.)

Έβρος
Πύθιο
Κήποι
Πεντάλοφος
Διδυμότειχο
Σουφλί
32 | 3551 | 5625 | 46
ΠλάκαΠλάκα27 | 3043 | 4824 | 31
ΘάσοςΘάσος
Βασιλάκι
Ξάνθη
23 | 3747 | 5122 | 39
ΠαγγαίοΣέρρες
Κορυλοβός
Λιθότοπος
Νευροκόπι
32 | 4052 | 5326 | 35
ΛέσβοςΌλυμπος
Μυτιλήνη
Θυμιανά
Θολοποτάμι
Λήμνος
Μεστά
Μόλυβος
Μύρινα
25 | 335321 | 39

Όσοι κάτοικοι ανήκετε σε περιοχή κάλυψης θα πρέπει να διαθέτετε τηλεόραση (με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4) ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG-4 ή H.264 και από τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 να τον συντονίσετε στις νέες συχνότητες. Αν σύμφωνα με τους χάρτες ανήκετε σε περιοχή ενδεχόμενης κάλυψης, ίσως χρειαστεί τα τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος στην εγκατάστασή σας.

Πώς γίνεται ο επανασυντονισμός
Για να συντονίσετε ή να επανασυντονίσετε το δέκτη σας απαιτούνται λίγα και απλά βήματα.

Σημειώστε ότι κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Τα παρακάτω βήματα αποτυπώνουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λεκτικά, συνεπώς για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.

• Για τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4
Στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» (μενού).
Επιλέξτε «Ρυθμίσεις».
Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός».
Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

​• Για τηλεόραση με εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4
Στο τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» [μενού].
Επιλέξτε «Εγκατάσταση».
Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός».
Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο για επανασυντονισμό των δεκτών


Πλεονεκτήματα
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (Digital Terrestrial Television - DTT ή DTTV) αποτελεί την εξέλιξη της εκπεμπόμενης, αναλογικής τηλεόρασης. Είναι μια καινοτομική υπηρεσία που αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο της «μικρής οθόνης» έπειτα από την έγχρωμη εικόνα τη δεκαετία του '50.

Τα πλεονεκτήματα που φέρει αυτή η τεχνολογία στην τηλεόραση είναι άμεσα, πολλαπλά και απευθύνονται σε όλους, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται περίπλοκες ενέργειες από την πλευρά σας ως τηλεθεατής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο της αναλογικής, τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και ήχου. Ο ψηφιακός δέκτης λειτουργεί ως ένας έξυπνος μικρός υπολογιστής, θωρακίζοντας έτσι το σήμα ώστε να διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας. Δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών, που εμφανίζονταν έως σήμερα σε πολλές περιοχές. Επομένως, τέλος στα χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή μορφολογίας εδάφους), τα είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας.

Δεν χρειάζεται αλλαγή στην κεντρική εγκατάσταση διότι το σήμα συνεχίζει να εκπέμπεται σε ραδιοσυχνότητες και να λαμβάνεται με μια απλή κεραία (aerial). Για σωστή λήψη, μόνη προϋπόθεση είναι η σωστή εγκατάσταση της κεραίας και των υπόλοιπων συνδέσεων με τον δέκτη της τηλεόρασης.

Περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να εκπέμψουν μέσα από την ίδια συχνότητα και όλα με άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου καθότι απαιτείται λιγότερος χώρος για τη μεταφορά του σήματος.
Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG) σε ελληνικά και αγγλικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ενός καναλιού σε βάθος μιας εβδομάδας, άμεση ή προγραμματισμένη εγγραφή ενός προγράμματος, το κλείδωμά του, υπενθύμιση έναρξης, κ.ά.

Μπορούν να υποστηριχθούν διαδραστικές υπηρεσίες.
Υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (High Definition), λόγω του διαθέσιμου χώρου ανά συχνότητα.
Τα προγράμματα των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν ελεύθερα για όλους.

Ποια κανάλια θα βλέπουμε
Ιδιωτικά Κανάλια Εθνικής Εμβέλειας
ALPHA TV
ANTENNA
EPSILON TV
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
MEGA CHANNEL
ΣΚΑΪ TV
STAR CHANNEL

Κανάλια Δημόσιας Τηλεόρασης
ΝΕΡΙΤ 1
N Sports
N HD
ΒΟΥΛΗ
RIK
BBC World News
Πρώτο (ραδιόφωνο)
Τρίτο (ραδιόφωνο)
Kosmos (ραδιόφωνο)

Περιφερειακά κανάλια
Δέλτα Τηλεόραση Θράκης (Αλεξανδρούπολη)
Θράκη NΕΤ (Αλεξανδρούπολη)
Cosmos TV (Αλεξανδρούπολη)
Ορεστιάδα TV (Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας)
R-Channel Θράκης - Ροδόπη TV (Κομοτηνή)
Εγνατία TV (Ξάνθη)
Κανάλι 6 (Ξάνθη)
Ξάνθη Channel (Ξάνθη)
Center TV (Καβάλα)
ΕΝΑ Channel (Καβάλα)
Πρωινή TV (Καβάλα)
Άλφα Τηλεόραση (Δράμα)
Star TV (Δράμα)
TV Δέλτα (Δράμα)
TVS (Σέρρες)
Δίκτυο ΤV (Σέρρες)
Επιλογές TV (Σέρρες)
ΝΕΑ Τηλεόραση (Σέρρες)

* Τα περιφερειακά κανάλια σύνολο 18 (σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 3/8/2014) θα μπορούνε να τα βλέπουν όλοι οι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Ανατολικό τμήμα Χαλκιδικής (π.χ. Ολυμπιάδα, Σταυρός κλπ).


Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την ενδεικτική κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μόλις ενεργοποιηθούν τα σχετικά κέντρα εκπομπής. 

Ν. Έβρου & Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Σαμοθράκη - Λέσβος – Λήμνος – Χίος – Ψαρά)



Νομοί Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης – Ροδόπης – Σερρών και Θάσος



Επίσης, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ και να πληκτρολογήσετε την περιοχή σας (δήμο ή οικισμό) για να δείτε από ποιο κέντρο εκπομπής θα λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Digea: www.digea.gr

Πηγές:
• Αρχείο Θεοδοσίου Γ. Τσαούση, Ηλεκτρονικού Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών και συστημάτων εκπομπής 
• Χάρτης Συχνοτήτων: Κ.Υ.Α. 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012.
• Χρονοδιάγραμμα: Κ.Υ.Α. ΟIK.40518/1168/Φ.111Α/4-7-2014, Φ.Ε.Κ. 1879/Β'/10-7-2014 (τροποποίηση των K.Y.A. 30150/901/Φ.111Α/16-5-2014, Φ.Ε.Κ. 1338/Β’/27-5-2014, 23953/724/Φ.110Α/15-4-2014, Φ.Ε.Κ. Β’/1045/28-4-2014, 41167/1375/Φ.111Α/22-8-2013, Φ.Ε.Κ. Β’/ 2064/23-8-2013 και 46157/1815/Φ.150/16-9-2013, Φ.Ε.Κ. Β’ 2421/27-9-2013).
• Τεχνικές προδιαγραφές: Κ.Υ.Α. 21161/12-8-2008, Φ.Ε.Κ. 1680/Β’/20-8-2008. (Μεταβατικός Χάρτης Συχνοτήτων) σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Νόμου 3592/18-7-2007, Φ.Ε.Κ. 161/Α’/19-7-2007.
• www.digea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια