GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ρύθμιση 12 δόσεων και για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές - Στις εφορίες οι σχετικές αιτήσεις!

Μισό ήταν τελικά το βήμα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, καθώς αν και υπογράφηκε- με σημαντική κ...

Μισό ήταν τελικά το βήμα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, καθώς αν και υπογράφηκε- με σημαντική καθυστέρηση- η εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να... ξεροσταλιάσουν στα γκισέ των εφοριών, με τα δικαιολογητικά ανά χείρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία ουσιαστικά δίνει διευκρινίσεις επί της σχετικής Απόφασης που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο (!), στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να υπαχθούν και:
βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης
βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές

Αυτές οι οφειλές μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ανεξαρτήτως ημερομηνίας βεβαίωσης αυτών ή τυχόν απώλειας άλλης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην οποία είχαν υπαχθεί και η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Επιπλέον, οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ήτοι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές φόρου προστιθέμενης αξίας και τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), κινητές αξίες ή αυτοκίνητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ.), ενώ εάν η οφειλή ξεπερνά τις 5.000 ευρώ θα πρέπει κατά περίπτωση ο οφειλέτης να πείσει για τη βιωσιμότητα του διακανονισμού ή και να παράσχει εμπράγματες εγγυήσεις.

Δικαίωμα εκπρόθεσμης δόσης δίνεται μόνο μια φορά και μάλιστα με βαρύ αντίτιμο, καθώς η προσαύξηση γι' αυτήν την εκπρόθεσμη δόση ορίζεται στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια