GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ψάχνουν χρήματα για πάνες και καθαριστικά οι βαρέως πάσχοντες στην Ξάνθη – Καθημερινό μαρτύριο!

-Στην αναμονή 379 αιτήματα για το ΚΕ.Π.Α. Ξάνθης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 Χρήματα για πάνες, καροτσάκια, καθαριστικά ακόμη και νοσοκο...

-Στην αναμονή 379 αιτήματα για το ΚΕ.Π.Α. Ξάνθης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014

Χρήματα για πάνες, καροτσάκια, καθαριστικά ακόμη και νοσοκομειακές υπηρεσίες αναζητούν χρόνια και βαρέως πάσχοντες στην Ξάνθη, που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια, τα επιδόματα που λάμβαναν στο παρελθόν να κάνουν φτερά και τους ίδιους να περιμένουν στη σειρά ώστε να αξιολογηθούν από το ΚΕ.Π.Α., ελπίζοντας σε ένα... θαύμα! 

Η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους σε συνδυασμό με τη φυσική τους αδυναμία για εργασία τους έχει οδηγήσει σε έναν ατέρμονο δρόμο αναζήτησης πόρων, με την καθημερινότητά τους να φαντάζει μαρτυρική. 

“Έχει επέλθει μια μεγάλη φτώχεια και όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την υγεία τους. Ειδικά οι βαρέως πάσχοντες που έχουν περιοριστεί πάρα πολύ τα επιδόματα από τα ταμεία τους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η χρηματοδότηση των αναγκών ενός ασθενούς σε υλικά τα οποία έχει ανάγκες. Δηλαδή πάνες, καθαριστικά, κρεβάτια, καροτσάκια ή ακόμη και Νοσοκόμες” αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος εξηγώντας πως “όλοι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό, καθότι είναι και οι ίδιοι άνεργοι και έχουν λιγοστέψει ή εξαφανιστεί τα οικογενειακά τους αποθέματα. Δεν μπορούν αντικειμενικά να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους αυτές και καταφεύγουν στα επιδόματα συμπαράστασης τα οποία τα ταμεία τα έχουν κόψει”. 

Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Ξάνθης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 εκκρεμούσαν συνολικά 379 αιτήματα ασθενών που περιμένουν στη ουρά για να περάσουν από αξιολόγηση ώστε να λάβουν το απαραίτητο για τους ίδιους αναπηρικό επίδομα, σύνταξη ή περίθαλψη που δικαιούνται,

Το πρόβλημα με τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. πανελλαδικά, δεν περιορίζεται απλώς στον τρόπο λειτουργίας τους και στις λίστες αναμονής των ασθενών, αλλά και τη γενικότερη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ευρύτερα στον χώρο της υγείας και οδηγεί στη δραματική συρρίκνωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ThrakiToday.com, μέχρι τις 30 Ιουνίου εκκρεμούσαν στο ΚΕ.Π.Α. Ξάνθης 379 αιτήματα, εκ των οποίων τα 264 (70%) αφορούν νευρολογικά (102), καρδιολογικά (44) και ψυχιατρικά(118) περιστατικά. 

Όσον αναφορά στο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων, χωρίς αδυναμία προσέλευσης, γίνεται γνωστό πως  εξετάζονται αιτήματα που έχουν κατατεθεί κατά μέσο όρο μέχρι και 5/2014 εκτός των ουρολογικών, ρευματολογικών και Ω.Ρ.Λ. που έχουν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής λόγω μικρού αριθμού αιτημάτων. Τα νευρολογικά βρίσκονται στον 4/2014, τα καρδιολογικά στον 6/2014 και τα ψυχιατρικά στον 3/14.

Ακόμη, τον Ιούνιο του 2014 είχαν προγραμματιστεί 12 επιτροπές για εξέταση 253 αιτημάτων και τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 9 επιτροπές για εξέταση 192 αιτημάτων.

Σχολιάζοντας τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. ο κ. Καραδέδος σημειώνει πως “τα ΚΕ.Π.Α. αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης, ωστόσο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές, η οποία είναι ηρωική, και από τους εργαζόμενους και τους ιατρούς”. Ο ίδιο μάλιστα εκτιμά πως η αξιολόγηση των ασφαλισμένων όπως προβλέπεται σχετικώς πλέον είναι πολύ αυστηρή, ενώ δεν φαίνεται να προσμετρά τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.  

“Οι ασθενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις θεραπευτικές τους ανάγκες. Δεν είναι η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. το κυρίαρχο θέμα, και το πόσο καιρό θα περιμένει κάποιος για να κριθεί, όσο το γεγονός ότι μέσα στη γενικότερη φτώχεια που πλήττει περισσότερους τους ανθρώπους που πάσχουν και έχουν αυξημένες οικονομικές ανάγκες, το Υπουργείο Υγείας οδηγεί τους ανθρώπους σε καταστάσεις λυπηρές”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια