GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βγάζουν τους δήμους από το «παιχνίδι» των μισθώσεων παραλιών - Στα χέρια του Υπ. Οικονομικών

Από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τους δήμους, θα γίνεται πλέον η απ’ ευθείας παραχώρηση αιγιαλού και πα...

Από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τους δήμους, θα γίνεται πλέον η απ’ ευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. 

Οι δήμοι τίθενται εκτός και δεν θα μπορούν να κάνουν απευθείας μισθώσεις ενώ διατηρούν μόνο τις μισθώσεις με δημοπρασία.  Τα έσοδα από την παραχώρηση θα μοιράζονται 50%-50% μεταξύ δημοσίου και ΟΤΑ. Ειδικότερα ,οδηγίες για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τις Κτηματικές Υπηρεσίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του.   

Το σχέδιο του μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο πρέπει να συντάσσεται από τις κτηματικές υπηρεσίες για τις περιπτώσεις απευθείας παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αποστέλει το υπουργείο Οικονομικών στις παραπάνω υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι Ο.Τ.Α και οι επιχειρήσεις  που ανήκουν στην χωρική τους αρμοδιότητα, ότι όλες οι απευθείας μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ολοκληρωθεί έως και την 31η Μαΐου 2014 θα πρέπει να διαβιβασθούν στις υπηρεσίες για την ολοκλήρωσή τους, ανεξαρτήτως των λόγων στους οποίους οφείλεται η μη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.   

Επίπλέον, είναι ήδη γνωστό ότι από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις της απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερομένους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α.   

Επίσης, εφιστάται η προσοχή, ότι θα πρέπει να διενεργήθούν αυτοψίες κατά τη θερινή περίοδο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι ιδιώτες έχουν εγκατασταθεί στους χώρους αιγιαλού και παραλίας άνευ μισθώσεως (αδείας) να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας. 

Τέλος, όσον αφορά τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δημοπρασίας οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια