GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

Σχέδιο νόμου για την αλλαγή των δομών διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού. Mε αυτόν τον νό...

Σχέδιο νόμου για την αλλαγή των δομών διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού. Mε αυτόν τον νόμο την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των προγραμμάτων θα αναλάβει κεντρικά πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης, αποσπώντας τη σχετική αρμοδιότητα από τα επιμέρους υπουργεία.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου ΕΣΠΑ λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου δεν σηματοδοτεί το τέλος του δρόμου. Εκτός από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει εγκαίρως τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, κρίσιμο θέμα είναι η υποβολή στην Ε.Ε. μέχρι τις 17 Ιουλίου των 4 επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά και των 14 περιφερειακών, που θα εξειδικεύουν τους στόχους που τέθηκαν στη συνολική διαπραγμάτευση, προκειμένου αυτά να εγκριθούν έως τα τέλη του χρόνου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο γενικός γραμματέας του ΕΣΠΑ κ. Γιώργος Γιαννούσης δέχεται πιέσεις να παραμείνει στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την πρώτη ημέρα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, δρομολογώντας την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, αναφέρει η Καθημερινή. 

Ο νέος νόμος που θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα προβλέπει τη μεταφορά όλων των Διαχειριστικών Αρχών που μέχρι σήμερα υπήρχαν στα επιμέρους υπουργεία και τη συγκέντρωση της αρμοδιότητας στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος του συντονισμού των ενεργειών στη βάση των νέων απαιτήσεων που θέτουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα περιφερειακά προγράμματα, η διαχείριση των κονδυλίων των οποίων, αλλά και ο σχεδιασμός τους, επανέρχονται έπειτα από πολλά χρόνια, απευθείας στις περιφέρειες. Παρά τις διευρυμένες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι νέοι περιφερειάρχες, δεν λείπουν οι πρώτες γκρίνιες, κυρίως από εκείνους που αγνοώντας τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκουν σχεδιασμό των προγραμμάτων στη βάση πρακτικών του παρελθόντος.

Το γεγονός ότι οι περιφέρειες θα αποφασίζουν μόνες τους για τα του οίκου τους, ανεξάρτητα δηλαδή από την κεντρική διοίκηση, δεν σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτούν στον τελικό κριτή, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κανόνες για τη στρατηγική του νέου ΕΣΠΑ προβλέπουν μετατόπιση από τα έργα υποδομής σε έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και οι νέοι περιφερειάρχες καλούνται να ξεχάσουν έργα βιτρίνας, όπως η κατασκευή μικρών δρόμων ή πλατειών, και να υλοποιήσουν τη στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση στην οικονομία, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια