GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η εβδομάδα των Παθών! Η κορύφωση του Θείου Δράματος και τα έθιμα του Πάσχα

Στο κορύφωσή του φτάνει το Θείο Δράμα της Χριστιανοσύνης με τη μεγάλη εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.  ...

Στο κορύφωσή του φτάνει το Θείο Δράμα της Χριστιανοσύνης με τη μεγάλη εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης γνωστοποίησε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας του Αγίου Πάσχα. Η τοπική αγορά της Ξάνθης θα φορέσει το εορταστικό της ωράριο λειτουργίας, καθώς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί - απόγευμα από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι. Προαιρετικό είναι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων.  

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, καθεμιά απ' τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών στην Ξάνθη έχει ως εξής: 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟ ΤΟΥ  ΛΑΖΑΡΟΥ  11-4-2014
  07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
  Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στήν Ἐκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΟΥ  ΛΑΖΑΡΟΥ  12-4-2014 
   07:00-10:00 Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

 ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΩΝ  ΒΑΪΩΝ  13-4-2014 
   07:00-10:30 Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στὸν Ἱερό Ναό Ἁγίου Θεοφάνους.
   Τό Ἑσπέρας 19:00. Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου.

ΜΕΓΑΛΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ  14-4-2014
    07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.  
    Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει  στόν Ἱερό Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  15-4-2014
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ   Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.

ΜΕΓΑΛΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ  16-4-2014
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Τό Ἑσπέρας 18:00  Εἰς ἅπαντας τούς Ἱερούς Ναούς τελεῖται τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου καί ἐν συνεχείᾳ ψάλλεται ὁ Ὄρθρος τῆς Μεγάλης Πέμπτης.
        Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά τελέσει τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου στίς 09:30 στό  Δ’ Σώμα Στρατοῦ, στίς 11:30 στό Γενικό Νοσοκομεῖο Ξάνθης καί στίς 13:00 στό 212  Στρατιωτικό Νοσοκομεῖο.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΙΠΤΗΡΟΣ.  Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Εὐμοίρου. 

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΜΠΤΗ  17-4-2014
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου.                            
    Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.
    Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τῶν ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτηςθά χοροστατήσει στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18-4-2014
    09:00-12:00 Οἱ Μεγάλες Βασιλικές Ὥρες καί ὁ Ἑσπερινός τῆς       Ἀποκαθηλώσεως. Ὁ Σεβασμιώτατος θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.
    Ὥρα 16:00 Περιφορά τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Ἔξοδος  τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στίς 21:15.

ΜΕΓΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ  19-4-2014
   07:00-09:30  Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου.                             
   Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΣΧΑ 20-4-2014
   23:00 Ἡ Παννυχίδα τοῦ Μεγάλου Σαββάτου.
   12ην Μεσονύκτιον Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ καί ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
   Ἡ Τελετή τῆς ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου θά γίνει ἀπό τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας στόν χῶρο τῆς Κεντρικῆς Πλατείας.
    11:00-12:30 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Στό Μητροπολιτικό Μέγαρο κατά τήν Πατριαρχική Τάξη θά γίνει ἡ ἔνδυση τοῦ Σεβασμιωτάτου, μέ τήν συμμετοχή τῶν Πολιτικῶν καί Στρατιωτικῶν Ἀρχῶν, Ἱερέων, Ἱεροψαλτῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, ὥρα 10:30 καί ἐν συνεχείᾳ ὁ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
      
ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 21-4-2014
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης.
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Ξάνθης. 
   
ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ  22-4-2014
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Σταυροχωρίου.
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Λευκόπετρας 
20:30 Λιτάνευση Ἱερᾶς Εἰκόνος Ἁγίου Γεωργίου στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Διομηδείας. 

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ –ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-  23-4-2014
   07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ξάνθης.
   
ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 24-4-2014
      19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ζωοδόχου Πηγῆς Παλαιοῦ Ζυγοῦ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ  25-4-2014
     07:00-10:30. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Νεοχωρίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ  26-4-2014
      19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ  Ἀποστόλου Θωμᾶ Σουνίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟΥ  ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ  27-4-2014
    07:00-10:30. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει    στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀποστόλου Θωμᾶ Σουνίου.

ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Την Μεγάλη Εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Θράκης κάνουν τριήμερο, δηλαδή νηστεύουν τις τρεις πρώτες ημέρες. Το έθιμο αυτό τηρούν συνήθως τα κορίτσια, γιατί πιστεύουν ότι «νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή» και ελπίζουν να βρουν γαμπρό. Την τελευταία μάλιστα βραδιά για να ονειρευτούν ποιόν θα πάρουν βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους «αλμυροκούλουρα». Οι μόνες δουλειές που επιτρέπονται την Μ. Εβδομάδα είναι το καθάρισμα του σπιτιού, το μαγείρεμα, το βράσιμο των αβγών και το ζύμωμα.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Την Μ. Τετάρτη γίνεται το ευχέλαιο στην εκκλησία και σε πολλά σπίτια. Ο παπάς ευλογεί τα αβγά και το αλεύρι. Επίσης παρασκευάζεται και το προζύμι για τα κουλούρια, οι νοικοκυρές ακόμη ζυμώνουν πρόσφορα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία. Από αυτά ρίχνει ο παπάς μικρά τεμάχια στη Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πέμπτης που τα λένε «μαργαριτάρια».

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΜΠΤΗ
Τη Μ. Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα αβγά με κόκκινη μπογιά, τα  παλιά χρόνια στην Ανατολική Θράκη η βαφή των αβγών γίνονταν με μπογιά  που παράγονταν από διάφορα χόρτα.
Μετά την βαφή των αβγών κρεμούν από το παράθυρο ένα κόκκινο πανί με την επωνυμία «κοκκινοπεφτιάτικο» και όσο το κόκκινο πανί είναι κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρούχα γιατί το θεωρούν κακό σημάδι. Επίσης κρατούν τη μπογιά σαράντα ημέρες, επειδή πιστεύουν ότι είναι «του Χρηστού το αίμα» και την βαφή δεν την χύνουν αλλά την παραχώνουν.
Αν υπάρχει αβγό από μαύρη κότα το βάφουν πρώτο και το βάζουν στο εικονοστάσι. Όποτε πιάνει μπόρα το χρησιμοποιούν μαζί με την πυροστιά, όπου τα βάζουν ανάποδα στην αυλή για να διώξουν το χαλάζι.
Για το κόκκινο χρώμα των αβγών, η λαϊκή παράδοση έχει να παρουσιάσει ενδιαφέροντες μύθους. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν διαδόθηκε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, πολλοί δεν το πίστεψαν, μια γυναίκα που κρατούσε αβγά σε ένα καλάθι, αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι  τέτοιο λέγοντας: «Θα ήταν σαν να μου λετε ότι  τα άσπρα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα». Τότε, ως εκ θαύματος, τα αβγά της νοικοκυράς άλλαξαν χρώμα.
Επίσης τη Μ. Πέμπτη ζυμώνουν τα τσουρέκια σε κουλούρες και ένα σε σχήμα σταυρού με τέσσερα κόκκινα αβγά στις άκρες και ένα άσπρο στη μέση το οποίο τρωνε την Λαμπρή και τα τσόφλια των αβγών τα παραχώνουν στα αμπέλια για να τα προφυλάξουν από το χαλάζι.
Παλαιότερα. όταν η πίστη διατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία κουλούρα φυλάσσονταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
  
ΜΕΓΑΛΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή το θείο δράμα, η ορθοδοξία με κατάνυξη και ευλάβεια, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης.
Το βράδυ ψάλλουν το «Ώ γλυκύ μου έαρ» καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.
Καθώς το πένθος κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή ένα αρχαίο πένθιμο έθιμο αναβιώνει. Την ώρα που περνά Επιτάφιος οι νοικοκυρές βγάζουν στην εξώπορτα ένα πιάτο με φυτρωμένους σπόρους και το ξαναπαίρνουν στο σπίτι τα ξημερώματα.
Με την επιστροφή της πομπής του  Επιταφίου μπροστά στην είσοδο του ναού γίνεται η αναπαράσταση της σκηνής των «κεκλεισμένων θυρών». Ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας». Ο ψάλτης από μέσα παριστάνει το διάβολο προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

ΜΕΓΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ
Η ΑνάστασιςΤο Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί αρχίζουν την προετοιμασία για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας βροντοφωνάζει το «Χριστός Ανέστη» μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις (από εδώ και η παροιμιακή φράση «Έγινε ανάστα ο Θεός». Οι λαογράφοι συσχετίζουν το στοιχείο των θορύβων με την διαδεδομένη δοξασία ότι τα βλαβερά και εχθρικά πνεύματα διώχνονταν με εκφοβιστικούς κρότους).
Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Παίρνουν τότε οι πιστοί το αναστάσιμο φως και το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Μπαίνοντας στο σπίτι «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας και μετά ανανεώνουν το φως της καντήλας.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η σφαγή του οβελία ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό, και συμβολίζει τη θυσία του Χριστού. Σε πολλές περιοχές ρίχνουν ομοίωμα του Ιούδα στη φωτιά το οποίο αποτελεί ένδειξη αγανάκτησης των πιστών για την πράξη προδοσίας του Ιούδα. Τέλος μετά την «Δεύτερη Ανάσταση» ακολουθεί λιτανεία των εικόνων και αρχίζει η παραδοσιακή οβελία με χορούς και τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια