GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κολοβακτηρίδια στο πόσιμο νερό Δημοτικού Σχολείου και ταβέρνας της Ξάνθης εντόπισε το ΠΑΚΟΕ

-Τα αποτελέσματα της έρευνας εστάλησαν στην Περιφέρεια αλλά... -”Διαμάντι” χαρακτηρίζει το πόσιμο νερό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανόλης Τ...

-Τα αποτελέσματα της έρευνας εστάλησαν στην Περιφέρεια αλλά...
-”Διαμάντι” χαρακτηρίζει το πόσιμο νερό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανόλης Τσέπελης
-Εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τους χειρισμούς του θέματος από τους αρμοδίους 
-Ζητά απαντήσεις η τοπική κοινωνία σχετικά με το τι νερό φτάνει τελικά στις βρύσες

Τμήμα της έρευνας για την ποιότητα του πόσιμου νερού της Ξάνθης που διενήργησε από τις 9 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουνίου στην περιοχή το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com 

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δια του ραδιοφωνικού σταθμού Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανίχνευση κολοβακτηριδίων στο πόσιμο νερό τόσο της Ξάνθης όσο και της Σταυρούπολης, το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ακολούθησαν αντίστοιχα δημοσιεύματα αλλά και έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία σχετικά με την ποιότητα του νερού, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και δια του Τύπου να εμφανίζεται καθησυχαστικός χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πόσιμο νερό της περιοχής “διαμάντι”, ενώ ανέφερε πως η νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΞ ανέλαβε να πάρει στα χέρια της την έρευνα του ΠΑΚΟΕ. Ωστόσο παρά τις έως τώρα αόριστες αναφορές σχετικά με τις μετρήσεις γύρω από την ποιότητα του νερού δεν έχουν κοινοποιηθεί δημοσίως σχετικά αποτελέσματα, παρά μόνο υπάρχουν παραπομπές προφορικές σε ελέγχους του ΙΓΜΕ του ΑΠΘ και ενός πιστοποιημένου εργαστηρίου από την Αλεξανδρούπολη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ
Μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και ερωτηθείς σχετικά με τον εάν έχει σταλθεί έγγραφο αίτημα ή εξώδικο από τη ΔΕΥΑΞ προς την ΠΑΚΟΕ για τα στοιχεία του επίμαχου ελέγχου, ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθαρίζει πως “μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάρει τίποτα, ούτε εξώδικο ούτε τίποτα. Ούτε ένα έγγραφο από κανέναν εκτός από εσάς που μας στείλατε έγγραφο στις 26 και σας απαντήσαμε σήμερα. Ένα δημοτικό σχολείο στην Ξάνθη έχε πρόβλημα. Με 4 κολοβακτηρίδια με όριο το μηδέν υπάρχει πρόβλημα”, ενώ σχολιάζοντας τα όσα αορίστως διαρρέουν περί σκοπιμοτήτων γύρω από τον συγκεκριμένο έλεγχο αλλά και την εγκυρότητα του ΠΑΚΟΕ, ο ίδιος τονίζει πως “εδώ και 34 χρόνια λειτουργίας στο ΠΑΚΟΕ, τέτοιες εκφράσεις και τέτοια σκηνικά τα έχουμε ζήσει εκατοντάδες φορές και έχουμε καταλάβει ότι ένα πρόβλημα που πρέπει να αναδειχθεί για να είναι καθαρό το νερό πάει να κουκουλωθεί. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων των Καλλικρατικών Δήμων πρέπει να αναρτώνται στη Διαύγεια για την ενημέρωση των πολιτών. Εάν δεν τα αναρτούν έχουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com προκύπτει ωστόσο πως σε έρευνα του ΠΑΚΟΕ εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια στο νερό του 4ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και σε νερό ταβέρνας στην Παλιά Πόλη, γεγονός που σύμφωνα  με τους ερευνητές του ΠΑΚΟΕ  σημαίνει πως “υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της πόλης ή στο εσωτερικό δίκτυο των σημείων δειγματοληψίας”. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ έκανε λόγο για ένα κοκτέιλ βοθρολυμάτων, ενώ όπως τονίζεται σχετικώς τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2013 στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον υπ' αρ. 7544Α έγγραφο του ΠΑΚΟΕ. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ έκανε λόγο για άγνοια της Δημοτικής Επιχείρησης για την εν λόγω έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής. 

Το ΠΑΚΟΕ σε σχετική απάντηση του προς το ThrakiToday.com και την Εφ. Ακρίτας επισημαίνει τα κάτωθι: 

Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα της έρευνας που έγινε από τις 09/06/2013 εώς τις 20/06/2013 στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης όπου ελήφθησαν 32 δείγματα και απεστάλη ηλεκτρονικά στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας στις 25/06/2013 με το υπ’αρ. 7544α έγγραφο του ΠΑΚΟΕ. 

1. Δειγματοληψίες 
Τα δείγματα που αναφέρονται στο συνημμένο πάρθηκαν στις 11 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, του 2013 από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ.μ. με όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες της Ε.Ε. και στάλθηκαν αμέσως σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ για αναλύσεις. Τα σημεία δειγματοληψίας ήταν πέντε και συγκεκριμένα ήταν τα εξής: ταβέρνα «Παλαιά Πόλις», καφετέρια «Formula», 5ο γυμνάσιο Ξάνθης, 4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και Νέστος Hotel. 

2. Μικροβιολογικές Αναλύσεις
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 12ης Ιουνίου του 2013 και τα αποτελέσματα εξήχθησαν στις 15 Ιουνίου ,ημέρα Σάββατο . 

3. Αποτελέσματα

Από τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι σε δύο δείγματα υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της πόλης ή στο εσωτερικό δίκτυο των σημείων δειγματοληψίας. 

Η νομοθεσία που ισχύει για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης είναι η παρακάτω: 
1. ΚΥΑ Υ2/2600/2001 
2. Υ2/Γ.Π.ΟΙΚ/79305/08/08/2002
3. Υ.Α. ΔΥΓ2/80825/05/2006
4. ΔΥΓ2/ΓΠ.ΟΙΚ 38295/26-04-2007

Στην προαναφερόμενη νομοθεσία περιγράφονται σαφώς ποιες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε δίκτυα ύδρευσης απατούνται ανάλογα με τον πληθυσμό δήμου, δημοτικού διαμερίσματος και δημοτικής κοινότητας σε Καλλικρατικούς δήμους.  Επίσης τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να αναρτώνται στη διαύγεια των δήμων για την ενημέρωση των πολιτών.

Γ. Παυλίδης: “Απίστευτο! Τόση αδιαφορία για τη δημόσια υγεία κύριε Γιαννακίδη;”
Ανακοίνωση για τις καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς του θέματος από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παυλίδης, στην οποία επισημαίνει τα εξής: “βαριές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σε βάρος του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιαννακίδη που αφορούν το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας και της καταλληλότητας των νερών ύδρευσης. Καταγγέλλει  το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών(ΠΑΚΟΕ) ότι ενημέρωσε προ έτους τον Περιφερειάρχη εγγράφως με email και απέστειλε μετρήσεις ότι σε πόσιμα νερά της περιοχής Ξάνθης υπάρχει ακαταλληλότητα και επιβάρυνση λυμάτων.

Ανεξάρτητα από το βάσιμο των καταγγελιών εκπληκτική είναι η αναισθησία της περιφερειακής αρχής που ουδέν έπραξε. Μπορεί η κοινωνία να υπομένει άλλο μια τέτοια διοίκηση;”

Δεν υπάρχουν σχόλια