GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Όργωσαν» την Ξάνθη με τα τρακτέρ τους οι αγρότες – Μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη (+VIDEO)

-Αγρότες και κτηνοτρόφοι σήκωσαν στο πόδι το πρωί της Δευτέρας την Ξάνθη Σε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Ξάνθης προχώρησαν τ...

-Αγρότες και κτηνοτρόφοι σήκωσαν στο πόδι το πρωί της Δευτέρας την Ξάνθη

Σε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Ξάνθης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, «οργώνοντας» την πόλη με τρακτέρ, κορνάροντας και τραβώντας τα βλέμματα πάνω τους. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11.00 το πρωί έξω από τα νεκροταφεία της πόλης στην ανατολική είσοδο της Ξάνθης, και λίγο πριν τις 12.00 έβαλαν μπροστά τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την Κεντρική Πλατεία. Ήδη από νωρίς το πρωί η Τροχαία Ξάνθης είχε μεριμνήσει για την απελευθέρωση χώρων στάθμευσης παραπλεύρως της Κεντρικής Πλατείας ώστε να τοποθετηθούν εκεί τα αγροτικά οχήματα των διαδηλωτών. 

 Κινούμενοι επί της οδού 28ης Οκτωβρίου οι αγρότες προσέγγισαν την Κεντρική Πλατεία όπου με την καθοδήγηση των Αστυνομικών στάθμευσαν τα τρακτέρ τους. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 20 αγροτικά ελκυστήρες, καθώς είχε μπει σχετικό πλαφόν από το Τμήμα Τροχαίας, στο οποίο υπάκουσαν οι διαδηλωτές, για να αποτραπεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη. 

Όπως μάλιστα εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου «Ενότητα» κ. Κώστας Δαλάτσης «για πρώτη φορά εκδήλωσαν πολλοί συνάδελφοι ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ αλλά υπήρχε και το όριο από την Τροχαία». 

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ τα τρακτέρ τους ντυμένα με μαύρες σημαίες, παρέμεναν σταθμευμένα περιμετρικά της πλατείας, ενώ από τις 11.00 το πρωί οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης κατέβασαν ρολά ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές.  

Πεθαίνουν από ασιτία τα πρόβατα! 
Αντίστοιχες κινητοποίησες προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιο Λουκμακιά να τονίζει πως «δεν αντέχουμε άλλο, δεν πάει η κατάσταση, δεν μπορούμε να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Εμείς δεν είπαμε να μην φορολογούμαστε, αλλά να φορολογούμαστε δίκαια». 

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της πολιτείας για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον ιό της ευλογιάς κτηνοτρόφους της Θράκης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ενώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων καταβλήθηκαν μόλις 6,5 ευρώ ανά ζώο ως επιδότηση σίτισης, και αναμένεται ακόμη ένα ποσό της τάξεως των 3,5 ευρώ ανά ζώο, χρήματα ωστόσο τα οποία καταβάλλονται μόνο σε όσους διατηρούν μονάδες σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από κάποια μολυσμένη εστία και όχι στο σύνολο των κτηνοτρόφων της περιοχής. 

«Το θέμα είναι με τις αποζημιώσεις που μας καίνε. Είναι τεράστιο το πλήγμα. 200.000 ζώα βρίσκονται σε ομηρία, σε εγκλεισμό, δεν έχουν να φάνε και αρχίζουν και πεθαίνουν από την ασιτία» εξηγεί ο κ. Λουκμακιάς, για να συμπληρώσει πως τα προβλήματα έχουν μεταφερθεί όλα στα κεντρικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. 

«Πήραμε κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές απαντήσεις. Οι περισσότερες όμως ήταν αρνητικές για αυτό και αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και κάνουμε κινητοποίησες όμορφα και ειρηνικά να μην ενοχλήσουμε καμία άλλη λαϊκή τάξη. Θα πρέπει οι πολιτευτές και οι βουλευτές της Θράκης να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον. Δεν ξέρουμε πότε θα δικαιωθούν οι διεκδικήσεις μας» συμπληρώνει με νόημα ο ίδιος. 

Στα Υπουργεία τα αιτήματα… 
«Σήμερα έχουμε μια κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων, έχουμε κάποια κοινά προβλήματα αλλά και προβλήματα που αφορούν μόνο τους αγρότες και μόνο τους κτηνοτρόφους. Τα αιτήματα μας τα έχουμε κάνει γνωστά στα αρμόδια Υπουργεία» σημειώνει ο κ. Κώστας Δαλάτσης, εξηγώντας πως «όσον αναφορά τη συμμετοχή είμαστε ικανοποιημένοι, σχετικά με τον αριθμό των αγροτικών μηχανημάτων είχαμε περιορισμό από την Αστυνομία, όσα μας άφησαν τόσα φέραμε» .

Μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα αιτήματα των αγροτών που πυροδότησαν τις κινητοποίησες. 

«Τα αιτήματα μας έχουν να κάνουνε με τα βιβλία εσόδων εξόδων, να υπάρχει ένα μικρό αφορολόγητο και όχι να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Να υπάρξει δέσμευση ότι όσοι είμαστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δεν θα μεταφερθούμε στο ΤΕΒΕ, γιατί υπάρχει και ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε, για να προσθέσει πως «η τιμή του αγροτικού ρεύματος έχει αυξηθεί και η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο πρέπει να γίνεται με την αγορά των καυσίμων». 









Δεν υπάρχουν σχόλια