GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ήπιαν τον καφέ της παρηγοριάς για το διαφαινόμενο λουκέτο της Ζάχαρης στην Ξάνθη

-Θύμιζε μνημόσυνο η ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο -Ζήτησαν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στον δικαστικό τους αγώνα οι εργαζόμε...

-Θύμιζε μνημόσυνο η ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο
-Ζήτησαν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στον δικαστικό τους αγώνα οι εργαζόμενοι
-Χαρ. Ευστρατίου: «Πού ήταν οι εργαζόμενοι από το 2006 μέχρι και σήμερα;»
-Απόντες οι βουλευτές του Νομού

Μνημόσυνο… θύμιζε η ανοιχτή εκδήλωση των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη, οι οποίοι αναγκάζονται από τη διοίκηση του Εργοστασίου να μεταφερθούν στο Πλατύ Ημαθίας, το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο. 

Οι εννιά εργαζόμενοι ενημερώθηκαν την περίοδο των εορτών που το τμήμα πακετοποίησης που λειτουργούσε στην ΕΒΖ Ξάνθης κλείνει και πως οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν την εργασία τους στο Πλατύ Ημαθίας, κάτι που όπως ήταν φυσικό δεν βρήκε σύμφωνους τους ίδιους οι οποίοι και κινήθηκαν νομικά διεκδικώντας να συνεχίζουν να εργάζονται στην Ξάνθη. 

Το χρονικό αυτής της εξέλιξης αλλά και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Ζάχαρη Ξάνθης κ. Δημήτρης Χατζηκατσούπης, σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ε.Κ.Ξ. στην οποία κλήθηκαν και έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης και εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων και εργαζομένων της περιοχής. Για μια ακόμη φορά ωστόσο οι βουλευτές της Ξάνθης αν και εκλήθησαν απείχαν από μια τέτοια συγκέντρωση, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηκατσούπης, εδώ και χρόνια υπήρχε δέσμευση για μετατροπή του Εργοστασίου Ζάχαρης σε Εργοστάσιο Βιοαιθανόλης, δέσμευση η οποί μέχρι και σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί. «Στόχος τους είναι να μείνει εδώ ένας ξερός τόπος για να μπορέσουν να την πουλήσουν. Αυτό το τμήμα της πακετοποίησης που έχουμε εμείς είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως «θα μπορούσε το εργοστάσιο να επεκταθεί και στα Βαλκάνια αλλά φάνηκε ότι δεν θέλουν να δουλέψει η Ζάχαρη στην Ξάνθη». 

Χαρ. Ευστρατίου: «Πού ήταν οι εργαζόμενοι από το 2006;» 
Να πουν όλοι τα πράγματα με το όνομά τους και να θέσουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση ζήτησε ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο δήλωσε πως «δεν είμαστε απ’ αυτούς που θέλουν να κλείσει η ΕΒΖ, τίθενται όμως κάποια ερωτήματα τα οποία πρέπει να πούμε. Πότε και ποιος έκλεισε για πρώτη φορά το εργοστάσιο Ζάχαρης;». 

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους εργαζόμενους της ΕΒΖ στην Ξάνθη άσκησε κριτική για τη στάση που κράτησαν οι εργαζόμενοι στην υποβάθμιση της λειτουργίας του εργοστασίου. 

«Που ήσασταν από 2006 μέχρι και το 2013 όταν σταμάτησε το εργοστάσιο να παράγει ζάχαρη και έμεινε μόνο το τμήμα πακετοποίησης; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν θα σας χαϊδέψω, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε. Η κοινωνία της Ξάνθης διερωτάται που ήταν οι εργαζόμενοι της Ζάχαρης από το 2006 μέχρι το 2013. Το αίτημα δεν μπορεί να είναι απλώς να μην γίνει η μετακίνησή σας, αλλά πως πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι το εργοστάσιο και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Οι τόνοι ανέβηκαν για λίγα λεπτά με κάποιους από τους εργαζόμενους να αντιδρούν, λέγοντας πως έχουν κάνει αγώνες για τη διατήρηση του εργοστασίου ανοιχτού, και πως σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά αλλά μπορεί να σωθεί το τμήμα πακετοποίησης. «Αυτό που καταφέραμε ήταν να λειτουργήσει το εργοστάσιο ξανά το 2007 και από εκεί και πέρα δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι άλλο» απάντησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «ζητάμε να παραμείνουμε εμείς εδώ και να λειτουργήσει το τμήμα της πακετοποίησης και ενδεχόμενα να μπορέσει να ενδυναμωθεί με περισσότερο κόσμο. Ζητήσαμε την κοινωνία ολόκληρη στο πλευρό μας μήπως μπορέσουμε σταματήσουμε το λουκέτο. Δεν θέλουμε μόνο για εμάς δουλεία, η δουλεία η δική μας θα φέρει δουλεία και σε άλλους». 

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει πράξει και ο Δήμος Αβδήρων. Η ΟΕΒΕ Ξάνθης απέστειλε επιστολής συμπαράστασης σε όλα τα κόμματα της χώρας, η οποία μάλιστα συμπεριλήφθη σε ερώτηση του κ. Μαριά που κατατέθηκε στη Βουλή. Το ΚΚΕ, η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στους εργαζομένους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια