GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει την εφαρμογή της Σαρίας στη Θράκη

Την εφαρμογή του δικαίου της Σαρίας στους μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης επιβεβαιώνει με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος, ανατρέποντ...

Την εφαρμογή του δικαίου της Σαρίας στους μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης επιβεβαιώνει με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος, ανατρέποντας απόφαση, αρχικά του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής και ακολούθως του Εφετείου Θράκης, η οποία αμφισβητούσε επί της ουσίας αυτή την εφαρμογή. 

Πρόκειται για υπόθεση η οποία απασχόλησε εντόνως την Θράκη το 2008, και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο όταν η αδελφή ενός θανόντος επιχείρησε δικαστικώς να προσβάλει τη διαθήκη του αδελφού της επικαλούμενη πρακτικά την εφαρμογή της Σαρίας. Τότε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης έκρινε πως καλώς ο θανών είχε συντάξει διαθήκη με την οποία άφηνε την περιουσία του στη γυναίκα του, επικαλούμενο την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στην απόφαση αυτή επισημαίνονταν μεταξύ άλλων πως  «οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του Μουφτή, οι οποίες είναι σαφές από το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάνης ότι εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο επί της συγκεκριμένης μοναδικής ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση  της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρώμης και το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο των Παρισίων».  Όπως επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, «η εφαρμογή αναχρονιστικών διατάξεων που ίσχυαν σε μεταβατικές περιόδους ιστορικά και πολιτειακά, δεν μπορούν να αφαιρέσουν δικαιώματα και να αντιμετωπίσουν δυσμενώς τις Ελληνίδες μουσουλμάνες, κατά παρέκκλιση μάλιστα της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων και της ισονομίας των πολιτών».

Η απόφαση αυτή ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, αποστερεί από τον θεσμό του Μουφτή στην Ελλάδα την πολιτική και κοινωνική διείσδυση δια της Δικαστικής Εξουσίας που του παρέχεται έως τώρα από τις Συνθήκες και την Ελληνική Πολιτεία. 

Η αδελφή του θανόντος άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στο Εφετείου Θράκης, ωστόσο και εκεί διατηρήθηκε η πρωτόδικη απόφαση. Ο Άρειος Πάγος ωστόσο αποφάνθηκε πως ο θανών δεν μπορούσε να συντάξει διαθήκη με το αιτιολογικό ότι στους μουσουλμάνους της Θράκης εφαρμόζεται η Σαρία, ενώ ανέπεμψε την υπόθεση να δικαστεί ξανά στις αίθουσες του Εφετείου Θράκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια