GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κάθε τσιγάρο κόβει πέντε λεπτά ζωής του καπνιστή

Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Ο καπνός...

Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Ο καπνός είναι ο βασικός υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα, στον φάρυγγα και στον λάρυγγα, καθώς περιέχει ως και 60 καρκινογόνες ουσίες. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τα παραπάνω ανέφεραν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας (12 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους 30 ευρωπαϊκών χωρών, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου πέντε λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει. Με άλλα λόγια, η ζωή του μπορεί να μειωθεί κατά 10-15 χρόνια.

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.

«Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές. Ενώ ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες (νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα κτλ.), άλλες όπως οι προκαρκινικές (δυνητικά κακοήθεις) βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς», τόνισε η καθηγήτρια Στοματολογίας, κυρία Αλεξάνδρα Σκλαβούνου-Ανδρικοπούλου.

Η λευκοπλακία είναι η συχνότερη βλάβη του στόματος που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο (προκαρκινική). Οι οκτώ στους δέκα ασθενείς με λευκοπλακία είναι καπνιστές. Ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι από έξι έως δέκα φορές μεγαλύτερος σε καπνιστές συγκριτικά με μη καπνιστές.

Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα αντιπροσωπεύει την έκτη συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και έχει σοβαρή πρόγνωση με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 40%-50%.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, κ. Αθανάσιος Υφαντής, ανέφερε ότι ο οδοντίατρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους ασθενείς προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια