GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκικές παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό τη...

Τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγει το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign», συνοδευόμενο από τα υπό κυπριακή σημαία σκάφη «EDT Αργοναύτης» και «Flying Enterprises».

Στοιχεία που ήρθαν εν γνώσει του «Φιλελεύθερου» δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, πλησίασαν σε απόσταση περίπου τριών ναυτικών μιλίων τα τρία σκάφη που διεξάγουν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν από τον καπετάνιο του «Ramform Sovereign» να απομακρυνθεί, επειδή δήθεν βρισκόταν «σε τουρκικά ύδατα».

Μετά από συνεννόηση με τους κυβερνήτες των κυπριακών σκαφών, ο καπετάνιος του υπό σημαία Σιγκαπούρης σκάφους, απάντησε ότι βρισκόταν σε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέδειξε ότι βρισκόταν 60 ν. μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 150 ν. μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Ένα τουρκικό σκάφος πλησίασε σε μικρότερη απόσταση προς το υπό κυπριακή σημαία πλοίο που ακολουθεί το σεισμογραφικό, χωρίς όμως να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον 33ο παράλληλο, δηλαδή στα βόρεια όρια των τεμαχίων «5» και «6», σε περιοχή η οποία εφάπτεται τουρκικών διεκδικήσεων. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή μέχρι και τις 2.00 τα ξημερώματα οπότε και απομακρύνθηκαν χωρίς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για το επεισόδιο ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Οι δύο υπουργοί τέθηκαν σε συναγερμό και παρακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας την εξέλιξη των γεγονότων, με την εμπλοκή και του πλοίαρχου Κωνσταντίνου Φυτιρή.

Το «Ramform Sovereign» –ένα από τα πιο σύγχρονα σεισμογραφικά σκάφη στον κόσμο– συνέχισε με τη συνοδεία των «EDT Αργοναύτης» και «Flying Enterprises» τη διαδικασία τρισδιάστατης σάρωσης στην κυπριακή ΑΟΖ και αργά χθες βρισκόταν στα τεμάχια «10» και «11».

Οι σεισμογραφικές έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις έρευνες που θα γίνουν στο τεμάχιο «12» (ειδικά στο κοίτασμα «Αφροδίτη») και κοντά στην περιοχή της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια