GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παράλυτη η δημόσια υγεία στην Ξάνθη – Τρομακτικές οι ελλείψεις!

-«Με προσωπικό ασφαλείας καθημερινά το Νοσοκομείο Ξάνθης!» αναφέρει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών   -Τρομακτικές οι ελλείψεις σε ι...

-«Με προσωπικό ασφαλείας καθημερινά το Νοσοκομείο Ξάνθης!» αναφέρει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών  
-Τρομακτικές οι ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε πέντε βασικές κλινικές του Νοσοκομείου 

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει εδώ και καιρό το δημόσιο σύστημα υγείας στην Π.Ε. Ξάνθης, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να αποτελούν καθημερινότητα πλέον για το Νοσοκομείο της Ξάνθης, τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς στα επείγοντα να μοιάζουν με ρουτίνα, ενώ την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ Ξάνθης βασικές ιατρικές ειδικότητες εκλείπουν καθώς ήδη έχουν λήξει συμβάσεις με ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται να λήξουν και άλλες.      

«Δεν φτάνει να κινητοποιούνται μόνο οι γιατροί για τα ζητήματα της υγείας. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και αυτό είναι το κυριότερο μήνυμα της κινητοποίησής μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης, εξηγώντας πως πέντε βασικές κλινικές του Νοσοκομείου βρίσκονται στα όρια τους. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων σε προσωπικό που διαπιστώνονται στο Γ.Ν. Ξάνθης το γεγονός πως το πρωί της Παρασκευής, ημέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο της υγείας, βρήκε τον κ. Αδαμίδη σε βάρδια, καθώς όπως τονίζει με νόημα ο ίδιος δεν υπήρχε κανένας άλλος να αναλάβει το πόστο του. 

«Πολλές κλινικές έχουν μείνει με έναν ή δύο γιατρούς χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται στο κλείσιμο! Στο νοσοκομείο μας η Παθολογική, η Καρδιολογική, το Ακτινολογικό, η Ψυχιατρική, το Νευρολογικό αδυνατούν να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες του πληθυσμού και λειτουργούν οριακά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ι.Ν.Ο.Κ.Υ.Ξ. την οποία διένειμε το πρωί της Παρασκευής στους ασθενείς που επισκέπτονταν το Γ.Ν. Ξάνθης, με τον κ. Αδαμίδη να τονίζει πως  «ένας παθολόγος στην εφημερία πρέπει να εξετάσει 45 ασθενείς και να δει και 50 στα εξωτερικά ιατρεία. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά. Η λογική τους είναι να κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο. Πρώτο το απαξιώνεις και μετά το κλείνεις». 

Ο ίδιος μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τον φόρτο εργασίας των εξωτερικών ιατρείων αλλά και των εντάσεων που αυτός δημιουργεί εξηγεί πως  «τρέχουμε να προλάβουμε και ότι προλάβουμε. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο που έχει πολύ μεγάλη νοσηρότητα πραγματικά δεν προλαβαίνουμε, είναι αδύνατον να προλάβεις να τους εξυπηρετήσεις όλους σωστά και έγκυρα και λογικό είναι να γίνεται φασαρία», υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα πως οι πολίτες πρέπει να «στρέψουν την αγανάκτησή τους σε αυτόν που είναι πραγματικά υπεύθυνος και δεν είναι άλλος από την πολιτική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση και από την Τρόικα».

Μάλιστα, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για τα επείγοντα ιατρεία του Νοσοκομείου,  όπως εξηγεί ο κ. Αδαμίδης και ως συνέπεια αυτού παραβιάζεται η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ανάμεσα στις εκτελούμενες βάρδιες πρέπει να μεσολαβούν 12ώρες, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος στην περίπτωση του Νοσοκομείου αυτό δεν ισχύει «καθώς μεσολαβούν μόλις 8 ώρες, ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμη και λιγότερες».   

Χωρίς παιδίατρο το ΙΚΑ Ξάνθης! 
Την ίδια ώρα αρρυθμία επικρατεί και στο ΙΚΑ Ξάνθης, το οποίο έχει μείνει χωρίς θεράποντα παιδίατρο, καθώς έχει λήξει η σύμβασή του ενώ έχει μείνει μόνο μια παιδίατρος η οποία ωστόσο αναλαμβάνει μόνο εμβολιασμούς. Συνολικά 6 συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ γιατροί είδαν την τελευταία ημέρα του Μαΐου τη σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει με το ίδρυμα κοινωνικά ασφαλίσεων να λήγει και να μην ανανεώνεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια