GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οριστικό χειρόφρενο στον ορεινό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων!

-Σε έλεγχό του το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποφάνθηκε πως δεν πρέπει να προχωρήσει το έργο -Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι της περιο...

-Σε έλεγχό του το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποφάνθηκε πως δεν πρέπει να προχωρήσει το έργο
-Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής που έφεραν σθεναρή αντίδραση

Στη δικαίωση των κατοίκων της Ξάνθης που επί σειρά ετών διατράνωναν την αντίθεσή τους στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων προχώρησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από έλεγχό του στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την γνωστή υπόθεση εγκατάστασης ΣΜΑ στα όρια του δήμου Μύκης.   

Σύμφωνα με τον έλεγχο του Σ.Ε.Δ.Δ. “ορθώς” δεν προχώρησε η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Β.Κ. 3984 κτήμα του Δημοσίου, το οποίο βρίσκεται πλησίον του Προσκοπικού Κέντρου Εκπαίδευσης & Περιβαλλοντικής Αγωγής "Γέρακας", χώρου συνάθροισης προσκόπων (παιδιών και εφήβων) από όλη την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο κτήμα παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ΣΜΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίστοιχος χαρακτηρισμός του ως ΣΜΑ όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Αποτέλεσμα αυτού, αλλά και των σθεναρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο άκουσμα και μόνο της πιθανής μετατροπής του συγκεκριμένου χώρου σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ήταν η αρνητική έκβαση της υπόθεσης. 

Ήδη από το 2005 η τότε Νομαρχία Ξάνθης είχε αντιδράσει στη δημιουργία ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, μη προχωρώντας στον προσδιορισμό γης του ανωτέρου χώρου. Από το 2009 ξεκίνησε διοικητική έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα μιας σειράς διοικητικών πράξεων, με τον έλεγχο να καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiToday.com, στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΣΜΑ λόγω του μη προηγούμενου προσδιορισμού χρήσης γης, καθώς και λόγω του γεγονότος που το συγκεκριμένο κτήμα απέχει μόλις μερικά μέτρα από ποτάμι, ενώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η ελάχιστη απόσταση ενός ΣΜΑ από ποτάμι ορίζεται στα 500 μέτρα. 

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011, και ενώ ο διοικητικός έλεγχος βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ο δήμος Ξάνθης επανέφερε το θέμα προς συζήτηση με τα μέλη ωστόσο της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου να αποφασίζουν αρνητικά για τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τμήματα γης ως Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να επιφέρει στον τουρισμό της ορεινής περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια