GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βόρεια Ελλάδα: Η έναρξη της τουριστικής σεζόν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά

Αισιοδοξία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και από την ύπαρξη θετικότερων μηνυμάτων για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, φα...

Αισιοδοξία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και από την ύπαρξη θετικότερων μηνυμάτων για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι αντλούν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος NGBI-500 να παρουσιάζει τον Μάιο σταθεροποιητικές τάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών "Interview", που καταρτίζει τον δείκτη βάσει δείγματος 500 επιχειρήσεων, η παραμονή του NBGI-500 στα ίδια, σχεδόν, επίπεδα με τον Απρίλιο καταδεικνύει πως είναι διατηρήσιμη η άνοδος, την οποία κατέγραψε το τελευταίο τετράμηνο.

Ενδεικτικό της βελτίωσης είναι το γεγονός ότι από το -49 τον Ιανουάριο, ο δείκτης βρέθηκε στο -14 τον Απρίλιο. Ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές, για να κινηθεί ο δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστούν πιο απτά δείγματα βελτίωσης της κατάστασης.

Αναλυτικότερα, το 15% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους ως καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 16% τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, στο 40% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 45%, έναντι 43% τον Απρίλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 29% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 32% τον Απρίλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 42% (38% τον Απρίλιο) και βελτίωση το 29% (30%).

Στο 21% από 12% τον Απρίλιο η πρόθεση προσλήψεων

Στο πεδίο της απασχόλησης, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, το ποσοστό των επιχειρήσεων, που προτίθενται να προσλάβουν προσωπικό, είναι πολύ μεγαλύτερο όσων σκέφτονται απολύσεις. Έτσι, η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 12%, έναντι 10% τον Απρίλιο του 2013, ενώ στο 21% (έναντι ποσοστού 12% τον Απρίλιο) διαμορφώνεται η πιθανότητα για προσλήψεις. Το 21% της πρόθεσης προσλήψεων είναι το μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό, που έχει καταγραφεί ιστορικά για τον NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009 και έπειτα. Η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων (67% από 78% τον Απρίλιο), επιλέγουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού τους.

Σημαντική μείωση των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πτώση τζίρου

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε ανοδικά το ποσοστό όσων δηλώνουν αυξητικούς τζίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απαντήσεις τον φετινό Μάιο καταδεικνύουν μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (36%, έναντι 49% τον Απρίλιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 33% (27% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Απριλίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 31%, έναντι 24% τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια