GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υπεγράφη η χάρτα Bologna Charter 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με κάθε επισημότητα υπεγράφη την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2013 από τις, συμμετέχουσες στην ειδική εκδήλωση, ευρωπαϊκές περιφέρειες η ιδιαίτερ...


Με κάθε επισημότητα υπεγράφη την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2013 από τις, συμμετέχουσες στην ειδική εκδήλωση, ευρωπαϊκές περιφέρειες η ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της ‘Χάρτας Μπολόνια 2012’, ως ένα πρώτο βήμα για ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικών δράσεων που στοχεύουν στη προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεσογειακών παράκτιων περιοχών. To ‘Bologna Charter 2012’ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό έγγραφο σε συνέχεια της πρώτης Χάρτας (Bologna Charter 2007), το οποίο αποσκοπεί στην ευρύτερη ανάδειξη των αρχών και του περιεχομένου που προβλέπονται στο πρώτο έγγραφο, ενσωματωμένα στο νέο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και με αναθεωρημένους στόχους. Το έγγραφο αποτελεί τον καρπό της πολύχρονης συνεργασίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ των παράκτιων περιφερειών που συμμετείχαν σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων (COASTANCE, MedGovernance, SHAPE, COASTANCE, MAREMED κ.α.). 

Όπως τονίστηκε από το σύνολο των εκπροσώπων, η ‘Χάρτα της Μπολόνια 2012’ θέτει τα θεμέλια για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών περιφερειών όσον αφορά στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιων χώρου, και τον μετριασμό των κινδύνων από κάθε είδους απειλές φυσικές ή τεχνολογικές.

Ανάμεσα στις Περιφέρειες που συνυπέγραψαν το κείμενο ήταν και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης κ. Παύλο Δαμιανίδη, ο οποίος πραγματοποίησε και σχετική εισήγηση αναφερόμενος στη σημασία της Χάρτας για την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον παράκτιο πλούτο της, καθώς και προτάσεις για τα  βήματα εκείνα τα οποία απομένει να πραγματοποιηθούν ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι της Χάρτας και να ευαισθητοποιηθούν οι εθνικές αρχές και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αναλυτικά οι τοπικές αρχές που συνυπέγραψαν τη Χάρτα Μπολόνια 2012 είναι οι:

- Regione Emilia-Romagna (ΙΤ)
- Région Provence-Alpes-Côté d’Azur (FR)
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (GR)
- Collectivité Territoriale de Corse (FR)
- Dubrovacko-Neretvanska Zupanija (CR)
- Département de l’Hérault (FR)
- Generalitat Valenciana (ES)
- Junta de Andalucia (ES)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (GR)
- Provincia di Crotone (IT)
- Regione Lazio (IT)
- Regione Liguria (IT)
- Regione Toscana (IT)
- Regione Marche (IT)

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή μετά εισηγήσεως του Έλληνα Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλη και του Γάλλου ομολόγου του François Alfonsi, η συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως της CPMR (Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης) κας Ελένη Μαριάννου καθώς και των εκπροσώπων: Monique Pariat, Fausta Corda, Beate Gminder, Jeroen Casaer και Rosario Bento Pais από τις αρμόδιες Γενικές Δ/νσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.