GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Ατελείωτη» η λίστα των επίορκων της Περιφέρειας ΑΜΘ

-Γιατροί, νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι δήμων… είναι στη λίστα!  -Εκατοντάδες φάκελοι με υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων του Δημ...

-Γιατροί, νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι δήμων… είναι στη λίστα! 
-Εκατοντάδες φάκελοι με υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου μένουν στα συρτάρια της Διοίκησης. Μετά το τελεσίγραφο της τρόικας, οι Αρχές ψάχνουν τρόπους για να «ξαναζωντανέψει» η διαδικασία
-Κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, έχουν ασκηθεί διώξεις αλλά οι περισσότερες υποθέσεις.. αραχνιάζουν στα συρτάρια!


Την περιβόητη λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής» και παρουσιάζει το ThrakiToday.com, ενώ ανάμεσα στους υπαλλήλους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Νοσοκομειακοί, γιατροί, εργαζόμενοι σε Δήμους και Περιφέρεια αλλά και εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ συμπεριλαμβάνονται στη μακροσκελή λίστα των 1.301 υπαλλήλων σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί συνολικά 2.200 ποινικές διώξεις από το 2007 μέχρι και το 2012, με τις περισσότερες υποθέσεις ωστόσο να παραμένουν στο συρτάρι.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια περίπτωση εργαζομένου στο Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης ο οποίος διώκεται ποινικά από το 2012 για πρόκληση σωματικής βλάβης καθώς και έναν υπάλληλο του Γ.Ν. Διδυμοτείχου σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη από το 2011 για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Το 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε πέντε εργαζόμενους του Γ.Ν. Δράμας, οι τρεις εκ των οποίων αφορούσαν νοθεία πραγμάτων, η μια υπεξαίρεση και υπεξαγωγή εγγράφου στην υπηρεσία και μια υπεξαίρεση.

Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης τέσσερεις εργαζόμενοι του Γ.Ν. Ξάνθης, ένας εκ των οποίων διώκεται για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια, δύο για ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και ένας για πλαστογραφία εγγράφου και απάτη.

Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στην περίπτωση της Περιφέρειας ΑΜΘ ανέρχονται σε 14. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε πέντε εργαζόμενους του δήμου Ορεστιάδας καθώς και ποινική δίωξη για κυκλοφορία παραχαραγμένου νομίσματος σε ακόμη έναν εργαζόμενο του ίδιου δήμου. Το 2012 δίωξη ασκήθηκε σε εργαζόμενη της Περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία τέθηκε σε αργία, ενώ έναν χρόνο πριν ποινική δίωξη είχε ασκηθεί σε έναν εργαζόμενο Δασαρχείου και δύο εργαζόμενους ΤΥΔΚ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνεται ένας εργαζόμενος του δήμου Αλεξανδρούπολης σε βάρος του οποίου πριν από έναν χρόνο ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Δίωξη ασκήθηκε επίσης σε μια εκπαιδευτικό σε δημοτικό σχολείο της Αλεξανδρούπολης, έναν εργαζόμενο στη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης καθώς και σε υπάλληλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις Φέρες του Έβρου.

Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο οι υπάλληλοι αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρους του πρέπει να τίθενται σε αργία, λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους από τα ελληνικά δικαστήρια.  Το πολυδαίδαλο πειθαρχικό σύστημα που επικρατεί στο Δημόσιο, η άρνηση των δικαστικών λειτουργών να συμμετάσχουν στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών, καθώς και η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών επιτείνουν το χάος στην άσκηση της πειθαρχικής ευθύνης, με την κυβέρνηση τώρα να εξετάζει τρόπους ώστε να ξαναζωντανέψουν οι διαδικασίες.