GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΞΑΝΘΗ: Ζητούν μπαγιάτικο ψωμί… για να το αγοράσουν φθηνότερα!

-Παίρνουν από τους φούρνους σακιά με χθεσινά και προχθεσινά ψωμιά για τα ζώα τους, αλλά τα τρώνε οι ίδιοι  -Σε απελπιστική κατάσταση οι...


-Παίρνουν από τους φούρνους σακιά με χθεσινά και προχθεσινά ψωμιά για τα ζώα τους, αλλά τα τρώνε οι ίδιοι 
-Σε απελπιστική κατάσταση οι φούρνοι της Περιφέρειας ΑΜΘ…. 
-Κάνουν το χθεσινό και προχθεσινό τους ψωμί… παξιμάδι στην Ξάνθη! 

Σε κατάσταση πλήρους απελπισίας έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Π.Ε. Ξάνθης το οποίο αδυνατεί να αγοράσει ψωμί, ζητώντας από τους φούρνους της περιοχής να αγοράσουν καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα (0,20 – 0,25 λεπτά) χθεσινό και προχθεσινό ψωμί. 

Το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κος Παναγιώτης Αμπεριάδης, παρουσιάστηκε εντόνως πριν από περίπου έναν χρόνο ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε έξαρση. «Καθημερινά έρχονται συμπολίτες μας και ζητούν να αγοράσουν χθεσινό και προχθεσινό ψωμί ώστε να το πληρώσουν φθηνότερα» εξηγεί ο κος Αμπεριάδης, ενώ παράλληλα τονίζει πως «δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό. Δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα, που ζητούν τσουβάλια ολόκληρα με μπαγιάτικα ψωμιά πολλών ημερών με το πρόσχημα ότι θέλουν να τα δώσουν στα ζώα τους, τα οποία ωστόσο τα παίρνουν, τα βρέχουν, τα κάνουν παξιμάδια και τα τρώνε».

Οι τριτοκοσμικές εικόνες καθημερινής επιβίωσης με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι αρτοποιοί της Ξάνθης δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια του νομού, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κος Αμπεριάδης «το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλους σχεδόν του φούρνους της Περιφέρειας».  

Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί της Ξάνθης βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο που αναγκάζονται να κλείσουν. Όπως μάλιστα σημειώνει ο κος Αμπεριάδης αυτό οφείλεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, καθώς και του γεγονότος ότι τα αρτοσκευάσματα παραμένουν στα αζήτητα την εποχή της κρίσης, που αποτελούσαν το βασικό έσοδο των φούρνων. 

«Το κέρδος για τα πρατήρια άρτου δεν προέρχεται κυρίως από το ψωμί αλλά από τα αρτοσκευάσματα, τα οποία πλέον δεν αγοράζουν οι καταναλωτές, αλλά προτιμούν χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ή τα συντηρητικά να προμηθεύονται αρτοσκευάσματα από τα σουπερ μάρκετ που τα βγάζουν σε προσφορά. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να φάει» αναφέρει ο ίδιος.

Ασφυκτική παραμένει την ίδια στιγμή η πίεση που δέχονται οι φούρνοι της περιοχής από την λαθραία εισαγωγή βουλγάρικου ψωμιού, το οποίο πωλείται κυρίως στα ορεινά της Ξάνθης. «Δεν υπάρχει έλεγχος στον δρόμο από τη Βουλγαρία. Μπαίνουν όλοι και βάζουν ψωμιά από τη Βουλγαρία και τα πουλάνε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει έλεγχος, σε ποιόν θα μιλήσεις; Τα φέρνουν με ΙΧ και δεν μπορεί να τα ελέγξει κανένας γιατί δεν θέλουν» σημειώνει ο κος Αμπεριάδης.