GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κτηνοτρόφοι: «Εμείς πουλάμε 4 ευρώ το κιλό το αρνί και οι καταναλωτές το αγοράζουν στα 7 ευρώ»

-Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της πολιτείας  -«Φρένο» στις εξαγωγές προς την Τουρκία βάζει το ίδιο το κράτος με τους δ...


-Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της πολιτείας 
-«Φρένο» στις εξαγωγές προς την Τουρκία βάζει το ίδιο το κράτος με τους δασμούς 

Άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας για τον έλεγχο της λιανικής πώλησης του κρέατος ζητούν οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, επισημαίνοντας τη μεγάλη απόκλιση που διαπιστώνουν οι ίδιοι ανάμεσα στην τιμή πώλησης των αμνοεριφίων τους και το τελικό κόστος απόκτησης τους από τους καταναλωτές.  

«Εμείς πουλάμε κοντά στα 4 ευρώ το κιλό και το αρνί στο τσιγκέλι φτάνει τα 7 με 7.50 ευρώ το κιλό» σημειώνει  χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κος Αθανάσιος Λουκμακιάς εξηγώντας πως «το 200% κέρδος δεν μπορεί να είναι μέσα στο πλαίσιο του φυσιολογικού κέρδους.  Ζητάμε από την πολιτεία να βγει και να κάνει έλεγχο και να κρίνει εάν είναι φυσιολογικό το ποσοστό κέρδους από τους κρεοπώλες.  Τα 4 ευρώ από την Ξάνθη να πάει στην Αθήνα γίνονται 11 ευρώ. Πως γίνεται αυτό;  Υπάρχουν άφθονα αμνοερίφια και εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Η τιμή στο τσιγκέλι δεν έχει πέσει, πέφτει μόνο στους κτηνοτρόφους».  

Όπως μάλιστα σημειώνει ο ίδιος η ελληνική πολιτεία διατηρεί υψηλή φορολογία για την εξαγωγή των αμνοεριφίων προς την Τουρκία κλείνοντας την πόρτα στην εκεί αγορά, που αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ.  «το Ελληνικό κράτος έχει φρενάρει τις εξαγωγές με τους δασμούς που βάζει στο τελωνείο. Όταν ένα αρνί το αγοράζει ο Τούρκος 70 ευρώ από εμάς και το φορολογούν άλλα 70 στο τελωνείο, είναι λογικό να ψάξουν και οι άνθρωποι να βρουν άλλη αγορά, όπως και κάνουν άλλωστε» σημειώνει ο κος Λουκμακιάς για να προσθέσει πως «το ελληνικό κράτος αντί να σηκώσει την κτηνοτροφία ψηλά μας καταστρέφει. Τα αμνοερίφια στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και είναι ένα είδος που πρέπει να πουληθεί δεν μπορείς να το κρατήσεις στο συρτάρι». 

Για τον λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούν την παρέμβαση της περιφέρειας προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. και στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το φρένο που έχει μπει από την Τουρκία στην εξαγωγή από την Ελλάδα αρνιών.