GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κοινοτική Ενίσχυση ή Δάνειο; Τα 150 εκατ. ευρώ δεν γύρισαν πίσω!

-Για άτοκα δάνεια τριετούς διάρκειας κάνουν λόγο Κοντός – Καραμίχας -Για κρατική ενίσχυση που πρέπει να επιστραφεί με τόκο κάνει λόγο η Ευ...

-Για άτοκα δάνεια τριετούς διάρκειας κάνουν λόγο Κοντός – Καραμίχας
-Για κρατική ενίσχυση που πρέπει να επιστραφεί με τόκο κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Ποιος θα τα γυρίσει πίσω;


Το οικονομικό παιχνίδι με άλλοθι τη συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος των αγροτών, όσον αναφορά την καλλιέργεια δημητριακών για το έτος 2008 φαίνεται πως οδεύει στην κορύφωσή του με την απόφαση 27354 της 25 Ιανουαρίου του 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν και την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια Πταισματοδίκη για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για το δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δελτίο τύπου του κάνει γνωστό πως ασκήθηκε προσφυγή από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής στις 24 Ιανουαρίου του 2013 προκειμένου να διευκρινιστούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων και της ανακτητέας ωφέλειας από καθέναν από αυτούς.  

Το ιστορικό:
Από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ThrakiToday.com και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας προκύπτουν ερωτηματικά αναφορικά με τον χρόνο λήψης και έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων.
1. Στις 18 Νοεμβρίου του 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα με καταγγελία για ενισχύσεις που δίνονται στις ΕΑΣ (άρα οι ΕΑΣ λάμβαναν χρήματα πριν την ημερομηνία της καταγγελίας).
 
2. Στις 21 Νοεμβρίου του 2008 με επιστολή της η Επιτροπή ζητά από τις Ελληνικές Αρχές να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τις ενισχύσεις που αναφέρονται στην καταγγελία. Απάντηση δεν δίνεται από τις Ελληνικής Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (υπουργός Αλ. Κοντός)
 
3. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2008 εκδίδεται η υπουργική απόφαση με αριθμό 56700/Β.3033 του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την επιδότηση επιτοκίου που χορηγήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στους Συνεταιρισμούς. Στην οποία γίνεται ξεκάθαρο πως τα χρήματα δόθηκαν με τη μορφή δανείου και η καταλυτική ημερομηνία επιστροφής του είναι η 30η Σεπτεμβρίου του 2009. Με νεότερες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου του 2009) παρατάθηκε η ημερομηνία εξόφλησης των δανείων έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2010. 
 
4. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2008 εκδίδεται η υπ. αριθμ. Απόφαση 8264 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού με την οποία χορηγείται δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της 12ης Νοεμβρίου του 2008 της Κυβερνητικής Επιτροπής για την χορήγηση δανείων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στις ΕΑΣ και στα μέλη τους.    
 
5. Ακολουθούν επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οποίες καλείται η ελληνική πλευρά να εξηγήσει τις αποφάσεις της για την χορήγηση της ενίσχυσης – δανείου προς τις ΕΑΣ. Η αλληλογραφία από πλευράς Υπουργείου είναι το αίτημα περί συνεχών παρατάσεων των προθεσμιών υποβολής των σχετικών πληροφοριών.
 
6. Όλα τα δάνεια, πλην ενός, χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι και σήμερα μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτών των δανείων έχει επιστραφεί. 

7. Στην απόφασή της η Επιτροπή της Κομισιόν αναφέρει πως τα χρήματα που δόθηκαν στις ΕΑΣ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την επιδότηση επιτοκίου αποτελούν κρατική ενίσχυση. «Η εν λόγω κρατική ενίσχυση, η οποία χορηγήθηκε παράνομα από την Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απόφαση με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να πάρει πίσω και με τόκο τα χρήματα από τις ΕΑΣ.


Αντίδραση Κοντού – Καραμίχα!
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τόσο ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός (με απόφαση του οποίου καταβλήθηκαν τα χρήματα στις ΕΑΣ) όσο και ο προέδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας καταφέρονται με ανακοινώσεις τους κατά της νυν διοίκησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγορώντας τον κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη πως δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας και πως δεν έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς όπως αναφέρουν τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την ενίσχυση των αγροτών χωρίς παράλληλα να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί από τις ΕΑΣ, εφόσον πρόκειται για δάνεια και όχι κρατικές ενισχύσεις όπως σημειώνουν και οι δύο.


Ωστόσο την περίοδο που η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο πληροφορίες για τα χρήματα που χορηγούνται στις ΕΑΣ Υπουργός διατελούσε ο κος Κοντός, χωρίς να δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις τότε από πλευράς του Υπουργείου (ερώτημα με επιστολή της Επιτροπής της 21 Νοεμβρίου του 2008). Παράλληλα παρά το γεγονός πως τόσο ο κος Κοντός όσο και ο κος Καραμίχας αναφέρονται σε δάνειο ύψους 108 εκατομμυρίων, κάνοντας λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς του κ. Τσαυτάρη, αυτό δεν προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων στις οποίες γίνεται σαφής αναφορά σε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα σε δηλώσεις τους πρόεδροι των ΕΑΣ που έλαβαν τα χρήματα, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιστρέψει, δεν ξεκαθαρίζουν τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες έγινε η διαχείριση των χρημάτων ενώ διαφαίνεται πως αυτά χορηγήθηκαν υπό τη μορφή κρατικής ενίσχυσης με την εκτίμηση πως αυτά δεν θα τα επέστρεφαν για αυτό άλλωστε και οι αναφορές στα δελτία τύπου τόσο της ΠΑΣΕΓΕΣ με υπογραφή Τζ. Καραμίχα, όσο και του Αλεξάνδρου Κοντού και κάποιων Ενώσεων με τους νυν προέδρους τους κάνουν λόγο για «καταστροφή της ελληνικής γεωργίας»…(sic)… 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε πρόκειται για Κρατική Ενίσχυση συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε πρόκειται για άτοκα δάνεια τριετούς σύμβασης τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί πίσω από τις ΕΑΣ, πλην ενός μικρού μέρους και παραμένει ερώτημα το εάν το Ελληνικό κράτος θα διεκδικήσει την επιστροφή αυτών των χρημάτων.