GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα μισά μαγαζιά ανοιχτά, τα μισά κλειστά στην Ξάνθη. Γιατί;

Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης η δημοτική αστυνομία με τον πολιτικό προϊστάμενό της, αντιδήμαρχο κ. Νίκο Φωτιάδη, να απουσιάζει από την πρ...

Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης η δημοτική αστυνομία με τον πολιτικό προϊστάμενό της, αντιδήμαρχο κ. Νίκο Φωτιάδη, να απουσιάζει από την προηγούμενη εβδομάδα ευελπιστώντας οι υπάλληλοι αλλά και οι πολίτες του δήμου Ξάνθης να εμφανιστεί τις προσεχείς ημέρες στην υπηρεσία στην οποία προΐσταται πολιτικά, τη δημοτική αστυνομία Ξάνθης.

Σε αναζήτηση αντικαταστάτη του κ. Φωτιάδη, υπηρεσιακού παράγοντα στη δημοτική αστυνομία, αυτό ήταν αδύνατο μετά τη δωδεκάτη μεσημβρινή της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Αιτία τη αναζήτησης του πολιτικού προϊσταμένου της δημοτικής αστυνομίας Ξάνθης ή έστω κάποιου δημοτικού αστυνομικού το γεγονός της μη εφαρμογής των νόμων και στην περίπτωση της αργίας εορτασμού του πολιούχου της πόλης της Ξάνθης, που γιορτάζεται 29 Αυγούστου. 

Απόφαση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης είναι η αργία των εμπορικών καταστημάτων του μητροπολιτικού δήμου, θεσμοθετημένη από τις αρχές της δεκαετίας του ’40. Στα εξήντα χρόνια λειτουργίας του θεσμού μόνον μια χρονιά, επί νομαρχίας Παυλίδη, υπήρξε άρση του νόμου κλεισίματος των καταστημάτων και της αγοράς. 

Σήμερα, παρά την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, με απόφαση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, πολλά από αυτά άνοιξαν κυρίως στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, Μιαούλη και Τσιμισκή από τους μουσουλμάνους ιδιοκτήτες τους, όπως επίσης και ελάχιστος αριθμός καταστημάτων στην 28ης Οκτωβρίου. Αιτία της καταστρατήγησης της απόφασης αυτής η γιορτή των μουσουλμάνων το «Σεκέρ Μπαϊράμ». 

Εγείρονται πολλαπλά θέματα ηθικής και νομικής τάξης τα οποία συνοψίζονται ως εξής, εάν υπήρχε πραγματική ανάγκη να είναι ανοικτά τα καταστήματα τη Δευτέρα θα έπρεπε να βρεθεί λύση βάσει του υγιούς ανταγωνισμού να είναι όλα ανοιχτά. Άρα η απόφαση δεν μπορεί να λειτουργεί μεροληπτικά. Εφόσον λοιπόν υπάρχει απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων που όπως αναφέρει ο εμπορικός σύλλογος σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2011 «η 29η Αυγούστου είναι Επίσημη Τοπική Αργία από το 1932, ρητά δεν αναφέρεται ότι, τα καταστήματα είναι κλειστά». Ως εκ τούτου όσα καταστήματα και επιχειρήσει άνοιξαν θα έπρεπε να ελεγχθούν από τη δημοτική αστυνομία σε εφαρμογή των νόμων. 

Οι συμψηφισμοί δεν προάγουν ούτε την κοινωνία μας, ούτε εμπεδώνουν το αίσθημα δικαίου ευρύτερα, αφήνοντας έκθετους όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Ποιος θα απαντήσει στους καταστηματάρχες, εμπόρους και επαγγελματίες οι οποίοι πειθάρχησαν στην απόφαση του εμπορικού συλλόγου και των νόμων, εάν υπάρχουν πολίτες πολλών ταχυτήτων στην περιοχή μας, ή εάν συγκεκριμένοι κύκλοι εν προκειμένω θρησκευτικοί ή οικονομικοί κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο; 

Η πλήρης ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Βας. Κων/νου 1 τηλ. 25410-28243
67100 ΞΑΝΘΗ
Ξάνθη 27 Aυγούστου 2011
-Θα θέλαμε δια της παρούσης πρωτίστως, να ευχηθούμε στους συμπολίτες και συναδέλφους μας μουσουλμάνους για την μεγάλη θρησκευτική εορτή του ΜπαΪραμιού , Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευτυχία για αυτούς και τις οικογένειές τους.

-Ακολούθως , να αναφερθούμε στην Επίσημη Αργία για την Ξάνθη, της 29ης Αυγούστου, ημέρα της επετείου εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. 

Εφέτος συγκυριακά ,συμπίπτει η 29η Αυγούστου με την παραμονή της εορτής του Μπαϊραμιού, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα λειτουργίας της αγοράς από τους συναδέλφους Μουσουλμάνους σε εμάς –στον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, ο οποίος εκ του Νόμου, δεν μπορεί να καταργήσει μία επίσημη Αργία-.

Πιστεύουμε ότι, είναι καθαρά θέμα των θεσμικών Θρησκευτικών ηγετών των δύο δογμάτων του τόπου και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί.

Εξ΄άλλου αμφώτεροι , είναι οι πνευματικοί μας ηγέτες, μας διδάσκουν πρεσβεύοντας την Αγάπη , τον Αλληλοσεβασμό , την Εκτίμιση, και την Κατανόηση ,βασικές αρχές της αρμονικής συνέπαρξης των απανταχού ανθρώπων ασχέτως δογμάτων.

Όσον αφορά τους αλαλαγμούς που ακούστηκαν από διάφορα χείλη, ότι η 29η Αυγούστου δεν είναι επίσημη Αργία για την Ξάνθη, αναφέρουμε προς αποφυγή μεγαλύτερων ατοπημάτων στο μέλλον, ότι σύμφωνα με τα:
ΦΕΚ.711/70 235 Α 5/11/70
ΦΕΚ.193/30 41Α 13/3/72
Καθώς και τις αναφορές του Υπουργείου Εργασίας , τμημάτων χρονικών ορίων και όρων εργασίας
Τόμος 61/2005 Δ.Ε.Ν Τεύχος 1461 σελ.1620-22

Η 29η Αυγούστου είναι Επίσημη Τοπική Αργία από το 1932, ρητά δε αναφέρεται ότι, τα καταστήματα είναι κλειστά.

Εξ΄ άλλου εφέτος ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά θα έπρεπε να τιμίσουμε τον πολιούχο μας, Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο.

Διότι , πολέμησε με τίμημα ζωής ,για αυτά ακριβώς που ταλανίζουν σήμερα την χώρα μας.
Πρέσβευε την ηθική που διακρίνεται για την αγάπη και το σεβασμό στον άνθρωπο και την προστασία των δικαωμάτων του μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη.
Χρόνια πολλά σε όλους μας.» 

Και φυσικά κανείς, ποτέ, δεν θα ελεγχθεί για τίποτα….Κε Στυλιανίδη, δήμαρχε Ξάνθης, κε Φωτιάδη, αντιδήμαρχε Ξάνθης, προϊστάμενε δημοτικής αστυνομίας… «Ramazan Bayraminiz Mubarek Olsun»

Δεν υπάρχουν σχόλια