GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

nexar

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

PNEYMONIKI

Ανακαινίζω: Τον Οκτώβριο η προκαταβολή 50% – Έρχεται το «Σπίτι μου ΙΙΙ»

Στην επόμενη φάση του προγράμματος «Ανακαινίζω» , αλλά και στον σχεδιασμό του νέου «Σπίτι μου ΙΙΙ» , αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχή...


Στην επόμενη φάση του προγράμματος
«Ανακαινίζω», αλλά και στον σχεδιασμό του νέου «Σπίτι μου ΙΙΙ», αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα στο ΟΡΕΝ.

Όπως ανέφερε, οι αιτήσεις για το «Ανακαινίζω» έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στον Οκτώβριο οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να δηλώσουν τις δαπάνες που προγραμματίζουν και να λάβουν προκαταβολή ύψους 50% της επιδότησης.

Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση για την ανακαίνιση

Σύμφωνα με την υπουργό, στο πρόγραμμα κατατέθηκαν περίπου 14.000 αιτήσεις για κλειστά ακίνητα και 80.000 για ανοικτά σπίτια.

Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως το 95% της δαπάνης και έως τις 36.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες είτε να αναβαθμίσουν την κατοικία στην οποία ήδη διαμένουν είτε να ανακαινίσουν ένα κλειστό ακίνητο και να το διαθέσουν στη συνέχεια προς ενοικίαση.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι η πραγματοποίηση μιας μικρής ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου.

Το νέο «Ανακαινίζω» αποτελεί μέρος της ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου, η οποία περιλαμβάνει και κίνητρα για την επιστροφή κλειστών κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση.

«Σπίτι μου ΙΙΙ» για περίπου 20.000 πολίτες

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ», μέσω του οποίου, όπως δήλωσε, περίπου 20.000 ακόμη πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπεται να έχει διευρυμένα όρια ως προς την αξία των ακινήτων και των δανείων, καθώς και δυνατότητα αγοράς μεγαλύτερων κατοικιών, ιδιαίτερα για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Το υπουργείο έχει εντάξει το «Σπίτι μου ΙΙΙ» στην ευρύτερη Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, μέσω των δύο πρώτων κύκλων του «Σπίτι μου» περίπου 20.000 πολίτες έχουν ήδη αποκτήσει κατοικία.

Η συζήτηση για τις τιμές των ακινήτων

Απαντώντας στην κριτική ότι τα στεγαστικά προγράμματα ενδέχεται να επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων, η υπουργός επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των κατοικιών που εντάσσονται στα προγράμματα κινούνται αναλογικά με τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

«Όσο αυξάνονται συνολικά οι τιμές των ακινήτων, αντίστοιχα κινούνται και οι τιμές των συγκεκριμένων κατοικιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινωνική Αντιπαροχή και αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

Όπως εξήγησε, η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων συχνά καθυστερεί λόγω σύνθετων ζητημάτων που αφορούν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Μέσω της Κοινωνικής Αντιπαροχής, δημόσια ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ μέρος των κατοικιών που θα δημιουργηθούν θα διατίθεται για κοινωνική στέγαση.

Σύμφωνα με την υπουργό, προχωρά η πρώτη προκήρυξη για ακίνητα στην Αθήνα και την Παιανία, με στόχο την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που σήμερα παραμένει ανενεργή και τη δημιουργία νέων κατοικιών.

Στο επίκεντρο και η στήριξη της οικογένειας

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε παράλληλα στα μέτρα στήριξης των οικογενειών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική δεν περιορίζεται στο Επίδομα Παιδιού Α21.

Όπως ανέφερε, το επίδομα γέννησης ξεκινά από 2.400 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, φτάνοντας τα 4.500 ευρώ για τέσσερα παιδιά, τα 5.500 ευρώ για πέντε και τα 6.500 ευρώ για έξι παιδιά, με περαιτέρω αύξηση για κάθε επόμενο παιδί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά το εισοδηματικό όριο φτάνει έως τις 37.000 ευρώ.

Αναφορά και στην ακρίβεια

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις πιέσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε, οι ανάγκες των πολιτών παραμένουν σημαντικές και κανένα μεμονωμένο πακέτο μέτρων δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις επιπτώσεις μιας διεθνούς κρίσης.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση παρακολουθεί ανά 15 ημέρες την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και προσαρμόζει τις παρεμβάσεις της, με στόχο τον περιορισμό της επιβάρυνσης των νοικοκυριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια