Παρέμβαση του Μητροπολίτη Ξάνθης μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον επαναπατρισμό 48 κειμηλίων – «Τα δικά μας ανήκουν στις Ιερές ...
Παρέμβαση του Μητροπολίτη Ξάνθης μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον επαναπατρισμό 48 κειμηλίων – «Τα δικά μας ανήκουν στις Ιερές Μονές μας και αποτελούν προϊόν λαφυραγώγησης», αναφέρει η Μητρόπολη.
Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου προκαλεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 εκκλησιαστικών κειμηλίων, καθώς, όπως επισημαίνει η Μητρόπολη, από τη συμφωνία απουσιάζουν τα κειμήλια που προέρχονται από τις Ιερές Μονές Παναγίας Καλαμούς και Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης.
Η Μητρόπολη κάνει γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων έχει ήδη απευθυνθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και για την επιστροφή των συγκεκριμένων κειμηλίων.
Η διεκδίκηση αφορά 50 κειμήλια από τις δύο Μονές της Ξάνθης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εδώ και περίπου 30 χρόνια, από την έναρξη της ποιμαντορίας του κ.κ. Παντελεήμονος, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για την επιστροφή 50 κειμηλίων, μεταξύ των οποίων χειρόγραφα και παλαίτυπα, τα οποία, όπως αναφέρει, προέρχονται από τις Μονές Παναγίας Καλαμούς και Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας.
Η Μητρόπολη υποστηρίζει ότι οι δύο Μονές υπέστησαν δήωση από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής κατά την περίοδο 1916-1919 και ότι τα συγκεκριμένα κειμήλια μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι προσπάθειες για την επιστροφή τους έχουν μέχρι σήμερα προσκρούσει στην άρνηση της βουλγαρικής πλευράς.
Η καταγραφή του 1905 από τον Χρυσόστομο Χατζησταύρου
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τη Μητρόπολη στην ιστορική καταγραφή των κειμηλίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1905 από τον τότε Αρχιδιάκονο του Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο Καλαφάτη, Χρυσόστομο Χατζησταύρου.
Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, ο νεαρός τότε διάκονος κατέγραψε με λεπτομέρεια το σύνολο των κειμηλίων, δημιουργώντας ένα πολύτιμο τεκμηριωτικό αρχείο.
Η Μητρόπολη αναφέρει ότι διαθέτει πλήρη κατάλογο των κειμηλίων που διεκδικεί και ότι ο κατάλογος αυτός επισυνάπτεται στην ανακοίνωση.
«Έξω από κάθε λογική ανταλλαγής»
Η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για την επιστροφή των 48 κειμηλίων δεν μπορεί να αφήσει εκτός τη δική της διεκδίκηση.
Όπως αναφέρει, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και στον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για τα κειμήλια της Μητρόπολης Ξάνθης.
Το αίτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά την επιστροφή του συνόλου των κειμηλίων «έξω από κάθε λογική ανταλλαγής», καθώς η Μητρόπολη υποστηρίζει ότι αυτά ανήκουν στις Ιερές Μονές της και αποτελούν προϊόν λαφυραγώγησης.
Προγραμματίζεται συνάντηση με τη Λίνα Μενδώνη
Η Ιερά Μητρόπολη γνωστοποιεί, τέλος, ότι ήδη δρομολογείται συνάντηση του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αντικείμενο την επιστροφή των κειμηλίων των δύο Ιερών Μονών της Ξάνθης.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα στη διεκδίκηση της Μητρόπολης για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων που, σύμφωνα με την ίδια, απομακρύνθηκαν από τις Μονές Παναγίας Καλαμούς και Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας κατά την περίοδο 1916-1919.
Κατέβασε την εφαρμογή μας


Δεν υπάρχουν σχόλια