GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

PNEYMONIKI

myAGRO: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα myAGRO της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας οι γεωργοί και οι κτηνοτρό...


Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα myAGRO της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2026, προκειμένου να λάβουν τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις.

Τη νέα εφαρμογή παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ΑΑΔΕ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθώς και εκπροσώπων των αγροτικών και γεωτεχνικών φορέων.

Τι προσφέρει η νέα πλατφόρμα myAGRO

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να αντλούνται αυτόματα στοιχεία από:

  • το φορολογικό μητρώο,
  • το Ε9,
  • τα myDATA,
  • τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων,
  • το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, περιορίζονται τα λάθη και ενισχύεται η αξιοπιστία των στοιχείων.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των επιδοτήσεων

Για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων.

Οι παραγωγοί που θα υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να λάβουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης έως τις 31 Οκτωβρίου.

Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, οι πληρωμές προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου.

Διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών που υποβάλλουν αιτήσεις

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά τους επαγγελματίες που μπορούν να υποστηρίζουν τους παραγωγούς στην υποβολή των αιτήσεων.

Πλέον, πέρα από τις υφιστάμενες δυνατότητες, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν για λογαριασμό αγροτών και κτηνοτρόφων:

  • γεωπόνοι,
  • δασολόγοι,
  • κτηνίατροι,
  • λογιστές,
  • λογιστικά γραφεία.

Στόχος είναι η ευκολότερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και η μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία.

Μητσοτάκης: «Οι επιδοτήσεις μπαίνουν σε νέα εποχή»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας ως ένα σημαντικό βήμα για τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι η ενσωμάτωση των λειτουργιών του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτέλεσε μια δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση.

Όπως ανέφερε, η νέα πλατφόρμα επιτρέπει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων με μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτερες διαδικασίες και καλύτερους ελέγχους, ώστε οι ενισχύσεις να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ομαλή καταβολή των επιδοτήσεων και η δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου πλαισίου για τον αγροτικό κόσμο.

Πιτσιλής: «Το πληροφοριακό σύστημα ανήκει πλέον στο Δημόσιο»

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι το myAGRO αποτελεί ένα σημαντικό ψηφιακό έργο που αναπτύχθηκε από στελέχη της Αρχής και πλέον ελέγχεται αποκλειστικά από το ελληνικό κράτος.

Όπως σημείωσε, το νέο σύστημα διαθέτει περισσότερες αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις στοιχείων, αυξημένους ελέγχους και μηχανισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Θετική ανταπόκριση από ΕΘΕΑΣ και ΓΕΩΤΕΕ

Θετικά υποδέχθηκαν τη νέα πλατφόρμα τόσο η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) όσο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Οι εκπρόσωποί τους υπογράμμισαν ότι το νέο σύστημα μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό των αγροτικών ενισχύσεων, στη διαφάνεια της διαδικασίας και στην καλύτερη στόχευση των ευρωπαϊκών πόρων προς τους πραγματικούς παραγωγούς, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια