GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

«Τειρεσίας» για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Ένα νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να περιορι...


Ένα νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο καταναλωτών που αφήνουν χρέη σε έναν πάροχο και στη συνέχεια μετακινούνται σε άλλον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προωθεί αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τρεις επισημάνσεις και «μπλόκο» στην αλλαγή παρόχου

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται για πρώτη φορά σύστημα επισήμανσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι προμηθευτές θα μπορούν να ενημερώνουν τον ΔΕΔΔΗΕ για καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εφόσον ένας καταναλωτής συγκεντρώσει τρεις σχετικές επισημάνσεις, δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή έως ότου τακτοποιήσει τις οφειλές του, είτε μέσω εξόφλησης είτε μέσω διακανονισμού.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αντίστοιχος με έναν «Τειρεσία» για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα 2,98 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν το 2025 περίπου στα 2,98 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, περίπου 1,53 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτές που έχουν ήδη αλλάξει πάροχο.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει σημαντικά την είσπραξη των χρεών, καθώς μέχρι σήμερα η αλλαγή προμηθευτή μπορούσε να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι στη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε καταναλωτές, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, που αλλάζουν επανειλημμένα πάροχο αφήνοντας ανεξόφλητες οφειλές.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η πρακτική αυτή δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και επιβαρύνει τελικά και τους συνεπείς καταναλωτές.

Οι επισφάλειες των παρόχων αποτελούν μέρος του κόστους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας ρύθμισης, μπορούν να επηρεάζουν τελικά και τις τιμές που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Το νέο πλαίσιο δεν αφορά απλώς μία καθυστερημένη πληρωμή. Η διαδικασία προβλέπει διαδοχικές επισημάνσεις και, μετά την τρίτη, περιορισμό της δυνατότητας αλλαγής παρόχου μέχρι να υπάρξει τακτοποίηση της οφειλής.

Στόχος είναι να περιοριστεί η πρακτική της μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο χωρίς εξόφληση των προηγούμενων λογαριασμών, ενώ παράλληλα να προστατευθούν οι καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια