Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης «Για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης»
Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση της Διεύθυνσης Π.Ε Ξάνθης να προχωρήσει στον λειτουργικό υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης από 4/θ σε 3τμήματο, απόφαση που πλήττει άμεσα την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης σε μια ευαίσθητη, ορεινή και ακριτική περιοχή, η οποία έχει ανάγκη από καθολική στήριξη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής και όχι από συρρίκνωση των δομών της.
Ο λειτουργικός υποβιβασμός του σχολείου κινείται προς την κατεύθυνση της υπονόμευσης της ορεινής περιοχής για εξοικονόμηση πόρων και εκπαιδευτικού προσωπικού με ό,τι συνεπάγεται για τη λειτουργία του σχολείου, ενώ θα πρέπει, και αυτό αποτελεί πάγια θέση του συλλόγου μας, η διεύθυνση εκπαίδευσης να είναι πιο ευέλικτη και ελαστική και να μην αντιμετωπίζει σχολικές μονάδες σε τέτοιες περιοχές με ψυχρούς αριθμητικούς περιορισμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση υπηρετεί τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αντιμετωπίζοντας τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας με τη στενά λογιστική οπτική κόστους – οφέλους και δείχνει να αγνοεί τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης, καθώς κάθε σχολείο που υποβαθμίζεται αποτελεί πλήγμα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.
Η Διεύθυνση Π.Ε Ξάνθης οφείλει να επανεξετάσει την απόφασή της, να λάβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κριτήρια της περιοχής (κοινωνικά, γεωγραφικά) και να διατηρήσει τη λειτουργία του σχολείου, ως είχε. Κάθε σχολική μονάδα δεν είναι μια επιχείρηση ώστε να λειτουργεί με όρους κόστους, αλλά αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό και πυρήνα της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Η πολιτεία να προχωρήσει στην εφαρμογή ειδικών και ευέλικτων κριτηρίων στελέχωσης με ειδικό πλαίσιο προστασίας για τα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής. Οι γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες απαιτούν αυξημένη στήριξη, όχι περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια