Έβρος και ελληνικά νησιά στο επίκεντρο του Μπαϊραμιού – Μαζική έξοδος Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα. Ρεκόρ μετακινήσεων προς Ελλάδα στο ...
Έβρος και ελληνικά νησιά στο επίκεντρο του Μπαϊραμιού – Μαζική έξοδος Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από την Τουρκία κάνουν λόγο για μεγάλες ουρές στα σύνορα, αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έντονη ζήτηση για ταξίδια προς ελληνικούς προορισμούς.
Έβρος: Ουρές έως και 9 ωρών στα σύνορα
Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση καταγράφηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με επίκεντρο τον Έβρο και το τελωνείο των Υψάλων.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, με την έναρξη της 9ήμερης αργίας του Κουρμπάν Μπαϊράμι, δημιουργήθηκαν ουρές που έφτασαν έως και τις 9 ώρες, στην κατεύθυνση προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Αλεξανδρούπολη.
Η ελληνική πόλη εμφανίζεται πλέον ως ένας από τους πιο δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς για σύντομες αποδράσεις, φαγητό και αγορές.
Αλεξανδρούπολη και Βόρεια Ελλάδα σε υψηλή ζήτηση
Η Αλεξανδρούπολη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν αυξημένη επισκεψιμότητα από Τούρκους ταξιδιώτες.
Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για «τουριστική ροή» προς την περιοχή, η οποία ενισχύεται από την εγγύτητα, την ευκολία πρόσβασης και τις σύντομες αποστάσεις από τα σύνορα.
Ελληνικά νησιά: Πληρότητα και έντονη κινητικότητα
Παράλληλα, ισχυρή είναι η ζήτηση για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με αναφορές για αυξημένες ροές προς:
- Λέσβο
- Χίο
- Σάμο
- Κω
- Ρόδο
Τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «συρροή» τουριστών και υψηλή πληρότητα σε δρομολόγια και πακέτα διακοπών.
Ο ρόλος της visa express (“kapıda vize”)
Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης φαίνεται να παίζει η δυνατότητα ταχείας έκδοσης βίζας για τα νησιά του Αιγαίου, γνωστή στην Τουρκία ως “kapıda vize”.
Το μέτρο έχει διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις, ενισχύοντας την επιλογή των ελληνικών νησιών ως προορισμού για σύντομες διακοπές, ειδικά σε περιόδους αργιών.
Γεμάτα ταξιδιωτικά πακέτα προς Ελλάδα
Η αυξημένη ζήτηση αποτυπώνεται και στα οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα.
Τουρκικά τουριστικά γραφεία προώθησαν εκδρομές προς ελληνικούς προορισμούς όπως:
- Θεσσαλονίκη
- Χαλκιδική
- Θάσος
- Καβάλα
- Ιωάννινα
- Πάργα
- Κέρκυρα
- Αλεξανδρούπολη
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πακέτα εμφανίζονται ως πλήρως εξαντλημένα, λόγω υψηλής ζήτησης για το διάστημα του Μπαϊραμιού.
Οικονομικοί λόγοι πίσω από την αυξημένη ροή
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η άνοδος του κόστους ζωής στην Τουρκία αποτελεί βασικό παράγοντα που στρέφει πολλούς ταξιδιώτες προς την Ελλάδα.
Η χώρα εμφανίζεται ως πιο προσιτή επιλογή για:
- διαμονή
- φαγητό
- ψυχαγωγία
- σύντομες αποδράσεις
Η Ελλάδα ως σταθερή επιλογή για σύντομες αργίες
Από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη έως τα νησιά του Αιγαίου, η χώρα καταγράφεται ως εύκολη, κοντινή και ελκυστική επιλογή για χιλιάδες επισκέπτες.
Η φετινή τουριστική περίοδος του Μπαϊραμιού ανέδειξε ξανά τον Έβρο και την Ελλάδα συνολικά ως βασικό πόλο έλξης για Τούρκους ταξιδιώτες, με έντονη κινητικότητα, υψηλή ζήτηση και σημαντική τουριστική ροή προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια