Το ημερολόγιο δείχνει Μάιο, αλλά αυτό που βίωσε η Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν θύμιζε ούτε από μακριά άνοιξη. Από τα τέλη Α...
Το ημερολόγιο δείχνει Μάιο, αλλά αυτό που βίωσε η Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν θύμιζε ούτε από μακριά άνοιξη. Από τα τέλη Απριλίου, μια ισχυρή πολική αέρια μάζα διαπέρασε τα Βαλκάνια κατευθυνόμενη από τα βάθη της Ουκρανίας νότια, σαρώνοντας τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία με ψυχρό αέρα που έφτασε 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η Πρωτομαγιά και το διήμερο που ακολούθησε βρήκαν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες που δεν έχουν επαναληφθεί σε αυτή την εποχή του χρόνου για δεκαετίες. Δεν επρόκειτο για ένα παροδικό μπουρίνι — αλλά για ένα επίμονο, ψυχρό μέτωπο που κράτησε τρεις ολόκληρες ημέρες.
Οι θερμοκρασίες της Θράκης — πόλη με πόλη
Τα δεδομένα από τις προγνώσεις και τις πρώτες καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών σχηματίζουν μια χαρακτηριστική εικόνα: ο βορράς της περιοχής πλήττεται πάντα πρώτος και σκληρότερα, ενώ η παρουσία της θάλασσας στη νότια Θράκη μετριάζει ελαφρώς τα άκρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Διδυμοτείχου, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία της Πρωτομαγιάς άγγιξε μόλις τους 2,2°C — τιμή που θα ταίριαζε σε χειμερινό βράδυ Ιανουαρίου. Στο Σουφλί, οι μέγιστες δεν ξεπέρασαν τους 13°C, με συνεχή υγρασία και παγερό βοριά να κάνουν την αίσθηση ακόμη πιο τσουχτερή.
Στην Αλεξανδρούπολη, η θάλασσα άμβλυνε κάπως το κρύο, αλλά οι πρωινές θερμοκρασίες των 7-8°C με ραγδαία βροχόπτωση έκαναν κάθε έξοδο απαγορευτική. Οι βοριάδες στο Θρακικό Πέλαγος έφτασαν τα 8 μποφόρ, με συνέπεια το δρομολόγιο προς τη Σαμοθράκη να τεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές αβεβαιότητες.
Στα ορεινά της Ροδόπης, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν και οι κορυφές ντύθηκαν στα λευκά — μια εικόνα που ο τοπικός τύπος περιέγραψε ως «σουρεαλιστική για μήνα Μάιο».
Ο Βορράς ξεκινά πρώτος — και ποιες πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο
Στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ξεχώρισε ρητά την Αλεξανδρούπολη ανάμεσα στις πόλεις με το πιο ψυχρό σήμα για Παρασκευή και Σάββατο, μαζί με Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίπολη. Δεν ήταν σύμπτωση: η περιοχή μας βρίσκεται ακριβώς στο «προαύλιο» από όπου εισέρχονται στην Ελλάδα οι βαλκανικές ψυχρές εισβολές.
Στη Δυτική Μακεδονία, πρωτεύουσα αυτής της καταιγίδας, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 5 έως 20°C — μέγιστες δηλαδή μόνο στις πιο ευνοημένες ώρες της ημέρας, με ελάχιστες που θύμιζαν Φεβρουάριο. Στη Θεσσαλονίκη, πυκνή συννεφιά και βροχές χαρακτήρισαν ολόκληρη την Πρωτομαγιά.
Στα ορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά για την εποχή υψόμετρα — ακόμη και κάτω από τα 600 μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις — ήταν αδύνατον να παρεί κανείς ως «συνηθισμένη ανοιξιάτικη αστάθεια».
Πού τοποθετείται ιστορικά αυτό που ζήσαμε
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με συνεχείς μετρήσεις στον σταθμό του Θησείου από το 1890, παρέχει τη μοναδική μακροπρόθεσμη βάση σύγκρισης για ολόκληρη τη χώρα. Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά:

Η φετινή Πρωτομαγιά στην Αθήνα κατατάχθηκε στη 4η θέση των ψυχρότερων των τελευταίων 135 ετών, με μέση θερμοκρασία 13,3°C. Αλλά το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ ανήκει στο Σάββατο 2 Μαΐου: η μέγιστη θερμοκρασία 24ώρου στον ίδιο σταθμό ήταν μόλις 15,2°C — η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία από το 1890.
Η Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Δήμητρα Φούντα, χαρακτήρισε τη θερμοκρασία αυτή «ρεκόρ όλων των εποχών» για τη 2α Μαΐου και εκτίμησε ότι το φαινόμενο πιθανότατα συνδέεται με την κλιματική κρίση — όχι ως αποτέλεσμά της, αλλά ως έκφραση της αυξανόμενης μεταβλητότητας που αυτή φέρνει μαζί της.
Το παράδοξο της κλιματικής αλλαγής
Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος επεσήμανε κάτι που φαινομενικά παραδοξολογεί αλλά στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται από την επιστήμη: τέτοιες ψυχρές εισβολές στον Μάιο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες λόγω κλιματικής αλλαγής — και όμως, όταν συμβαίνουν, μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίες από ό,τι στο παρελθόν.
Η κλιματική αλλαγή δεν καταργεί τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού. Αντίθετα, η αστάθεια που εισάγει στο κλιματικό σύστημα μπορεί να παράγει ακραία επεισόδια και στις δύο κατευθύνσεις — τόσο καύσωνες ρεκόρ, όσο και εξαιρετικά ψυχρές εισβολές. Αυτό ακριβώς βιώνουμε: έναν κόσμο που θερμαίνεται συνολικά, αλλά με εναλλαγές που γίνονται δυσκολότερες να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι, μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Μάιο του 2019 χιόνισε σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας — και ακόμη νωρίτερα, τον Μάιο του 2017, παρόμοια εισβολή χτύπησε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Η φετινή όμως, με το ιστορικό αποτύπωμά της στα 135 χρόνια μετρήσεων, ξεχωρίζει κατηγορηματικά.
Τι έρχεται — βλέμμα στις επόμενες ημέρες
Η ψυχρή εισβολή αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από τις αρχές της εβδομάδας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και πάλι σε πιο ανοιξιάτικα επίπεδα. Τα τελευταία χιόνια στα ορεινά της Ροδόπης και του Έβρου για τη φετινή χειμερινή περίοδο αναμένεται να λιώσουν οριστικά.
Για τους αγρότες της περιοχής — ιδιαίτερα όσους καλλιεργούν ελαιοκράμβη και δέντρα που βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας — τα επόμενα 24ωρα παραμένουν κρίσιμα, καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν δεν αποκλείονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια