GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Hotel z Palace

Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο Πόρτο Λάγος με τη συμμετοχή του Δήμου Αβδήρων

Με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε την Τρ...


Με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης διαρροής πετρελαιοειδών στον λιμένα του Πόρτο Λάγος.

Η άσκηση οργανώθηκε υπό την ευθύνη του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγος, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της άμεσης αντίδρασης σε περιβαλλοντικά συμβάντα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ευαίσθητη θαλάσσια και παράκτια ζώνη της περιοχής.

Στην άσκηση συμμετείχε ενεργά ο Δήμος Αβδήρων, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία και τη διαχείριση κρίσεων. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμβολή του αλιευτικού συνεταιρισμού «Άγιος Νικόλαος», ο οποίος εκπροσωπεί την τοπική αλιευτική κοινότητα, καθώς και της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε., η οποία διαθέτει παράκτια εγκατάσταση στην περιοχή.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε εικονική διαρροή πετρελαιοειδών εντός του λιμένα, με τις συμμετέχουσες δυνάμεις να καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τα πρωτόκολλα περιορισμού της ρύπανσης, προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και αποκατάστασης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, δοκιμάστηκαν διαδικασίες όπως η άμεση κινητοποίηση, η χρήση πλωτών φραγμάτων, η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και η επικοινωνία σε συνθήκες πίεσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στοιχείο κρίσιμο για την αποτελεσματική διαχείριση πραγματικών περιστατικών. Η συμμετοχή διαφορετικών φορέων ανέδειξε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και ετοιμότητα, καθώς και για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, λιμενικών αρχών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τον Δήμο Αβδήρων εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Φώτης Σταυρακάρας και Βλαδίμηρος Γκασιμπαγιαζίδης, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά την εξέλιξη της άσκησης και υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που αποσκοπούν στη θωράκιση των παράκτιων περιοχών έναντι περιβαλλοντικών κινδύνων, ιδίως σε περιοχές με έντονη αλιευτική δραστηριότητα και τουριστικό ενδιαφέρον. Το Πόρτο Λάγος, ως σημαντικός υδροβιότοπος και κόμβος οικονομικής δραστηριότητας, απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και συστηματική προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Οι διοργανωτές χαρακτήρισαν την άσκηση επιτυχημένη, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των μηχανισμών προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.







































Δεν υπάρχουν σχόλια