GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Express Market 24h

Επισιτιστική κρίση στη Γάζα παραδέχονται τώρα Ισραηλινοί

Οι Ισραηλινοί ανέκαθεν υποστήριζαν ότι ο αποκλεισμός τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα δεν απειλεί τη ζωή των αμάχων στην περιοχή, παρά τις εκθ...


Οι Ισραηλινοί ανέκαθεν υποστήριζαν ότι ο αποκλεισμός τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα δεν απειλεί τη ζωή των αμάχων στην περιοχή, παρά τις εκθέσεις του ΟΗΕ και όχι μόνο για το αντίθετο. Ατυχώς για το Τελ Αβίβ όμως, ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν το έγκλημα, στο οποίο βέβαια οι Ισραηλινοί απέδειξαν ότι έχουν εντρυφήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, Ισραηλινοί στρατιωτικοί προειδοποίησαν τους διοικητές τους τις τελευταίες ημέρες ότι, εάν δεν αρθεί γρήγορα ο αποκλεισμός, πολλές περιοχές στη Γάζα πιθανότατα θα ξεμείνουν από αρκετά τρόφιμα για να καλύψουν τις ελάχιστες ημερήσιες διατροφικές ανάγκες.

Επειδή χρειάζεται χρόνος για να κλιμακωθούν οι ανθρωπιστικές παραδόσεις, οι αξιωματικοί δήλωσαν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα παροχής βοήθειας θα μπορούσε να αποκατασταθεί αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπεί η λιμοκτονία.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που ο αμετανόητος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη 13 Μαίου ότι ο στρατός θα ξαναρχίσει τις μάχες τις επόμενες ημέρες «με πλήρη ισχύ για να ολοκληρώσει τη δουλειά» και να «εξαλείψει τη Χαμάς».

«Το μόνο που έφαγα σήμερα ήταν λίγο φάβα από ένα ληγμένο κουτί», δήλωσε ένας 71χρονος συνταξιούχος αξιωματούχος του ΟΗΕ από Γάζα

Ωστόσο, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, μετά από 19 μήνες πολέμου το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ούτε να καταστρέψει τη Χαμάς, ούτε να επαναφέρει τους εναπομείναντες ομήρους.

«Η ανάλυση των στρατιωτικών αξιωματούχων αποκάλυψε ένα χάσμα μεταξύ της δημόσιας στάσης του Ισραήλ σχετικά με τον αποκλεισμό της βοήθειας και των ιδιωτικών διαβουλεύσεών του» αναφέρουν οι New York Times, προσθέοντας ότι έτσι «αποκαλύπτει ότι τμήματα του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας έχουν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τις ηγετικές ομάδες βοήθειας. Έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τους κινδύνους που θέτει ο αποκλεισμός».

Η ανάλυση υπογραμμίζει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα: Τα περισσότερα αρτοποιεία έχουν κλείσει, οι κουζίνες φιλανθρωπικών οργανώσεων κλείνουν και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, έχει ξεμενείνει από αποθέματα τροφίμων.

Ωστόσο, οι ομάδες βοήθειας προειδοποίησαν γρήγορα ότι οι άμαχοι θα ήταν τα κύρια θύματα, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί ήταν παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτές οι προειδοποιήσεις αυξήθηκαν καθώς οι άμαχοι δήλωσαν ότι έτρωγαν μόλις ένα γεύμα την ημέρα, καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονταν κατακόρυφα. Το κόστος του αλευρίου, όπως αναφέρουν New York Times έχει αυξηθεί 60 φορές από τα τέλη Φεβρουαρίου!

Παραδοχή Ισραηλινών

Την ίδια στιγμή, εξειδικευμένοι αξιωματικοί στην COGAT, την ισραηλινή κυβερνητική υπηρεσία που επιβλέπει την πολιτική στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τις υπηρεσίες βοήθειας. Οι συγκεριμένη αξιωματούχοι αξιολογούν ενημερώσεις από οργανισμούς βοήθειας σχετικά με τα αποθέματα των αποθηκών τους και αναλύουντον όγκο και το περιεχόμενο των φορτηγών βοήθειας που εισήλθαν στη Γάζα πριν από τον αποκλεισμό.

Στη συνέχεια, ενημέρωσαν κατ’ ιδίαν τους ανώτερους διοικητές για την επιδεινούμενη κατάσταση, προειδοποιώντας με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη ότι πολλοί στην περιοχή απείχαν μόλις λίγες εβδομάδες από την πείνα. Ένας Ισραηλινός στρατηγός, μάλιστα, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι προμήθειες στην περιοχή θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τρεις από τους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου, που επικαλουνται οι New York Times, η στρατιωτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και διερευνά τρόπους για την επανέναρξη των παραδόσεων βοήθειας, παρακάμπτοντας παράλληλα τη Χαμάς.

Το Ισραήλ είναι παράνομο

Σύμφωνα με ειδικούς όμως όμως είναι παράνομο για μια χώρα να περιορίσει τις παραδόσεις βοήθειας εάν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει λιμοκτονία.

«Η επιβολή στρατιωτικού αποκλεισμού με τη γνώση ότι θα λιμοκτονήσει τον άμαχο πληθυσμό αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Τζανίνα Ντιλ, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Ηθικής, Δικαίου και Ένοπλων Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Ντιλ είπε ότι ακόμη και αν υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στους κατοίκους της Γάζας, «όταν οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δηλώνουν ότι ο σκοπός είναι να αποσπάσουν πολιτικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις, αυτό σαφώς συνιστά έγκλημα πολέμου».

Σκόπιμα δίχως ντροπή το Ισραήλ

Ο αποκλεισμός συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη 13 Μαίου, η οποία συγκλήθηκε από Βρετανία, Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μίλησε «έξω από τα δόντια», δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «σκόπιμα και χωρίς ντροπή» επιβάλλει απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους σε Γάζα και Δυτική Όχθη.

«Τι περισσότερα στοιχεία χρειάζεστε τώρα;» ρώτησε ο Φλέτσερ απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου. «Θα ενεργήσετε -αποφασιστικά- για να αποτρέψετε τη γενοκτονία και να διασφαλίσετε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου; Ή θα πείτε αντ’ αυτού ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε»;»

Και τα 15 μέλη του συμβουλίου εκτός από τις ΗΠΑ, κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Μια από τα ίδια δηλαδή. Απλές ρητορικές παραινέσεις στο Τελ Αβίβ, και ταυρόχρονα συμφωνίες και ανταλλαγή επισκέψεων με ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών και Ελλάδα-Κύπρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια