Μπορεί η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στον τομέα της Υγείας να μην συζητάται, όμως τέθηκε ως ζήτημα -και τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοστεί-...
Μπορεί η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στον τομέα της Υγείας να μην συζητάται, όμως τέθηκε ως ζήτημα -και τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοστεί- σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις και την προστασία τους από φυσικές καταστροφές. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2025 και αφορά στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
Συνεπώς, η ασφάλιση μιας επιχείρησης δεν σχετίζεται μόνο με τις υλικές ζημιές, καθώς διασφαλίζει την επαναλειτουργία της και την διάσωση όλων όσοι σχετίζονται. Αυτό αποδείχθηκε και με τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και σε άλλες περιπτώσεις, όπου, μετά από κάποια καταστροφή, ήλθε η επαναλειτουργία όσων ήταν ασφαλισμένες. Τώρα, με τον νέο νόμο που έρχεται να απλώσει «πέπλο» προστασίας με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, διασφαλίζεται η κάλυψη των επιχειρήσεων από ζημιές σε ιδιόκτητο κτίριο, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, αυτοκίνητο (φορτηγά επαγγελματικής χρήσης) και αποθηκευμένα προϊόντα κατ’ ελάχιστον 70% στην αξία του ενεργητικού.
Μέσα από το νέο μέτρο, διασφαλίζεται ότι, σε περίπτωση καταστροφής τους, θα μπορέσουν, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, να επαναλειτουργήσουν. Όσες δεν ασφαλιστούν θα τους επιβληθεί, όπως προβλέπεται, πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ, το οποίο μπορεί και να διπλασιαστεί εάν παραμείνουν ανασφάλιστες. Επιπρόσθετα, δε, οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις εξαιρούνται από την κρατική αρωγή σε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια