Χάνουν την «κότα με τα χρυσά αυγά» των τόκων οι ελληνικές τράπεζες, λόγω μείωσης επιτοκίων, και για να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν να εμ...
Ενώ δηλαδή τα λειτουργικά κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) είναι μειωμένα το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα κέρδη εμφανίζονται αυξημένα όταν αφαιρεθούν οι προβλέψεις για επισφάλειες, δηλαδή ποσά τα οποία θα πρέπει να καλύψουν απώλειες από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Η μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες δικαιολογείται λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων, η οποία διευκολύνει τους δανειολήπτες στις αποπληρωμές με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια που έχουν μείνει στις τράπεζες. Έτσι οι τελευταίες αφαιρούν μικρότερο ποσό από τα κέρδη του Α’ τριμήνου 2025, σε σχέση με το ποσό που είχαν αφαιρέσει το 2024.
Η εικόνα, βέβαια, για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι και λίγο πλασματική, αφού στην κατοχή των τραπεζών έχουν παραμείνει ένα ελάχιστο ποσοστό από τα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, αφού τα περισσότερα πουλήθηκαν σε funds (έναντι πινακίου φακής και με κρατική εγγύηση), τα οποία συνεχίζουν να κυνηγάνε τους δανειολήπτες, αλλά τα δάνεια δεν εμφανίζονται πλέον στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Για να αντισταθμίσουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν από έσοδα τόκων , οι τράπεζες παρουσιάζουν στα οικονομικά αποτελέσματά τους, αύξηση των χορηγήσεων κυρίως επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και των εσόδων από προμήθειες.
Τώρα που τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν μειωθεί στο 2,25%, από το 4% που είχαν φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2023, τα έσοδα από τόκους των τραπεζών έχουν μειωθεί ουσιαστικά.
Τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 9% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 9,3% για την Πειραιώς, κατά 6,2% για την Alpha Bank, ενώ η Eurobank παρουσίασε αύξηση κατά 11,7%, λόγω της ενοποίησης στον ισολογισμό της της Ελληνικής Τράπεζας που εξαγόρασε, η οποία έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο λιανικής. Συνολικά και οι 4 συστημικές τράπεζες είχαν 2 δισ. ευρώ έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο του 2025, κατά 50 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρσι, ενώ χωρίς την Eurobank, η μείωση των εσόδων για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες έφτασε τα 117 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, τα έσοδα από προμήθειες, αυξήθηκαν σε σχέση με το περσινό διάστημα, κατά 10,3% για την Πειραιώς, κατά 11,3% για την Alpha Bank, κατά 6,3% για την Εθνική και κατά 24,8% για την Eurobank μαζί με την Ελληνική.
Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κυρίως από τα αμοιβαία κεφάλαια, όπου στρέφουν τους πελάτες οι τράπεζες λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών αγαθών έχει υψηλότερες προμήθειες, οι οποίες μάλιστα δεν «φαίνονται» εμφανώς σε όλες τις κατηγορίες, καθώς «κρύβονται» και στις διαφορές ανάμεσα στις διαφορές ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς των μεριδίων.
Έτσι, η αύξηση των εσόδων από τις πηγές αυτές υπερκάλυψε τις απώλειες που είχαν από τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές λιανικής (μεταφορές χρημάτων, αναλήψεις, εμβάσματα) οι οποίες είναι πιο εμφανείς, αλλά μικρότερες ποσοτικά στο σύνολο της αγοράς.
Ειδικά τα αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν 39% σε ετήσια βάση και οι προμήθειες κατά 10,3%. Αύξηση 29% για τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανακοίνωσε η Eurobank, ενώ η Εθνική ανακοίνωσε αύξηση των προμηθειών από επενδυτικά προϊόντα κατά 60% και κατά 35% από την εταιρική τραπεζική. Η Alpha Bank ανακοίνωση αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση κατά 12,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια