Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όταν ξεπερνούν ορισμένη διάρκεια σπουδών διόλου επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα, συνεπώς το μέτρο της οριστ...
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όταν ξεπερνούν ορισμένη διάρκεια σπουδών διόλου επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα, συνεπώς το μέτρο της οριστικής διαγραφής τους δεν ανακατανέμει οικονομικούς πόρους.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της οριζόντιας διαγραφής φοιτητών και φοιτητριών που ξεπερνούν το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών, και προτείνει ενδεικτικά μέτρα.
Αναλυτικά το ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρει:
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αγωνία του για το οριζόντιο μέτρο της διαγραφής των φοιτητών και φοιτητριών που ξεπερνούν το ανώτερο χρονικό όριο σπουδών που ο νόμος 4957/2022 θέτει, μολονότι έχει προηγηθεί μία σφοδρή οικονομική κρίση που ακόμη δεν έχει κοπάσει και ενώ οι προνοιακές φοιτητικές παροχές είναι ελάχιστες.
Είναι ένα προσχηματικό και αποπροσανατολιστικό μέτρο από τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όταν ξεπερνούν ορισμένη διάρκεια σπουδών διόλου επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα, συνεπώς το μέτρο της οριστικής διαγραφής τους δεν ανακατανέμει οικονομικούς πόρους. Αντίθετα, η υποχρηματοδότηση, η κάκιστη αναλογία διδασκόντων ανά εγγεγραμμένο φοιτητή/τρια, η έλλειψη προνοιακών παροχών για τους φοιτητές/τριες, η υποστελέχωση και η συνεπακόλουθη υποβάθμιση των εργαστηρίων, η έλλειψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού και η επικείμενη απορρύθμιση από τα κολλέγια και τα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αποτελούν τα πραγματικά προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Το μέτρο της οριζόντιας διαγραφής δεν λαμβάνει υπόψη του τυχόν ιδιαίτερα προσωπικά προβλήματα, φοιτητές/τριες που εργάζονται (πολλές φορές σε «υποχρεωτικό» καθεστώς αδήλωτης εργασίας) και προχωρούν, έστω με σχετικά αργό ρυθμό, τις σπουδές τους, ενώ το μέτρο της οριζόντιας διαγραφής παρακάμπτει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Ο ΕΣΔΕΠ της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ εκφράζει την αντίθεση του στο οριζόντιο μέτρο της διαγραφής των φοιτητών και φοιτητριών που ξεπερνούν το ανώτερο χρονικό όριο σπουδών που ο νόμος 4957/2022 θέτει. Προτείνονται ως πρώτα ενδεικτικά μέτρα:
- H άμεση αναστολή εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του νόμου 4957/2022 και η μελλοντική κατάργησή του με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προκύψουν από διάλογο από μηδενική βάση και θα προωθούν την πραγματική αναβάθμιση των σπουδών.
- Η επαρκής στελέχωση των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό με ταυτόχρονη αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την κάλυψη όλων των αναγκών τους σε στελεχιακό δυναμικό και υποδομές.
- Η ανασυγκρότηση και διεύρυνση των προνοιακών παροχών (σίτιση, στέγαση, υποτροφίες σε φοιτητές/τριες).
ΕΣΔΕΠ
Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
Δεν υπάρχουν σχόλια